Tart Tatin
Jabolčna pita, obrnjena na glavo. Po peki jo zvrneš na glavo, sok jabolk in karamela pa prepojita pečeno testo.
Sestavine za 20 cm model
Testo
- 200 g gladke bele moke
- 100 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 ščepec soli
Karamela
- 150 g sladkorja
- 40 g masla
- sok polovice limone
- 1 kg jabolk
- 1 čž cimeta
Postopek
- sestavine za testo zgneti, krhko testo pokrij s folijo in shrani na hladnem za pol ure
- jabolka olupi in nareži na krhlje ter jih prelij s sokom limone
- v posodi pripravi karamelo (sladkor in maslo), v karamelo dodaj jabolka
- toplotno obdeluj tako dolgo, da jabolka spustijo svoj sok, dodaj še cimet
- dno modela obloži s papirjem za peko
- po dnu razporedi odcejena jabolka, karamelo prihrani za konec
- krhko testo razvaljaj na premer, ki je malce večji od premera modela za peko
- pokrij jabolka s testom
- peci 35 minut pri 180 stopinjah C
- pita naj po zaključku peke miruje 10 minut, nato jo obrni na glavo
- odstrani dno in pito prelij z ostankom karamele