Jagodna budala
Jagodna budala ali strawberry fool je angleška sladica. Sveže sadje, blender, smetana, sladkor, morda še kakšna začimba. Ko so pri roki sveže jagode, je to odličen recept za osvežilno sadno sladico.
Jagodno budalo lahko pripraviš tudi z drugim sadjem. Poleg stepene smetane pa se v tej sladici odlično obneseta tudi kisla smetana ali jogurt.
Sestavine za 3 porcije jagodne budale
- 250 g svežih jagod
- 20 g sladkorja v prahu
- sok 1/2 limone
- 1 čž naribane limonine lupine
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 čž vanilije v prahu
Postopek
- jagode očisti in posuši
- polovico jagod predelaj v pire z blenderjem ali paličnim mešalnikom
- dodaj polovico sladkorja v prahu in 2 čž soka limone
- preostanek jagod nasekljaj in jih dodaj jagodnemu pireju
- v drugi posodi malo manj kot do trdega stepi sladko smetano
- dodaj ji preostanek sladkorja v prahu, limoninega soka, naribano limonino lupino, vanilijo v prahu ter jogurt
- premešaj
- razporedi po kozarcih, najprej plast jogurta, nato jagod in vse dokler ne zmanjka
- po želji okrasi z listi mete, narbano temno čokolado
- hrani na hladnem
Dober tek!