Kare pan – japonski curry kruh

Kare pan ali japonski curry kruh je priljubljena poulična hrana na Japonskem. Mehko in puhasto mlečno testo je ovito okoli ostankov curry-ja. Vse skupaj je obdano s panko drobtinami, ki poskrbijo za neverjetno hrustljavo teksturo.

Kare pan je sicer tradiciolno polnjen z japonskim curryjem, vendar naj to ne ustavi tvoje domišljije. Marsikateri bolj gost nadev bo prišel prav. Uporabimo lahko ostanke golažev, karijev, pašta fižolov ali jed zapeljemo v smeri pice. No, naš kare pan je polnjen s krompirjem, rjavo lečo in špinačo, vse to pa je začinjeno s curryjem v prahu.

V sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 60 minut + 90 minut vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 3 g suhega kvasa Fala
  • 15 g sladkorja
  • pol žličke soli
  • 10 g masla sobne temperature

Sestavine za nadev:

  • 200 g krompirja
  • 100 g kuhane rjave leče (odcejene)
  • 2 manjši čebuli (150 g)
  • 100 g mlade špinače
  • 2 žlici olja
  • 1 1/2 žlica curryja v prahu
  • 1/2 žličke soli (ali po okusu)
  • 1/4 žličke čilija v prahu

Sestavine za panado:

  • eno jajce
  • krušne drobtine (ali panko)
  • liter olja za cvrtje

Priprava:

  1. Suhe sestavine za testo dodamo v skledo mešalnika, prilijemo mlačno mleko in pričnemo gnesti. Najbolje, da uporabimo stoječ mešalnik.
  2. Ko se testo sprime skupaj vgnetemo še maslo sobne temperature. Nato testo gnetemo še dobrih 5 minut z mešalnikom ali 10 minut, če gnetemo ročno.
  3. Testo prestavimo v skledo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 60 minut.
  4. Vmes pripravimo nadev. Krompir skuhamo in narežemo na manjše kocke. V ponvi popražimo drobno nasekljano čebulo dodamo mlado špinačo, kuhan krompir in odcejeno kuhano rjavo lečo. Vse skupaj še začinimo s curryjem, čilijem in soljo, premešamo in odstavimo, da se ohladi.
  5. Ko je testo vzhajalo ga razdelimo na 8 enakih delov in iz vsakega oblikujemo kroglico testa. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
  6. Vsako kroglico testa razvaljamo na krog premera 9 cm, robove kroga pa s prsti sploščimo, da bomo lažje oblikovali kare pan.
  7. Na vsak krog testa dodamo žlico in pol nadeva. Dodamo ga na sredino in pazimo, da z nadevom ne umažemo robov testa.
  8. Sedaj vse robove testa tesno stisnemo skupaj tako, da dobimo obliko žepka. Šiv testa, kjer smo ga stisnili skupaj pogladimo. Pazimo, da so robovi testa tesno sprijeti.
  9. Postopek ponovimo z vsemi krogi testa, da dobimo 8 žepkov.
  10. Vsak žepek nato paniramo. Najprej ga pomočimo v razžvrkljano jajce, nato še v drobtine.
  11. Panirane žepke pustimo vzhajati 15 do 20 minut, vmes pa segrejemo olje za cvrtje.
  12. Žepke nato ocvremo. Idealna temperatura olja je 160 °C, cvremo jih 3 do 4 minute, vmes jih večkrat obrnemo s penovko.
  13. Kare pan postavimo na papirnato brisačko, da popivna odvečno maščobo in postrežemo. Lahko jih pripravimo tudi vnaprej in jih preprosto pogrejemo v pečici ali še hitreje – mikrovalovni pečici.

Nasveti:

Za mesni nadev lahko lečo zamenjamo s podobno količino mletega mesa. Žepke lahko pripravimo tudi nekaj časa vnaprej in jih pogrejemo.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi