Krompirjevi svaljki s pečeno čežano

Krompirjevi svaljki s pečeno čežano

Krompirjevi svaljki so vsekakor enostavna jed, ki nas pocrklja in nasiti.  Odlično se znajdejo  med slanimi in sladkimi jedmi. Mi jih bomo pripravili z jabolčno čežano.

Krompirjevi svaljki s pečeno čežano

Krompirjevi svaljki z drobtinami so bili pri nas doma zelo priljubljena jed. Večinoma smo jih jedli kot sladko jed in nikoli se jih nismo naveličali, saj se jih lahko postreže z neštetimi sadnimi prilogami. Odlični kot topla ali hladna jed.

Čas priprave: 50 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za krompirjeve svaljke:

  • 650 g krompirja
  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 60 g masla
  • Sol
  • Limonina lupinica
  • Strok vanilije

Sestavine za čežano:

  • 4 jabolka
  • 40 g masla
  • 40 g sladkorja

Posip:

  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlički cimeta v prahu
  • 2 žlici makovih semen
  • 50 g krušnih drobtin
  • 50 g mletih mandljev
  • 50 g masla

Postopek:

  1. Jabolkom odstranimo peclje in na vrhu izdolbemo manjšo luknjo. Postavimo jih v pekač, na vsakega položimo košček masla in dodamo še sladkor.
  2. Pečemo jih v pečici približno 25 minut pri 220 °C.
  3. Vmes pripravimo svaljke. Krompir olupimo in ga skuhamo v osoljenem kropu.
  4. Kuhan krompir odcedimo, dodamo jajce in maslo ter vse skupaj pretlačimo. Nato dodamo moko in pregnetemo testo za svaljke. Gnetemo eno minuto, da ohranimo lahko teksturo.
  5. Testo razdelimo na več rezin, jih razvaljamo in oblikujemo svaljke, dolge približno 3-4 centimetre.
  6. Svaljke skuhamo v litru vrele vode, ki ji dodamo limonino lupinico in strok vanilije. Kuhamo jih dokler ne priplavajo na površje, približno 4-5 minut.
  7. Pečena jabolka odstranimo iz pečice, jih olupimo, odstranimo koščice in jih s pomočjo paličnega mešalnika spremenimo v pire.
  8. Jabolčni pire nato še pokuhamo v ponvi na srednjem ognju za dve minuti. Po želji lahko dodamo še cimet in nekaj limoninega soka.
  9. Pripravimo še posip za svaljke. V ponvi segrejemo maslo in dodamo drobtine, mlete mandlje ter makova semena. Pražimo toliko časa, da se drobtine in mandlji zlato- rjavo obarvajo. Kuhane svaljke povaljamo v posipu.
  10. Na koncu zmešamo sladkor in cimet v prahu in z njim posujemo svaljke.
  11. Postrežemo jih skupaj s pečeno čežano in po želji okrasimo z rezinami jabolk in metinimi lističi.

Nasveti:

Za svaljke je najbolj primeren krompir mehke sorte, ki je namenjen kuhanju. Super se obnese star, lanski krompir, ki vsebuje veliko škroba.

Poskusite tudi pečeno cvetačo z mandlji in presni piknik burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi