Pannukakku – finska palačinka
Pannukakku ali finska palačinka je najbolj priljubljena palačinka na Finskem in verjetno še kje drugje. Nemci jo poznajo pod imenom Dutch baby, angleži ji pravijo Yorkshire puding in američani Popover-ji.
Imena so različna, a sestavine, priprave in rezultati so si zelo podobni. Zakaj pripraviti pannukakku? Ker je fantastična in jo pripravimo v enem pekaču za vseh osem ljudi, brez dolgotrajnega obračanja posameznih palačink za štedilnikom.
Pannukakku kot večino klasičnih palačink pripravimo iz moke, jajc, mleka, sladkorja in masla. Masa za pannukakku je precej tekoča in ko jo vlijemo v vroč pekač, ki je prekrit z vročim maslom, se med peko zgodi čudovita čarovnija.
Palačinka naraste kot souffle in nam ponudi prav čudovit prizor. Sveže pečena palačinka ima sredico podobno gostemu pudingu, robovi pa so fino zapečeni, puhasti in rahlo hrustljavi. Odlično se obnese tudi naslednji dan, pogreta v pečici ali še bolje v toasterju. Čez potresemo še malo sladkorja v prahu in dobimo božansko karamelno hrustljavo skorjico. Njam!
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (1 kos) | |
Energetska vrednost | 226 kcal |
Beljakovine | 8 g |
Ogljikovi hidrati | 26 g |
Maščobe | 10 g |
Sestavine:
- 6 jajc
- 350 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 180 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žličke soli
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 50 g masla
Priprava:
- V večji skledi penasto zmešamo jajca, mleko in sladkor.
- Nato dodamo moko, pecilni prašek in sol. Dobro premešamo, da se znebimo morebitnih kepic moke.
- Za konec dodamo še vanilijev ekstrakt in limonino lupinico.
- Premešamo in pustimo maso odstati za 20 minut.
- Vmes segrejemo pečico na 220 °C in vanjo prestavimo pekač v katerem bomo spekli palačinko. Lahko uporabimo okrogel pekač s premerom 30 cm ali pravokotni pekač v velikosti 20 x 30 cm.
- Po 20 minutah, v segreti pekač dodamo maslo in počakamo, da se stopi in prične brbotati.
- Nato previdno vzamemo pekač iz pečice in stopljeno maslo s čopičem premažemo še po robovih pekača. Pekač lahko tudi nagibamo, vendar previdno.
- Sedaj vanj vlijemo maso za palčinko in ga prestavimo nazaj v pečico za 15 minut. Pečemo jo na sredini in brez ventilacije.
- Med peko bo palačinka zelo narasla, vendar takoj ko jo vzamemo iz pečice uplahne.
- Postrežemo jo lahko skupaj s svežim sadjem, stepeno smetano, marmelado ali čokoladnim namazom. Čeprav je dovolj že, če čez palačinko potresemo samo sladkor v prahu.
Nasveti:
Za njeno pripravo potrebujemo primeren pekač, ki ima malo višje robove, da ima palačinka med peko malo več podpore.
Pripravimo jo lahko tudi v slani verziji, z dodatkom svežih zelišč in sira je odličen prigrizek za brunch.
Poskusi še kladdkaka in lešnikov milkshake.
Dober tek!