Gobica za čiščenje - limonin kolač v preobleki

Gobica za čiščenje – limonin kolač v preobleki

Gobica za čiščenje? Med recepti? Tako je, tole užitno gobico za čiščenje lahko postrežete kot zelo okusno šalo. Izgled je na las podoben pravi gobici in tudi priprava te sladice v preobleki ni preveč zahtevna. V sebi skriva zelo okusen limonin kolač.

Gobica za čiščenje - limonin kolač v preobleki

Gobica za čiščenje je nastala v sodelovanju z Lidlom Slovenija v okviru Sladke akademije. Meni se je zdela kot odlična prvoaprilska šala in, če sem iskren, sem jo že od nekdaj želel pripraviti. Poleg gobice pripravimo tudi detergent in iluzija je popolna.

Količina: 4 gobice / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za limonin kolač:

 • 160 g masla
 • 60 g kisle smetane
 • 170 g sladkorja
 • 3 jajca
 • 180 g moke
 • ščep soli
 • ½ žličke pecilnega praška
 • lupinica 2 limon
 • 2 žlici limoninega soka

Sestavine za beljakovo peno:

 • beljak
 • limonin sok
 • sladkor v prahu

Priprava:

 1. Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo dva kvadratna ali pravokotna pekača (18-20 cm), ki ju premažemo z maslom in prekrijemo dno s papirjem za peko.
 2. V skledo mešalnika stresemo maslo sobne temperature in ga stepamo 2-3 minute.
 3. Dodamo kislo smetano in stepamo minuto.
 4. Dodamo sladkor in stepamo 2-3 minuti.
 5. K masleni masi postopoma vmešamo jajca sobne temperature. Ko dodamo zadnje jajce se lahko masa sesiri, vendar se bo popravila, ko vmešamo suhe sestavine.
 6. Dodamo moko, sol, pecilni prašek, limonino lupinico in limonin sok. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v enotno biskvitno maso.
 7. Tretjino biskvita prelijemo v čisto skledo in mu dodamo zeleno jedilno barvilo. Količina barvila je odvisna od njegove jakosti. Začnemo z noževo konico in postopoma stopnjujemo.
 8.  Dobro premešamo, da dobimo zeleno obarvan biskvit. Vlijemo ga v en pripravljen pekač in ga enakomerno razmažemo.
 9. V preostali biskvit vmešamo rumeno jedilno barvilo in dobro premešamo. Rumeno biskvitno maso vlijemo v drugi pekač in jo enakomerno zravnamo.
 10. Oba pekača skupaj postavimo v ogreto pečico. Biskvita pečemo na sredini brez ventilacije.
 11. Zeleni biskvit pečemo 15 minut, rumeni biskvit pa 20 minut. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredino biskvita in po potrebi podaljšamo peko.
 12. Pečene biskvite ohladimo.
 13. Zelenemu in rumenemu biskvitu z žagastim nožem odrežemo vrhnjo plast (skorjico). Tako bomo dobili skuštrano teksturo gobice.
 14. Rumeni biskvit na tanko premažemo s segreto marelično marmelado nato nanj položimo zeleni biskvit.
 15.  Sedaj si začrtamo velikost gobic (6 x 9 cm) in zarežemo po označeni poti. Dobili bomo 4 enako velike gobice in nekaj ostankov, ki jih shranimo za grizljanje.
 16. Robove posameznih gobic zravnamo z žagastim nožem.
 17. Tik pred postrežbo v manjši skodelici z metlico penasto stepemo beljak skupaj s sladkorjem v prahu in limoninim sokom.
 18. Čez gobico prelijemo penast limonin beljak.
Gobica za čiščenje - limonin kolač v preobleki

Nasveti:

Biskvit pri tej sladici je resnično sočen in bogat. V kolikor jo boste hranili v hladilniku predlagam, da na pladenj ali krožnik postavite papir za peko, nanje pa shranite gobice.

Poskusite tudi brioš pito s sladkimi jagodami in presni ferrero rocher iz petih sestavin.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi