Obrnjena pita z mascarponejem in breskvami
Obrnjena pita z mascarponejem in breskvami je pregrešno dobra sladica, ki ima vse. Prijetno začinjen hrustljav piškotni pokrov in sočna sadna sredica ustvarita pravo sladko harmonijo.
Obrnjena pita z mascarponejem in breskvami je enostavna sladica, ki je zeeelllooo okusna. Piškotni pokrov ima teksturo in okus kot praznično začinjeni piškoti. Ko se z žlicami prebijemo skozi njegovo hrustljavo skorjico pridemo do sočnega in kremnega nadeva z breskvami, ki je resnično božanski. V njem okusimo rum, vanilijo in seveda slastne, sočne breskve.
Pito lahko postrežemo toplo ali hladno. Toplo pito postrežemo skupaj z žlicami saj bo nadev kot sladka kremna omaka pritekel izpod hrustljavega piškota.
Če pito popolnoma ohladimo, jo lahko prekucnemo na krožnik in narežemo na poljubno velike kose. Oba načina sladkanja sta vsekakor vredna greha.
Količina: 4-5 porcij / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 594 kcal |
Beljakovine | 9 g |
Ogljikovi hidrati | 37 g |
Maščobe | 29 g |
Sestavine za piškotno testo:
- 140 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke cimeta
- ¼ žličke mletega ingverja
- ¼ žličke mletih klinčkov
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- 1 ščep soli
- 50 g masla
- 60 g rjavega sladkorja
- 3 žlice javorjevega sirupa
- ½ enega velikega jajca
Sestavine za nadev:
- 3 breskve ( vložene ali sveže v sezoni)
- 200 g mascarpone sira
- 30-40 g sladkorja*
- ½ enega velikega jajca
- 1 žlica temnega ruma
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava piškotnega testa:
- V posodo presejemo moko, pecilni prašek, cimet, mleti ingver, mlete klinčke, mleti muškatni orešček in ščep soli. Premešamo ter pustimo ob strani.
- V mešalni skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature in rjavi sladkor. Stepamo 2-3 minuti.
- Eno večje jajce razžvrkljamo in ga po teži razdelimo na pol. Eno polovico vmešamo k masleni masi, preostalo polovico bomo uporabili v nadevu.
- Masleno maso z jajcem dobro premešamo, da se krema enotno poveže.
- Nato primešamo še 3 žlice javorjevega sirupa.
- Sedaj k mokrim sestavinam dodamo začinjeno moko in mešamo toliko časa, da se testo poveže. Testo bo gosto in precej čvrsto, podobno bo kot testo za piškote.
- Testo oblikujemo v ploščat krog, ga zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik za 20-30 minut. Vmes segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo globoko ponev, ki je ognjevarna ali okrogel pekač s 20 cm premera.
Priprava nadeva:
- V sezoni uporabimo sveže in sočne breskve, preostali del leta pa uporabimo vložene breskve. Če imamo na voljo vložene breskve z manj sladkorja uporabimo le te.
- Breskve prepolovimo in vsako polovico narežemo na 3 ali 4 krhlje.
- V posodo dodamo mascarpone sir, sladkor, preostalo polovico jajca, temen rum in vanilijev ekstrakt. Vse skupaj dobro premešamo z mešalnikom ali na roke, da dobimo enotno, mehko kremo.
- Sedaj v kremo vmešamo narezane breskve.
Sestavljanje pite:
- V globok okrogel pekač ali v ognjevarno ponev s premerom 20 cm prestavimo nadev z breskvami. Nadev rahlo zravnamo z žlico.
- Sedaj iz hladilnika vzamemo ohlajeno testo in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v enakomerno ploščat krog. Krog testa naj bo za 2 cm večje od premera uporabljenega pekača.
- Razvaljano testo s pomokano stranjo previdno položimo čez nadev nato njegove robove zavihamo pod nadev. Testo igra vlogo piškotnega pokrova, ki v pekaču zadrži sočni sadni nadev.
- Testo prepikamo z vilicami, posujemo z malo rjavega sladkorja in mandljevimi lističi.
- Sestavljeno pito postavimo v ogreto pečico na sredino in jo pečemo 20-25 minut.
- Pečena pita mora imeti čvrsto in enakomerno obarvano skorjico. Če se nam zdi piškotni pokrov premehak, podaljšamo peko še za nekaj minut.
- Pečeno pito pustimo odstati 5-10 minut, nato se je lotimo kar z žlicami. Pita bo imela hrustljavo skorjico in sočno skoraj tekočo sredico, ki je kot slastna kremna omaka z breskvami.
- Pito lahko popolnoma ohladimo, nato robove obrežemo z nožem, da sprostimo piškot od stranic pekača. Čez položimo krožnik in vse skupaj obrnemo na glavo. Sedaj dvignemo pekač in postrežemo pito narezano na kose.
Nasveti:
Piškotno testo lahko tudi manj začinimo, če nismo ljubitelji močnih začimb.
* Sladkor v nadevu prilagodimo na sladkobo uporabljenega sadja.
V nadev lahko vključimo marelice, slive, češnje, jabolka in hruške.
Pita se pokrita obdrži v hladilniku 2 dni, najbolje jo je pojesti isti dan.
Poskusi še domačo češnjevo pito in limetino pito z avokadom.
Naj tekne!