Čokoladna torta s kislim zeljem

Čokoladna torta s kislim zeljem se je prvič pojavila nekje v petdesetih, šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Biskvit je sočen in prijetnega okusa po čokoladi, zelje pa se popolnoma skrije v ozadje.

Čokoladna torta s kislim zeljem naj bi nastala, ker je v 60-ih v Chicagu prišlo do presežka zalog kislega zelja. Takrat so začeli iskati nove recepte, s katerimi bi lahko uporabili čimveč kislega zelja in ta torta je eden izmed teh receptov.

V sodelovanju z Kenwood Slovenija.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • 300 g sladkorja
  • 120 g stopljenega masla
  • 250 g moke
  • 60 g temnega kakava
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 1 ½ žličke cimeta
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • 240 ml tople vode
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 230 g kislega zelja

Sestavine za čokoladni ganaš:

  • 250 ml sladke smetane
  • 190 g temne čokolade 60 %
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava čokoladne torte:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni pekač (18 cm). Pekač namastimo in dno pokrijemo s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika damo jajca in sladkor. Stepamo do svetle in kremaste teksture, približno 5 minut.
  3. K jajčni masi med mešanjem prilijemo maslo.
  4. V večjo skledo skupaj presejemo moko, temen kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in muškatni orešček. Premešamo.
  5. K jajčni masi izmenično dodajamo suhe sestavine in toplo vodo.
  6. Ko so vse sestavine povezane dodamo vanilijev ekstrakt.
  7. Zelje speremo z vodo in ga drobno sesekljamo. Vmešamo ga v maso za biskvit.
  8. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo v pečico.
  9. Biskvit pečemo 60-70 minut pri 180 °C, brez ventilacije in na spodnji tretjini.
  10. Pečen biskvit ohladimo in pripravimo ganaš.
  11. Sladko smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo 1-2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč ganaš.
  12. Ganaš postavimo v hladilnik za 30 minut, da se ohladi nato ga stepemo do čvrstih vrhov.
  13. Biskvitu odrežemo kapico in ga prerežemo na pol, da dobimo 2 plasti.
  14. Na eno plast namažemo čokoladni ganaš in ga pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Sedaj celotno torto premažemo s čokoladnim ganašem.

Nasvet:

Vsako kislo zelje je drugačnega okusa. V kolikor je zelo kiselkasto in dosti slano ga dodatno izperite. Nekaj kisline seveda pripomore k dobremu okusu sladice, preveč pa ni dobro.

Poskusi tudi čupavo torto ali presno avokadovo torto s hruškami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi