Domača špargljeva juha je pripravljena iz domače jušne osnove, ki jo skuhamo tudi iz olesenelega dela špargljev. Ja, tudi oleseneli del špargljev lahko porabimo. Nobenega odpadka več, sedaj se cel špargelj znajde v tej super okusni domači juhi.

Domača špargljeva juha je prava izbira, ko želimo porabiti cele šparglje. Lahkotna jed s kremno teksturo in z bogatim okusom. Če si jo pripravljamo za glavno jed priporočam, da jo dopolnimo z rezinami popečene slanine in krutoni.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za jušno osnovo:

  • 250 g špargljev
  • 50 g zelenega del pora
  • 50 g belega dela pora
  • 1 manjše korenje
  • manjši šop svežega peteršilja (10 g)
  • 20 g masla
  • 1 steblo zelene
  • 1 šalotka ali manjša čebula
  • 90 ml smetane za kuhanje
  • 1 1/2 žličke suhega drobnjaka
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke popra
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

  1. Šparglje očistimo in odlomimo olesenele dele stebel. Olesenele dele po dolžini razpolovimo in jih prestavimo v lonec. Špargljem odrežemo še konice, preostali del stebla pa narežemo na drobne kolutke. Konice in kolutke špargljev postavimo na stran za kasneje.
  2. V lonec k olesenelim špargljem dodamo še očiščeno celo korenje, na grobo narezani zeleni del pora in šop peteršilja.
  3. Nato prilijemo 1 l vode, zavremo in na zmernem ognju kuhamo 30 minut.
  4. Po 30 minutah pazljivo poberemo ven korenje, por in peteršilj.
  5. Nato šparglje skupaj s kuhano vodo zmiksamo s paličnim mešalnikom in precedimo, da se znebimo nerazkuhanega dela špargljev.
  6. V drugem loncu segrejemo maslo in dodamo na drobno sesekljano šalotko, steblo zelene in beli del pora. Premešamo in pražimo 3 minute.
  7. Nato dodamo kolutke špargljev in pražimo še 5 minut.
  8. Sedaj prilijemo špargljevo jušno osnovo in na zmernem ognju kuhamo 15-20 minut.
  9. Ko so šparglji v celoti pokuhani, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladke teksture.
  10.  Sedaj dodamo v juho še konice špargljev, smetano za kuhanje, drobnjak, sol in poper. Premešamo in še enkrat zavremo.
  11. Kuhano juho odstavimo in primešamo še žlico kisle smetane.

Domača špargljeva juha

Nasveti:

Če nam čas ne dopušča, lahko namesto lastne jušne osnove uporabimo kocko zelenjavne jušne osnove.

Če si želimo bolj goste juhe lahko v jed vključimo še en krompir, ki ga skuhamo skupaj z zelenimi stebli špargljev.

Poskusi še proseno kašo s šparglji in pehtranovo omako ter čemaževo juho.

Dober tek!