Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom
Štruklji v paprikini omaki z mletim mesom sodijo med tiste jedi, ki se jih je resnično težko naveličati. Jaz sem uporabil kupljene ajdove štruklje s skuto, lahko jih nadomestite tudi s svaljki, kroketi ali testeninami. Za vse privržence vegi kosil pa priporočam, da mleto meso zamenjate z rjavo lečo.
Kljub štrukljom je zame glavna zvezda te jedi hitro pripravljena paprikina omaka. Pripravimo jo podobno kot žametno omako – veloute. Podmet zalijemo z govejo jušno osnovo, dodamo čebulo, paradižnikov koncentrat ter mleto sladko papriko. Vsestranska omaka, ki se jo splača shraniti.
V receptu sem uporabil začimbe Maestro.
Količina: 2-3 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 400 g ajdovih štrukljev s skuto Zlato polje
- 2-3 žlice olja
- 400 g mletega govejega mesa
- ½ žličke soli
- ⅓ žličke črnega popra
- 40 g masla
- 40 g moke
- 1 žlica čebulne paste Vegeta Natur (ali srednja čebula)
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata Podravka
- 500 ml tekoče goveje jušne osnove Podravka
- 1 ½ žlice rdeče sladke paprike Maestro
- 1 žlička dimljene sladke paprike Maestro
- ½ žličke soli
- ⅓ žličke mlete kumine Maestro
- 2 žlici drobtin
- 2 žlici naribanega parmezana
Priprava:
- V lonec vrele slane vode položimo ajdove štruklje s skuto in jih kuhamo na nižjem zmernem ognju 30 minut.
- V ognjevarni ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo goveje mleto meso. Meso med praženjem začinimo s soljo in črnim poprom. Ko je meso karamelizirano, ga prestavimo na krožnik.
- V isti ponvi stopimo maslo in dodamo moko. Mešamo in pražimo na zmernem ognju 2-3 minuti.
- Dodamo čebulno pasto in paradižnikov koncentrat. Premešamo in pražimo slabo minuto.
- Prilijemo govejo jušno osnovo in dobro zmešamo z metlico, da dobimo gladko in kremno omako.
- Začinimo z rdečo sladko papriko, dimljeno papriko, soljo in mleto kumino.
- V omako vmešamo karamelizirano meso in dodamo odcejene štruklje. Čez potresemo mešanico drobtin in parmezana.
- Ponev postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15 minut. Zadnjih 5 minut postavimo ponev tik pod grelo, da se štruklji in drobtine hrustljavo zapečejo.
Nasveti:
Mleto meso enostavno nadomestimo z rjavo lečo. V primeru, da smo na tesnem s časom priporočam, da uporabite kar lečo iz pločevinke. Dober nadomestek je tudi sojin drobljenec. Tega še na suho popražimo v ponvi, nato pa namočimo v jušni osnovi z malo sojine omake. Tako bomo dobili veliko okusa.
Poleg drobtin s parmezanom lahko uporabimo tudi riban čedar ali mocarelo.
Dober tek!