Domači beli kruh
Te mika domači beli kruh? Potrebuješ moko, vodo, kvas, sol in šcepec sladkorja. Pa pečico in nekaj časa ter volje. Uspelo ti bo, z malce prakse pa bo kruh tako dober, da te bo premamil znova in znova. Uporabil sem sveži kvas, lahko pa poskusiš tudi s suhim kvasom. Ena vrečka suhega kvasa nekako nadomesti kocko svežega. Recept lahko nadgradiš tako, da del bele moke zamenjaš s kakšno drugo moko. Dodaš lahko tudi semena ipd.

Sestavine
- 600 g bele gladke moke (uporabil sem Tip 500)
- 1 kocka svežega kvasa (cca 40 g)
- 6-7 dl mlačne vode
- 2 polni žlički soli (cca 15 do 20 g)
- 1/2 čž sladkorja
Postopek
- 1 dl mlačne vode zmešaj z nadrobljenim kvasom in sladkorjem, pusti 10-20 minut, da se kvas aktivira
- v skledo presej moko, na sredini naredi jamico
- sol razporedi po robu posode
- v jamico vlij kvas
- mešaj in postopno dodajaj preostanek vode
- prestavi testo na pomokano površino in gneti
- v pokriti posodi in v toplem prostoru naj vzhaja 45 minut
- vmes segrej pečico na 190 stopinj Celzija (ali 170 – ventilacija)
- iz vzhajanega testa oblikuj hlebec ali štruco, pusti ga še cca 15 minut, da ponovno vzhaja
- zareži z nožem poljubni vzorec v testo
- površino lahko nežno premažeš z mlačno vodo, še bolje pa je, če na dno pečice postaviš skledo vode – med peko bo izhajala para in kruh bo še bolj hrustljav
- peci 50 minut
- kruh po peki odstrani iz pečice, ga pokrij s čisto krpo in pusti, da se ohladi