Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom

Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom

Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom sodijo med tiste jedi, ki se jih je resnično težko naveličati. Jaz sem uporabil kupljene ajdove štruklje s skuto, lahko jih nadomestite tudi s svaljki, kroketi ali testeninami. Za vse privržence vegi kosil pa priporočam, da mleto meso zamenjate z rjavo lečo.

Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom

Kljub štrukljom je zame glavna zvezda te jedi hitro pripravljena paprikina omaka. Pripravimo jo podobno kot žametno omako – veloute. Podmet zalijemo z govejo jušno osnovo, dodamo čebulo, paradižnikov koncentrat ter mleto sladko papriko. Vsestranska omaka, ki se jo splača shraniti.

V receptu sem uporabil začimbe Maestro.

Količina: 2-3 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 400 g ajdovih štrukljev s skuto Zlato polje
  • 2-3 žlice olja
  • 400 g mletega govejega mesa
  • ½ žličke soli
  • ⅓ žličke črnega popra
  • 40 g masla
  • 40 g moke
  • 1 žlica čebulne paste Vegeta Natur (ali srednja čebula)
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata Podravka
  • 500 ml tekoče goveje jušne osnove Podravka
  • 1 ½ žlice rdeče sladke paprike Maestro
  • 1 žlička dimljene sladke paprike Maestro
  • ½ žličke soli
  • ⅓ žličke mlete kumine Maestro
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici naribanega parmezana

Priprava:

  1. V lonec vrele slane vode položimo ajdove štruklje s skuto in jih kuhamo na nižjem zmernem ognju 30 minut. 
  2. V ognjevarni ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo goveje mleto meso. Meso med praženjem začinimo s soljo in črnim poprom. Ko je meso karamelizirano, ga prestavimo na krožnik.
  3. V isti ponvi stopimo maslo in dodamo moko. Mešamo in pražimo na zmernem ognju 2-3 minuti.
  4. Dodamo čebulno pasto in paradižnikov koncentrat. Premešamo in pražimo slabo minuto.
  5. Prilijemo govejo jušno osnovo in dobro zmešamo z metlico, da dobimo gladko in kremno omako.
  6. Začinimo z rdečo sladko papriko, dimljeno papriko, soljo in mleto kumino.
  7. V omako vmešamo karamelizirano meso in dodamo odcejene štruklje. Čez potresemo mešanico drobtin in parmezana.
  8. Ponev postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15 minut. Zadnjih 5 minut postavimo ponev tik pod grelo, da se štruklji in drobtine hrustljavo zapečejo.
Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom

Nasveti:

Mleto meso enostavno nadomestimo z rjavo lečo. V primeru, da smo na tesnem s časom priporočam, da uporabite kar lečo iz pločevinke. Dober nadomestek je tudi sojin drobljenec. Tega še na suho popražimo v ponvi, nato pa namočimo v jušni osnovi z malo sojine omake. Tako bomo dobili veliko okusa.

Poleg drobtin s parmezanom lahko uporabimo tudi riban čedar ali mocarelo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi