Koktejl s kuhanim vinom je nekaj najboljšega, kar boste poskusili to praznično sezono. Zadeva je zelo preprosta, najprej pripravimo sirup iz kuhanega vina, tega ohladimo in ga zmešamo s penino. Sirup kuhanega vina bo na hladnem počakal kar nekaj časa, tako da boste imeli kuhano vino praktično vedno pri roki.

Koktejl s kuhanim vinom je zame odkritje te praznične sezone. Obožujem kuhano vino, vendar si ga ne skuham ravno pogosto, ker ga ne morem spiti veliko. Pri tem receptu najprej pripravimo sirup kuhanega vina. Ta je super osnova za koktejle, hkrati pa zelo lično darilo.

Čas priprave: 40 minut / Količina: 500 ml sirupa / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za sirup kuhanega vina:

  • 1 l kvalitetnega rdečega vina (jaz sem uporabil teran)
  • 2 cimetovi palčki
  • 16 poprovih zrn
  • 10 janeževih zvezd
  • Ščep muškatnega oreščka
  • Sok polovice pomaranče
  • 30 klinčkov
  • 250 g sladkorja

Priprava sirupa:

  1. V lonec zlijemo vino in dodamo vse začimbe razen sladkorja.
  2. Vino zavremo, nato zmanjšamo ogenj in dodamo sladkor.
  3. Kuhamo toliko časa, da se količina tekočine zmanjša za polovico. Sirup precedimo v sterelizirane steklene stekleničke in pustimo, da se ohladi.
  4. Hranimo ga na hladnem.

Priprava koktejla – Belini s kuhanim vinom:

  1. V kozarec za šampanjec nalijemo 100 ml ohlajenega penečega vina.
  2. Dolijemo 25 ml sirupa kuhanega vina.
  3. Dodamo še limonin sok po okusu, 5-10 ml.
  4. Premešamo in serviramo okrašeno z rezinami pomaranče.

Nasveti:

Sirup kuhanega vina lahko uporabimo tudi v toplih koktejlih, da dodamo k čaju ali vroči čokoladi.

Za pripravo sirupa se preverjeno dobro obneseta refošk in teran. Lahko pa pripravite tudi sirup z belim vinom, če vam je to ljubše.

Poskusite tudi klasičen Mahhattan, Old fashioned ali presno vročo čokolado z ingverjem.

Na zdravje!