Jed, značilna za Izrael in menda še kar nekaj okoliških držav. Pri nas bi ga imenovali kar sataraš. Shakshuka dopušča ogromno domišljije, uporabite jo, če želite. Vam pa svetujem veliko poskušanja jedi, da jo v največji meri skuhate skladno z vašim okusom. Predvsem bodite pozorni na čili in kajenski poper.

 

 

Kaj potrebujemo?

  • 1 rjavo ali belo čebulo
  • 6 strokov česna
  • 2 papriki
  • 4 srednje velike paradižnike (ali pelate, če vam je bolj priročno)
  • 3 jajca
  • čili (po okusu)
  • dva ali trije ščepci kumine
  • nekaj zrn koriandra
  • čajna žlica kurkume
  • žlička sladke paprike
  • kajenski poper (po okusu)
  • sol in poper (po okusu)
  • 2,5 dl tople vode

Na kratko: čebula, česen, paprika, paradižnik, jajca, čili, poper, sol, sladka paprika, voda

Količine v receptu zadoščajo za 3 osebe.

Po vrsti

  • nasekljamo čebulo, česen, papriko in paradižnik
  • na oljčnem olju popražimo čebulo in kumino, malce kasneje dodamo še česen
  • ko čebula »postekleni« dodamo še papriko in paradižnik ter sladko papriko
  • kuhamo približno 15 minut v pokriti posodi, vmes dolijemo toplo vodo (cca 2,5 dl)
  • dodamo še sol, poper, kajenski poper, kurkumo, koriander ter čili
  • opomba: v tem koraku obvezno poskušajmo jed, da dosežemo želen okus, mešanje jedi v naslednjem koraku ne bo več možno
  • v jedi pripravimo tri »luknje«, kamor vlijemo surovo jajce
  • pokrijemo s pokrovom in na zmerni temperaturi kuhamo še cca 10 minut oziroma dokler niso jajca pripravljena po vašem okusu. Idealno je doseči trenutek, ko rumenjak še ostane tekoč, beljak pa je že zakrknil
  • postrežemo s svežim in izvrstnim kruhom

*** Partner SKETA.si in Presno.si je družba Mercator

Borovničev smoothie z jogurtom

Čičerikina kremna juha s fižolom in čilijem