Čevapčiči

Čevapčiči (sočni kot hudič)

Čevapčiči so nekaj najboljšega, ko pride poletje in z njim sezona piknikov. Najbolj pomemben faktor za dobre čevapčiče je izbira svežega mesa. To je osnova, ki jo ne moremo nadoknaditi z nobenimi dodatki.

Čevapčiči

Čevapčiči so bili moja najljubša piknik jed. Sicer sem že več kot 18 let vegetarijanec tako, da si jih že dolgo nisem privoščil, jih pa zato toliko raje pripravljam za druge.

Zanje moramo izbrati junčje meso (12 – 24 mesecev staro govedo). Mešanice s svinjino ne bodo dale enakih rezultatov, saj se meso drugače obnaša in nasploh ni tako sočno.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 40 minut (2 uri marinade)/ Zahtevnost: 1 od 5 

Sestavine za čevapčiče:

 • 500 g junčjega mesa
 • 1,5 dl vode
 • 2 stroka česna
 • žlička mletega črnega popra
 • žlička soli

Postopek:

 1. Za marinado česen grobo nasekljamo in ga damo v lonec skupaj z vodo, soljo in poprom.
 2. Marinado zavremo in odstavimo. Ko se ohladi jo precedimo in vmešamo k mesu.
 3. Meso zdaj dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo stati v hladilniku čez noč. V kolikor nimate dovolj časa naj počiva vsaj eno ali dve uri.
 4. Meso odstranimo iz hladilnika in ga z dlanmi gnetemo vsaj pet minut. Tako ga bomo segreli in kar je najbolj pomembno, dobro zrahljali.
 5. Oblikujemo čevapčiče dolge približno kot dlan in široke kot zamašek kokakole.
 6. Pri oblikovanju si lahko pomagamo z dresirno vrečko. Tako bodo čevapčiči oblikovani en, dva, tri in povrh vsega še enakomerne velikosti.
 7. Pražimo na olju ali svinjski masti. Sprva na malce višji temperaturi, nato jo znižamo in čevapčiče vseskozi obračamo dokler niso pripravljeni.

Nasveti:

Čevapčiče je najbolje pripraviti na žaru. Kadar pa jih pražimo v ponvi za to uporabimo ponev z debelejšim dnom in jih pražimo na rastlinskem olju ali svinjski masti.

Pazimo, da čevapčičev ne spečemo preveč. Upoštevati je potrebno, da se bodo, ko jih bomo odstavili z ognja, zaradi notranje temperature še malenkost skuhali. Hitro se lahko zgodi, da so preveč suhi.

Poskusite tudi piščanca v rdeči marinadi in tempuro s šparglji.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi