Krompirjevi svaljki so vsekakor enostavna jed, ki nas pocrklja in nasiti.  Odlično se znajdejo  med slanimi in sladkimi jedmi. Mi jih bomo pripravili z jabolčno čežano.

Krompirjevi svaljki z drobtinami so bili pri nas doma zelo priljubljena jed. Večinoma smo jih jedli kot sladko jed in nikoli se jih nismo naveličali, saj se jih lahko postreže z neštetimi sadnimi prilogami. Odlični kot topla ali hladna jed.

Čas priprave: 50 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za krompirjeve svaljke:

  • 650 g krompirja
  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 60 g masla
  • Sol
  • Limonina lupinica
  • Strok vanilije

Sestavine za čežano:

  • 4 jabolka
  • 40 g masla
  • 40 g sladkorja

Posip:

  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlički cimeta v prahu
  • 2 žlici makovih semen
  • 50 g krušnih drobtin
  • 50 g mletih mandljev
  • 50 g masla

Postopek:

  • Jabolkom odstranimo peclje in na vrhu izdolbemo manjšo luknjo. Postavimo jih v pekač, na vsakega položimo košček masla in dodamo še sladkor.
  • Pečemo jih v pečici približno 25 minut pri 220 °C.
  • Vmes pripravimo svaljke. Krompir olupimo in ga skuhamo v osoljenem kropu.
  • Krompir nato odcedimo, dodamo jajce in maslo ter vse skupaj pretlačimo. Nato dodamo moko in pregnetemo testo za svaljke. Gnetemo eno minuto, da ohranimo lahko teksturo.
  • Testo razdelimo na več rezin, jih razvaljamo in oblikujemo svaljke, dolge približno 3-4 centimetre.
  • Svaljke skuhamo v litru vrele vode, ki ji dodamo limonino lupinico in strok vanilije. Kuhamo jih dokler ne priplavajo na površje, približno 4-5 minut.
  • Pečena jabolka odstranimo iz pečice, jih olupimo, odstranimo koščice in jih s pomočjo paličnega mešalnika spremenimo v pire.
  • Jabolčni pire nato še pokuhamo v ponvi na srednjem ognju za dve minuti. Po želji lahko dodamo še cimet in nekaj limoninega soka.
  • Pripravimo še posip za svaljke. V ponvi segrejemo maslo in dodamo drobtine, mlete mandlje ter makova semena. Pražimo toliko časa, da se rjavkasto obarvaja. Kuhane svaljke povaljamo v posipu.
  • Na koncu zmešamo sladkor in cimet v prahu in z njim posujemo svaljke.
  • Postrežemo jih skupaj s pečeno čežano in po želji okrasimo z rezinami jabolk in metinimi lističi.

Nasveti:

Za svaljke je najbolj primeren krompir mehke sorte, ki je namenjen kuhanju. Super se obnese star, lanski krompir, ki vsebuje veliko škroba.

Poskusite tudi pečeno cvetačo z mandlji in presni piknik burger.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje