Ajdovi grisini s parmezanom in sezamom
Ajdovi grisini s parmezanom in sezamom so prijetna popestritev pri domačih prigrizkih. Ajda in parmezan sta tako dober par, da med njihovim grickanjem sploh ne pogrešamo vseh ostalih slastnih dodatkov, ki pridejo poleg grisinov, recimo pršut, olive, hummus..

Ajdovi grisini s parmezanom in sezamom so izjemno hrustljavi in polnega okusa. Njihova priprava je enostavna, testo se lahko naredi dva dni prej, pa še obdržijo se skoraj teden dni v zaprti posodi. Čokoladno obarvani grisini so tisti prigrizki, ki nam rešijo rit ob nenapovedanih obiskih ali ob filmskih večerih, ko zmanjka kokic.
Količina: 30-40 grisinov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 100 g ajdove moke
- 100 g bele moke
- 50 g ajdovega zdroba
- 1 žlička soli
- 1 žlička suhega kvasa
- 2 žlici olivnega olja
- 160 ml vode
- 60 g parmezana
- Olivno olje za premaz
- 15 g sezama
- 15 g lanenih semen
- 15 g chia semen
Priprava:
- V večjo mešalno skledo presejemo ajdovo moko, belo moko in suhi kvas.
- Dodamo še ajdov zdrob, 30 g naribanega parmezana, sol ter dobro premešamo.
- Nato dodamo 2 žlici olivnega olja, vodo in premešamo s kuhalnico.
- S kuhalnico mešamo toliko časa, da se nam začne formirati testo, ki bo precej lepljivo.
- Testo prestavimo na pomokano delovno površino in ga pregnetemo do bolj gladkega in nelepljivega testa. Po potrebi dodamo moko.
- Testo prestavimo v naoljeno posodo, ki jo pokrijemo in pustimo testo vzhajati 70-90 minut. Testo se mora v volumnu skoraj podvojiti.
- Med čakanjem pripravimo pladenj, ki ga obložimo s papirjem za peko in segrejemo pečico na 200° C.
- Pripravimo tudi mešanico za posip. V pekač, ki ima vsaj 20 cm dolžine stresemo sezam, lanena semena, chia semena in še 30 g parmezana. Premešamo ter pustimo ob strani za kasneje.
- Sedaj vzhajano testo prestavimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo v obliki večjega pravokotnika na 3-5 mm debeline.
- Nato pravokotnik razpolovimo in ga narežemo na 1 cm debele trakove. Posamezne trakove posvaljkamo po delovni površini, da dobimo tanke palčke, ki so dolge približno 20 cm. Med svaljkanjem palčke pokrijemo s krpo, da se nam ne izsušijo.
- Palčke nato premažemo z olivnim oljem in jih posamezno prestavimo v posodo s posipom.
- Posipane grisine prestavimo na pripravljen pekač in med njimi naredimo slab centimeter razmika.
- Pekač prestavimo v pečico segreto na 200° C in pečemo grisine 12-15 minut, da porjavijo do temno zlatorjave barve ter dobijo hrustljavo teksturo.
- Pečene grisine ohladimo in prestavimo na servirni pladenj. Višek grisinov hranimo v dobro zaprti posodi do 5 dni.

Nasveti:
Testo lahko pripravimo vnaprej do 2 dni.
Grisine hranimo v zaprti posodi do 5 dni.
Grisine lahko postrežemo s hummusom, kremnim sirom, tuninim in tahinijevim namazom, gorgonzolo, olivami, pršutom,.. Uf, odličnih kombinacij je malo morje 😉
Poskusi še ovsene krekerje s sončničnimi semeni ter hrustljave energijske ploščice.
Dober tek!