Brokolijeva juha je nedvomno ena izmed mojih ljubših kremnih juh. Ker se brokoli odlično znajde v družbi kvalitetnih sirov sem tej juhi dodal še izdatno mero sira Roquefort. Rezultat je naravnost fantastična kombinacija okusov. Ta juha pogreje dušo in telo, zato jo nujno poskusite. Obljubim, da se boste zaljubili vanjo.

Brokolijeva juha z Roquefortom je pripravljena v pičlih 30-ih minutah. K temu receptu se odlično poda večina sirov s plemenito modro plesnijo. Roquefort je moja prva izbira, lahko pa uporabite tudi gorgonzolo, rezultat bo precej podoben. Juho lahko pripravimo v večjih količinah in jo preprosto zamrznemo. Tako bo še hitreje na mizi, da vas pocrklja.

Čas priprave: 30 minut / Količina: 2 porciji / Zahtevnost: 1 od 5 

Sestavine za brokolijevo juho:

 • srednje velik brokoli
 • ena čebula
 • 100 g sira Roquetfort
 • 500 ml jušne osnove (piščančje ali zelenjavne)
 • 100 ml smetane za kuhanje
 • 50 g masla
 • Sol in poper

Priprava:

 1. Brokoli očistimo in odrežemo cvetove. Stebla in debelejše dele shranimo in lahko uporabimo recimo za jušno osnovo.
 2. Brokolijeve cvetove nasekljamo na drobne koščke in odstavimo na stran.
 3. Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo.
 4. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo čebulo. Pražimo jo do zlato-rumene barve.
 5. Popraženi čebuli dodamo jušno osnovo in vse skupaj na hitro zavremo.
 6. Juhi nato dodamo koščke brokolija in ga kuhamo 5-8 minut, oziroma dokler se ne zmehča.
 7. Nato dodamo smetano, na koščke narezan sir Rocqefort in premešamo. Počakamo toliko časa, da se sir raztopi.
 8. Pripravljeno juho zlijemo v blender ali pa jo preprosto pasiramo s paličnim mešalnikom do gladkega.
 9. Juho po potrebi dosolimo in popopramo. Postrežemo s kosom popečenega kruha in povrh nadrobimo nekaj koščkov sira Roquefort.

Ste ljubitelj dobrih sirov? Siri so veliko več kot le izbran dodatek na dobro obloženi mizi, so večplastne delicije, ki naše brbončice v le nekaj grižljajih zapeljejo na doživeto popotovanje po zemljevidu različnih kulinaričnih kultur.

Na slovenskih mizah se siri še vedno preveč pogosto sramežljivo skrivajo v ozadju, kljub temu, da je nešteto priložnosti, ko bi jim lahko zaupali glavno vlogo. Priložnost za več kreativnih sirnih idej lahko izkoristimo že v letošnjem dobre hrane polnem veselem decembru.

POIŠČITE SIROLJUBOV IZBOR V SVOJI TRGOVINI

V Ljubljanskih mlekarnah so zato na pobudo ozaveščenih kupcev razvili priložnostno znamko Siroljub, ki bo slovenskim kupcem razkrivala zgodbe skrbno izbrane ponudbe kakovostnih sirov, ki jih boste pod Siroljubovo oznako našli v vseh večjih slovenskih trgovinah. Namen Siroljuba je poleg bogatenja ponudbe tudi v ozaveščanju in prepoznavanju priložnosti za še večje vključevanje kvalitetnih sirov v vsakdanje življenje vseh Slovencev, ki jih zanimajo bogati okusi in raznovrstnost na njihovih družinskih mizah.

Med bogato ponudbo sirov označenih z napisom “Siroljub priporoča” boste poleg že znanih Presidentovih francoskih mojstrovin, kot je Président Brie našli tudi druge sire kot sta Jošt Premium Gauda in Jošt Premium Iberski.

POSTANITE ČISTO PRAVI SIROLJUB

Sidrišče vsebin o sirih je spletna stran siroljub.si, kjer se bo odpirala  zakladnica znanja o sirih nadgrajena z vsakdanjimi praktičnimi nasveti in odličnimi recepti s siri v glavni vlogi, ki jih je v sodelovanju s strokovnjaki iz Ljubljanskim mlekarn pripravlja uredniška ekipa priznane revije Dober tek. Na spletni strani bomo razkrivali tudi neomejene priložnosti za pairinge s siri, rdeča nit pripovedovanja zgodb pa bo sledila sezonskim značilnostim in ponudbi.

Spoznajte zakaj je zares lepo biti siroljub. Vse na siroljub.si.

Poskusite tudi koruzno juho s curryjem in sirom in presno kremno pesino juho.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje