Koktejl s kuhanim vinom
Koktejl s kuhanim vinom je nekaj najboljšega, kar boste poskusili to praznično sezono. Zadeva je zelo preprosta, najprej pripravimo sirup iz kuhanega vina, tega ohladimo in ga zmešamo s penino. Sirup kuhanega vina bo na hladnem počakal kar nekaj časa, tako da boste imeli kuhano vino praktično vedno pri roki.
Koktejl s kuhanim vinom je zame odkritje te praznične sezone. Sirup kuhanega vina je odlična osnova za koktejle in sladice. Med prazniki je tudi odlično darilo.
Čas priprave: 40 minut / Količina: 500 ml sirupa / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za sirup kuhanega vina:
- 1 l kvalitetnega rdečega vina (jaz sem uporabil teran)
- 2 cimetovi palčki
- 16 poprovih zrn
- 10 janeževih zvezd
- Ščep muškatnega oreščka
- Sok polovice pomaranče
- 30 klinčkov
- 250 g sladkorja
Priprava sirupa:
- V lonec zlijemo vino in dodamo vse začimbe razen sladkorja.
- Vino zavremo nato zmanjšamo ogenj in dodamo sladkor.
- Kuhamo toliko časa, da se količina tekočine zmanjša za polovico. Sirup precedimo v sterelizirane steklene stekleničke in pustimo, da se ohladi.
- Hranimo ga na hladnem.
Priprava koktejla – Belini s kuhanim vinom:
- V kozarec za šampanjec nalijemo 100 ml ohlajenega penečega vina.
- Dolijemo 25 ml sirupa kuhanega vina.
- Dodamo še limonin sok po okusu, 5-10 ml.
- Premešamo in serviramo okrašeno z rezinami pomaranče.
Nasveti:
Sirup kuhanega vina lahko uporabimo tudi v toplih koktejlih, da dodamo k čaju ali vroči čokoladi.
Za pripravo sirupa se preverjeno dobro obneseta refošk in teran. Lahko pa pripravite tudi sirup z različnimi rdečimi ali belimi vini.
Poskusite tudi klasičen Mahhattan, Old fashioned ali presno vročo čokolado z ingverjem.
Na zdravje!