Kare pan – japonski curry kruh
Kare pan ali japonski curry kruh je priljubljena poulična hrana na Japonskem. Mehko in puhasto mlečno testo je ovito okoli ostankov curry-ja. Vse skupaj je obdano s panko drobtinami, ki poskrbijo za neverjetno hrustljavo teksturo.
Kare pan je sicer tradiciolno polnjen z japonskim curryjem, vendar naj to ne ustavi tvoje domišljije. Marsikateri bolj gost nadev bo prišel prav. Uporabimo lahko ostanke golažev, karijev, pašta fižolov ali jed zapeljemo v smeri pice. No, naš kare pan je polnjen s krompirjem, rjavo lečo in špinačo, vse to pa je začinjeno s curryjem v prahu.
V sodelovanju s Fala Slonček.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 60 minut + 90 minut vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za testo:
- 200 g moke
- 125 ml mlačnega mleka
- 3 g suhega kvasa Fala
- 15 g sladkorja
- pol žličke soli
- 10 g masla sobne temperature
Sestavine za nadev:
- 200 g krompirja
- 100 g kuhane rjave leče (odcejene)
- 2 manjši čebuli (150 g)
- 100 g mlade špinače
- 2 žlici olja
- 1 1/2 žlica curryja v prahu
- 1/2 žličke soli (ali po okusu)
- 1/4 žličke čilija v prahu
Sestavine za panado:
- eno jajce
- krušne drobtine (ali panko)
- liter olja za cvrtje
Priprava:
- Suhe sestavine za testo dodamo v skledo mešalnika, prilijemo mlačno mleko in pričnemo gnesti. Najbolje, da uporabimo stoječ mešalnik.
- Ko se testo sprime skupaj vgnetemo še maslo sobne temperature. Nato testo gnetemo še dobrih 5 minut z mešalnikom ali 10 minut, če gnetemo ročno.
- Testo prestavimo v skledo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno 60 minut.
- Vmes pripravimo nadev. Krompir skuhamo in narežemo na manjše kocke. V ponvi popražimo drobno nasekljano čebulo dodamo mlado špinačo, kuhan krompir in odcejeno kuhano rjavo lečo. Vse skupaj še začinimo s curryjem, čilijem in soljo, premešamo in odstavimo, da se ohladi.
- Ko je testo vzhajalo ga razdelimo na 8 enakih delov in iz vsakega oblikujemo kroglico testa. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
- Vsako kroglico testa razvaljamo na krog premera 9 cm, robove kroga pa s prsti sploščimo, da bomo lažje oblikovali kare pan.
- Na vsak krog testa dodamo žlico in pol nadeva. Dodamo ga na sredino in pazimo, da z nadevom ne umažemo robov testa.
- Sedaj vse robove testa tesno stisnemo skupaj tako, da dobimo obliko žepka. Šiv testa, kjer smo ga stisnili skupaj pogladimo. Pazimo, da so robovi testa tesno sprijeti.
- Postopek ponovimo z vsemi krogi testa, da dobimo 8 žepkov.
- Vsak žepek nato paniramo. Najprej ga pomočimo v razžvrkljano jajce, nato še v drobtine.
- Panirane žepke pustimo vzhajati 15 do 20 minut, vmes pa segrejemo olje za cvrtje.
- Žepke nato ocvremo. Idealna temperatura olja je 160 °C, cvremo jih 3 do 4 minute, vmes jih večkrat obrnemo s penovko.
- Kare pan postavimo na papirnato brisačko, da popivna odvečno maščobo in postrežemo. Lahko jih pripravimo tudi vnaprej in jih preprosto pogrejemo v pečici ali še hitreje – mikrovalovni pečici.
Nasveti:
Za mesni nadev lahko lečo zamenjamo s podobno količino mletega mesa. Žepke lahko pripravimo tudi nekaj časa vnaprej in jih pogrejemo.