Planica smuti

Planica smuti

Planica smuti je poklon vsem dobro poznanemu sladoledu. Sestavljen je iz treh plasti in morda bi ga še bolje opisali kot zdravo različico milkshakea. Banane poskrbijo za prijetno kremasto teksturo, dodatek ovsenih kosmičev pa poskrbi za uravnoteženo sestavo tega privlačnega smutija.

Planica smuti

Planica smuti je resnično zabaven. V kolikor ga želimo sestaviti iz lepo ločenih plasti okusov, si moramo vzeti malo časa in pri sestavljanju vsako plast razen zadnje delno zamrzniti. Na takšen način bo smuti dobil ta ikoničen izgled treh plasti. Brez skrbi, ko je enkrat zmešan lahko ostane v hladilniku tudi čez noč.

Postopek sestavljanja lahko tudi pohitrimo in dobimo malce pomešane plasti, kar pa ni nič narobe. Ravno tako slasten bo.

V sodelovanju s Steklarno Rogaška.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 220 kcal
Beljakovine6 g
Ogljikovi hidrati48 g
Maščobe3 g

Sestavine za vanilijevo plast:

  • 200 g zamrznjenih banan
  • 50 ml kokosovega mleka
  • 30 g mletih ovsenih kosmičev
  • žlička vanilije

Sestavine za kakavovo plast:

  • 200 g zamrznjenih banan
  • 50 ml kokosovega mleka
  • 30 g mletih ovsenih kosmičev
  • žlička vanilije
  • 2 žlici kakava

Sestavine za jagodno plast:

  • 100 g zamrznjenih banan
  • 120 g zamrznjenih jagod
  • 40 ml kokosovega mleka
  • 30 g mletih ovsenih kosmičev
  • žlička vanilije

Postopek:

  1. Planica smuti pripravimo v treh plasteh. Vsak okus zblendamo ločeno, da ga lahko kasneje sestavimo v treh plasteh.
  2. Najprej v blenderju do finega premešamo ovsene kosmiče in jih odstavimo.
  3. Začnemo z vanililjevo plastjo. V posodo blenderja dodamo 200 g zamrznjenih koščkov banan, 30 g mletih ovsenih kosmičev, 50 ml kokosovega mleka in žličko vanilije.
  4. Vse dobro premešamo, po potrebi lahko dodamo še kakšno žlico kokosovega mleka.
  5. Vanilijev del smutija sedaj prelijemo v skodelico in ga postavimo v hladilnik.
  6. Pripravimo še kakavovo plast. Vse sestavine so enake prejšnji, le da dodamo 2 žlici kakava.
  7. Vse zblendamo in tudi to plast prelijemo v ločeno skodelico in prestavimo v hladilnik.
  8. Na koncu pripravimo še jagodni sloj. Zmešamo 100 g zamrznjenih koščkov banan, 120 g zamrznjenih jagod, 40 ml kokosovega mleka, 30 g mletih ovsenih kosmičev in žličko vanilije.
  9. Vse zblendamo in prestavimo v hladilnik.
  10. Na tej točki lahko dekoriramo robove kozarcev. Celotna količina smutija bo znašala približno 800 ml, kar lahko razdelimo na 4 manjše ali 2 večja smutija.
  11. Robove kozarcev pomočimo v agavin sirup ali med, malce odcedimo, nato pa jih pomočimo ali posipamo s kokosovo moko.
  12. Sedaj pričnemo s sestavljanjem planica smutija. Vsak kozarec najprej napolnimo s tretjino kakavovega sloja.
  13. Sledi vanilijev sloj. Odvisno od gostote smutija se bodo plasti pri vlivanju lepo ločile ali pa se pomešale. V kolikor želimo lepo ločene plasti lahko kozarce pred dodajanjem vanilijeve plasti prestavimo za pol ure v zamrzovalnik.
  14. Povrh kakavovega sloja sedaj prelijemo ali nažličkamo vanilijevo plast, nato pa kozarce ponovno prestavimo v zamrzovalnik za pol ure (če želimo lepo ločene plasti).
  15. Smuti zaključimo z jagodnim slojem, dekoriramo s stepeno kokosovo smetano (ali kakšno drugo po izbiri) in postrežemo.
Planica smuti

Nasveti:

V receptu sem uporabil kokosovo mleko, ker sem želel okus kokosa in hkrati smuti ohraniti prijazen veganom. Uporabimo lahko katerokoli mleko.

Ovsene kosmiče pred mešanjem smutija vedno zblendamo ločeno. Tako bomo poskrbeli, da bodo popolnoma zmleti v moko in se kasneje tudi lepše vmešali v smuti. V kolikor imate resnično močan blender lahko dodate kar cele ovsene kosmiče in jih zmešate skupaj z ostalimi sestavinami. Po mojih izkušnjah pa je bolje ovsene kosmiče zmešati ločeno.

Namesto jagod se dobro obnesejo tudi maline.

Banane in jagode lahko zmešamo tudi nezamrznjene. V tem primeru bo potrebno smuti dlje časa ohlajati, da ga bomo lahko lepo sestavili.

Poskusite tudi ananasov pomarančni smuti s kokosom ali melonin smuti z jogurtom in meto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi