Brokolijeva juha z Roquefortom
Brokolijeva juha je nedvomno ena izmed mojih ljubših kremnih juh. Ker se brokoli odlično znajde v družbi kvalitetnih sirov sem tej juhi dodal še izdatno mero sira Roquefort. Rezultat je naravnost fantastična kombinacija okusov. Ta juha pogreje dušo in telo, zato jo nujno poskusite. Obljubim, da se boste zaljubili vanjo.
Brokolijeva juha z Roquefortom je pripravljena v pičlih 30-ih minutah. K temu receptu se odlično poda večina sirov s plemenito modro plesnijo. Roquefort je moja prva izbira, lahko pa uporabite tudi gorgonzolo, rezultat bo precej podoben. Juho lahko pripravimo v večjih količinah in jo preprosto zamrznemo. Tako bo še hitreje na mizi, da vas pocrklja.
Čas priprave: 30 minut / Količina: 2 porciji / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za brokolijevo juho:
- srednje velik brokoli
- ena čebula
- 100 g sira Roquetfort
- 500 ml jušne osnove (piščančje ali zelenjavne)
- 100 ml smetane za kuhanje
- 50 g masla
- Sol in poper
Priprava:
- Brokoli očistimo in odrežemo cvetove.
- Brokolijeve cvetove nasekljamo na drobne koščke in odstavimo na stran.
- Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo.
- V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo čebulo. Pražimo jo do zlato-rumene barve.
- Popraženi čebuli dodamo jušno osnovo in vse skupaj na hitro zavremo.
- Juhi nato dodamo koščke brokolija in ga kuhamo 5-8 minut, oziroma dokler se ne zmehča.
- Nato dodamo smetano, na koščke narezan sir Rocqefort in premešamo. Počakamo toliko časa, da se sir raztopi.
- Pripravljeno juho zlijemo v blender ali pa jo preprosto pasiramo s paličnim mešalnikom do gladkega.
- Juho po potrebi dosolimo in popopramo. Postrežemo s kosom popečenega kruha in povrh nadrobimo nekaj koščkov sira Roquefort.
Poskusite tudi koruzno juho s curryjem in sirom in presno kremno pesino juho.
Dober tek!