Krompirjevi svaljki s pečeno čežano
Krompirjevi svaljki so vsekakor enostavna jed, ki nas pocrklja in nasiti. Odlično se znajdejo med slanimi in sladkimi jedmi. Mi jih bomo pripravili z jabolčno čežano.
Krompirjevi svaljki z drobtinami so bili pri nas doma zelo priljubljena jed. Večinoma smo jih jedli kot sladko jed in nikoli se jih nismo naveličali, saj se jih lahko postreže z neštetimi sadnimi prilogami. Odlični kot topla ali hladna jed.
Čas priprave: 50 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za krompirjeve svaljke:
- 650 g krompirja
- 250 g moke
- 1 jajce
- 60 g masla
- Sol
- Limonina lupinica
- Strok vanilije
Sestavine za čežano:
- 4 jabolka
- 40 g masla
- 40 g sladkorja
Posip:
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlički cimeta v prahu
- 2 žlici makovih semen
- 50 g krušnih drobtin
- 50 g mletih mandljev
- 50 g masla
Postopek:
- Jabolkom odstranimo peclje in na vrhu izdolbemo manjšo luknjo. Postavimo jih v pekač, na vsakega položimo košček masla in dodamo še sladkor.
- Pečemo jih v pečici približno 25 minut pri 220 °C.
- Vmes pripravimo svaljke. Krompir olupimo in ga skuhamo v osoljenem kropu.
- Kuhan krompir odcedimo, dodamo jajce in maslo ter vse skupaj pretlačimo. Nato dodamo moko in pregnetemo testo za svaljke. Gnetemo eno minuto, da ohranimo lahko teksturo.
- Testo razdelimo na več rezin, jih razvaljamo in oblikujemo svaljke, dolge približno 3-4 centimetre.
- Svaljke skuhamo v litru vrele vode, ki ji dodamo limonino lupinico in strok vanilije. Kuhamo jih dokler ne priplavajo na površje, približno 4-5 minut.
- Pečena jabolka odstranimo iz pečice, jih olupimo, odstranimo koščice in jih s pomočjo paličnega mešalnika spremenimo v pire.
- Jabolčni pire nato še pokuhamo v ponvi na srednjem ognju za dve minuti. Po želji lahko dodamo še cimet in nekaj limoninega soka.
- Pripravimo še posip za svaljke. V ponvi segrejemo maslo in dodamo drobtine, mlete mandlje ter makova semena. Pražimo toliko časa, da se drobtine in mandlji zlato- rjavo obarvajo. Kuhane svaljke povaljamo v posipu.
- Na koncu zmešamo sladkor in cimet v prahu in z njim posujemo svaljke.
- Postrežemo jih skupaj s pečeno čežano in po želji okrasimo z rezinami jabolk in metinimi lističi.
Nasveti:
Za svaljke je najbolj primeren krompir mehke sorte, ki je namenjen kuhanju. Super se obnese star, lanski krompir, ki vsebuje veliko škroba.
Poskusite tudi pečeno cvetačo z mandlji in presni piknik burger.
Dober tek!