Matcha tiramisu
Matcha tiramisu je dobesedno zelena verzija klasičnega tiramisuja. Seveda klasiki ne manjka čisto nič, a včasih je fino raziskati še druge palete okusov. Čudovita kombinacija matche, medu in limete je resnično okusna preobleka kavno-čokoladnega tiramisuja. Lahko bi rekli, da je to njegova pomladno-poletna obleka.
Matcha tiramisu nam postreže z nežno grenkobo zelena čaja, prijetno svežino limete in sladko aromo medu. Lahki in rahli mascarponejevi kremi se odlično poda okus limete in matche. Lep kontrast kremi so piškoti namočeni v matcha čaju, ki dajo celotni sladici karakter.
Količina: 10 porcij / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kremo:
- 4 jajca
- 750 g mascarpone sira
- 240 g cvetličnega medu
- 300 ml smetane za stepanje
- 3 žlice matche v prahu
- Sok ene limete
Sestavine za piškotno plast:
- 25-30 baby (savoiardi) piškotov
- 400 ml tople vode
- 3 žličke matche v prahu
- 3 žlice medu
- 2 žlici belega ruma
Priprava:
- Stepemo sladko smetano in jo prestavimo v hladilnik za kasneje.
- V večji mešalno skledo dodamo 4 rumenjake in med. Rumenjake in med stepamo dobrih 5 minut, da dobimo svetlo in rahlo puhasto kremo.
- Nato k jajčni kremi primešamo mascarpone. Mascarpone vmešamo kar z električnim mešalnikom, saj ga z lopatko težko dobro premešamo.
- Sedaj k mascarponejevi kremi z lopatko vmešamo stepeno sladko smetano.
- Ločene beljake stepemo do čvrstih vrhov in jih nežno vmešamo v kremo.
- Nato kremo razdelimo na pol in v eno polovico kreme vmešamo matcho v prahu ter limetin sok.
- Obe kremi prestavimo v hladilnik in se lotimo priprave sirupa za piškote.
- V širšo skodelico nalijemo vročo, ne vrelo, vodo. Vanjo vmešamo matcho v prahu, med in po želji še beli rum.
- Sedaj namočimo piškote v pripravljen sirup. Namakamo jih 5-10 sekund, vmes jih obrnemo. Piškoti se ne smejo preveč napojiti tekočine saj nam bodo drugače razpadli.
- V pripravljen pekač ali posodo dimenzije 32 x 22 cm, zložimo prvo plast namočenih piškotov. Čez plast piškotov nažličkamo plast bele kreme in čez njo še plast kreme z matcho.
- Postopek ponovimo 3x krat. Zaključimo s plastjo kreme.
- Zloženi tiramisu prestavimo na hladno za vsaj 2 uri ali kar čez noč.
- Preden postrežemo tiramisu ga posujemo z matcho v prahu in drobljenimi pistacijami.
Nasveti:
Namesto belega ruma lahko uporabimo desertno vino Vin Santo, Marsala vino ali konjak.
Če le imamo čas, tiramisu pripravimo dan prej, saj je drugi dan vedno bolj okusen.
Poskusi še tiramisu pito (LCHF ready) in kivijevo strjenko z meliso, pistacijami in medom.
Dober tek!