Kokosova torta
Kokosova torta spada med preproste torta, pri katerih se ni potrebno preveč ukvarjati s tehnikami in dekoracijami. Sočen biskvit, sveža krema in praženi kokosovi kosmiči. Top kombinacija za vse ljubitelje kokosa.

Biskvit pri tej torti je tisti, ki si zasluži največ pozornosti. Poleg grškega jogurta vanj dodamo tudi kokosovo mleko iz pločevinke. Jaz sem uporabil kar polnomastnega. Rezultat je neverjetno sočen bislvit, ki ga lahko uporabimo tudi za peko kolačev.
Če želite še več kokosa v torti lahko biskvit najprej premažete s kokosovim namazom, nato pa povrh razporedite masleno kremo s kremnim sirom. Odsvetujem pa namakanje tega biskvita, ker je že sam po sebi neverjetno sočen.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 12-14 kosov / Čas priprave: 2 uri 30 min / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 320 g moke
- 2 ½ žlički pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 1 žlička mletega kardamoma
- ½ žličke soli
- 280 g sladkorja
- 170 g masla
- 4 beljaki L
- 120 g grškega jogurta
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 240 g kokosovega mleka iz pločevinke
Sestavine za kremo in posip:
- 200 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 150 g kremnega sira
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 100 g praženih kokosovih lističev

Priprava biskvita:
- Pripravimo dva tortna pekača (20 cm), ki ju premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
- Pečico segrejemo na 165 °C.
- V skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kardamom in sol. Premešamo.
- V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in sladkor. Stepamo z lopatastim nastavkom 2-3 minuti, da dobimo svetlo in puhasto maso.
- Med mešanjem postopoma prilijemo beljake in mešamo dobro minuto oziroma le toliko, da se sestavine povežejo.
- Primešamo še grški jogurt in vanilijev ekstrakt.
- Sedaj izmenično dodajamo moko in kokosovo mleko.
- Biskvitno maso enakomerno vlijemo v oba pekača. V vsak pekač gre približno 2 ½ zajemalki biskvitne mase (cc 630 g).
- Biskvita pečemo 25-30 minut na sredini in brez ventilacije.
- Ko iz sredice biskvita potegnemo čist zobotrebec je biskvit pečen. Pečene biskvite ohladimo v pekaču preden jih vzamemo ven.
Priprava kreme in sestavljanje torte:
- V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in sladkor v prahu.
- Stepamo z lopatastim nastavkom 3-4 minute, da dobimo svetlo in kremasto maso.
- Dodamo kremni sir sobne temperature in vanilijev ekstrakt. Stepamo le toliko, da se sestavine povežejo v gladko kremo.
- Ohlajenim biskvitom z žagastim nožem odrežemo kapico. Eno plast biskvita položimo na tortni karton ali servirni krožnik. Na biskvit namažemo polovico kreme in položimo čez drugo plast biskvita. S preostalo količino kreme premažemo celotno torto.
- Obmazano torto posujemo s kokosovimi lističi in postrežemo.
Nasveti:
Kokosova torta lahko postane tudi kokosov kolač. Specite jo v pekaču za kolače in prilagodite čas peke. Vedno preverite pečenost biskvitov tako, da na sredino zabodete zobotrebec in, če ta ostane čist, je biskvit pečen. To je še toliko bolj pomembno pri peki različice kolača.
Dober tek!