Čokoladna torta s kislim zeljem
Čokoladna torta s kislim zeljem se je prvič pojavila nekje v petdesetih, šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Biskvit je sočen in prijetnega okusa po čokoladi, zelje pa se popolnoma skrije v ozadje.

Čokoladna torta s kislim zeljem naj bi nastala, ker je v 60-ih v Chicagu prišlo do presežka zalog kislega zelja. Takrat so začeli iskati nove recepte, s katerimi bi lahko uporabili čimveč kislega zelja in ta torta je eden izmed teh receptov.
V sodelovanju z Kenwood Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- 300 g sladkorja
- 120 g stopljenega masla
- 250 g moke
- 60 g temnega kakava
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- ¼ žličke soli
- 1 ½ žličke cimeta
- ½ žličke muškatnega oreščka
- 240 ml tople vode
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 230 g kislega zelja
Sestavine za čokoladni ganaš:
- 250 ml sladke smetane
- 190 g temne čokolade 60 %
- 2 žlici sladkorja v prahu
Priprava čokoladne torte:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni pekač (18 cm). Pekač namastimo in dno pokrijemo s papirjem za peko.
- V skledo mešalnika damo jajca in sladkor. Stepamo do svetle in kremaste teksture, približno 5 minut.
- K jajčni masi med mešanjem prilijemo maslo.
- V večjo skledo skupaj presejemo moko, temen kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in muškatni orešček. Premešamo.
- K jajčni masi izmenično dodajamo suhe sestavine in toplo vodo.
- Ko so vse sestavine povezane dodamo vanilijev ekstrakt.
- Zelje speremo z vodo in ga drobno sesekljamo. Vmešamo ga v maso za biskvit.
- Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo v pečico.
- Biskvit pečemo 60-70 minut pri 180 °C, brez ventilacije in na spodnji tretjini.
- Pečen biskvit ohladimo in pripravimo ganaš.
- Sladko smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo 1-2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč ganaš.
- Ganaš postavimo v hladilnik za 30 minut, da se ohladi nato ga stepemo do čvrstih vrhov.
- Biskvitu odrežemo kapico in ga prerežemo na pol, da dobimo 2 plasti.
- Na eno plast namažemo čokoladni ganaš in ga pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Sedaj celotno torto premažemo s čokoladnim ganašem.
Nasvet:
Vsako kislo zelje je drugačnega okusa. V kolikor je zelo kiselkasto in dosti slano ga dodatno izperite. Nekaj kisline seveda pripomore k dobremu okusu sladice, preveč pa ni dobro.
Poskusi tudi čupavo torto ali presno avokadovo torto s hruškami.
Dober tek!