Te mika domači beli kruh? Potrebuješ moko, vodo, kvas, sol in šcepec sladkorja. Pa pečico in nekaj časa ter volje. Uspelo ti bo, z malce prakse pa bo kruh tako dober, da te bo premamil znova in znova. Uporabil sem sveži kvas, lahko pa poskusiš tudi s suhim kvasom. Ena vrečka suhega kvasa nekako nadomesti kocko svežega. Recept lahko nadgradiš tako, da del bele moke zamenjaš s kakšno drugo moko. Dodaš lahko tudi semena ipd.

Sestavine

  • 600 g bele gladke moke (uporabil sem Tip 500)
  • 1 kocka svežega kvasa (cca 40 g)
  • 6-7 dl mlačne vode
  • 2 polni žlički soli (cca 15 do 20 g)
  • 1/2 čž sladkorja

 

Postopek

  • 1 dl mlačne vode zmešaj z nadrobljenim kvasom in sladkorjem, pusti 10-20 minut, da se kvas aktivira
  • v skledo presej moko, na sredini naredi jamico
  • sol razporedi po robu posode
  • v jamico vlij kvas
  • mešaj in postopno dodajaj preostanek vode
  • prestavi testo na pomokano površino in gneti
  • v pokriti posodi in v toplem prostoru naj vzhaja 45 minut
  • vmes segrej pečico na 190 stopinj Celzija (ali 170 – ventilacija)
  • iz vzhajanega testa oblikuj hlebec ali štruco, pusti ga še cca 15 minut, da ponovno vzhaja
  • zareži z nožem poljubni vzorec v testo
  • površino lahko nežno premažeš z mlačno vodo, še bolje pa je, če na dno pečice postaviš skledo vode – med peko bo izhajala para in kruh bo še bolj hrustljav
  • peci 50 minut
  • kruh po peki odstrani iz pečice, ga pokrij s čisto krpo in pusti, da se ohladi