Polenta s parmezanom in humusom

Pražena polenta s parmezanom in humusom

Pražena polenta s parmezanom in humusom je odličen prigrizek ali predjed za zabavna druženja. Popečena polenta super nadomesti kruh, različni zelenjavni namazi pa ustvarijo pisan prigrizek za vsak okus.

Polenta s parmezanom in humusom

Pražena polenta s parmezanom in humusom se pripravi hitro in enostavno, pa vendar si lahko delo še poenostavimo tako, da naredino jed v dveh korakih. Polento lahko skuhamo vnaprej in dokončamo jed tik pred postrežbo. Lahko jo postrežemo rahlo toplo ali popolnoma ohlajeno. Jed vedno lahko nagradimo z različnimi dodatki kot so sveža rukola, dimljen losos, ….

Količina: 8-10 rezin polente / Čas priprave: 20 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

 • 200 g instant koruznega zdroba
 • 550 ml vode
 • 150 g ribanega parmezana
 • sol
 • hummus ali zelenjavni namaz
 • sveža bazilika
 • balzamični kis
 • olivno olje

Priprava:

 1. V lonec vlijemo vodo,dodamo sol in zavremo.
 2. V vrelo vodo vmešamo koruzni zdrob in kuhamo na zmernem ognju 2-3 minuti. Med kuhanjem neprestano mešamo in takrat tudi dodamo nariban parmezan.
 3. Odstavimo z ognja in počakamo, da se polenta rahlo ohladi in zgosti. Še toplo prestavimo na živilsko folijo in jo oblikujemo v debel svaljk/valj. Tesno jo zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
 4. Medtem, ko se polenta hladi pripravimo redukcijo balzamičnega kisa. V ponev vlijemo nekaj žlic balzamičnega kisa in ga kuhamo toliko časa, da se zgosti do teksture medu.
 5. Ohlajeno polento narežemo na centimeter debele rezine in jih popražimo na segretem olju v ponvi.
 6. Na krožnik razmažemo malo balzamične redukcije, čez položimo rezino polente, na poilento damo žličnik poljubnega hummusa ali zelenjavnega namaza. Okrasimo s svežimi zelišči.
 7. Dober tek!

Nasveti:

Polento lahko pripravimo tudi dan ali dva prej in jo zavito v folijo hranimo v hladilniku.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi