Pražena polenta s parmezanom in humusom
Pražena polenta s parmezanom in humusom je odličen prigrizek ali predjed za zabavna druženja. Popečena polenta super nadomesti kruh, različni zelenjavni namazi pa ustvarijo pisan prigrizek za vsak okus.
Pražena polenta s parmezanom in humusom se pripravi hitro in enostavno, pa vendar si lahko delo še poenostavimo tako, da naredino jed v dveh korakih. Polento lahko skuhamo vnaprej in dokončamo jed tik pred postrežbo. Lahko jo postrežemo rahlo toplo ali popolnoma ohlajeno. Jed vedno lahko nagradimo z različnimi dodatki kot so sveža rukola, dimljen losos, ….
Količina: 8-10 rezin polente / Čas priprave: 20 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 200 g instant koruznega zdroba
- 550 ml vode
- 150 g ribanega parmezana
- sol
- hummus ali zelenjavni namaz
- sveža bazilika
- balzamični kis
- olivno olje
Priprava:
- V lonec vlijemo vodo,dodamo sol in zavremo.
- V vrelo vodo vmešamo koruzni zdrob in kuhamo na zmernem ognju 2-3 minuti. Med kuhanjem neprestano mešamo in takrat tudi dodamo nariban parmezan.
- Odstavimo z ognja in počakamo, da se polenta rahlo ohladi in zgosti. Še toplo prestavimo na živilsko folijo in jo oblikujemo v debel svaljk/valj. Tesno jo zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
- Medtem, ko se polenta hladi pripravimo redukcijo balzamičnega kisa. V ponev vlijemo nekaj žlic balzamičnega kisa in ga kuhamo toliko časa, da se zgosti do teksture medu.
- Ohlajeno polento narežemo na centimeter debele rezine in jih popražimo na segretem olju v ponvi.
- Na krožnik razmažemo malo balzamične redukcije, čez položimo rezino polente, na poilento damo žličnik poljubnega hummusa ali zelenjavnega namaza. Okrasimo s svežimi zelišči.
- Dober tek!
Nasveti:
Polento lahko pripravimo tudi dan ali dva prej in jo zavito v folijo hranimo v hladilniku.