Praznične smrečice
Praznične smrečice so popolna sladica za praznična in večerna druženja. Izjemno lahkotna sladica, ki ponudi veliko okusa po praženih lešnikih, vanilijevi smetani in sladkih malinah. Poleg dobrega okusa pa še izgleda fantastično.
Praznične smrečice ne zahtevajo veliko truda pa vendar si lahko delo porazdelimo tudi z nekaj dni razmaka. Osnovne komponente lahko nadgradimo po svojem okusu, vsi predlogi so napisani pod nasveti spodaj.
Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 12-14 smrečic / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za dacquoise piškote:
- 50 g mletih mandljev
- 50 g mletih praženih lešnikov
- 90 g sladkorja v prahu
- 30 g moke
- 4 beljaki L
- 65 g belega sladkorja
- sladkor v prahu za posip piškotov
Preostale sestavine:
- 350 ml sladke smetane
- 2 zavoja vanilijevega sladkorja
- 18 svežih malin
- čokoladne zvezdice Belbake
- Jedilne bleščice Belbake
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
- V večjo skledo presejemo mlete mandlje, mlete pražene lešnike, sladkor v prahu in moko. Dobro premešamo.
- Beljake vlijemo v skledo mešalnika in jih stepemo do mehkih vrhov. Nato postopoma dodajamo sladkor in stepemo beljake do čvrstih vrhov.
- K beljakom postopoma primešamo mešanico suhih sestavin.
- Beljakovo maso prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom, ki ima 1 cm veliko odprtino.
- Na pladenj nabrizgamo kroge v treh različnih velikostih. Za lažje brizganje si na hrbtno stran papirja za peko narišemo kroge (55 mm-60 mm, 45 mm-50 mm in 25-30 mm)
- Med nabrizganimi krogi pustimo nekaj centimetrov razmaka. Nabrizgane piškote posujemo s sladkorjem v prahu nato jih postavimo v ogreto pečico.
- Piškote pečemo 15-17 minut pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.
- Piškote ohladimo na pladnju nato jih previdno odlepimo s papirja za peko. Piškoti so sočni in krhki ter se radi držijo papirja za peko. V primeru, da se ne odlepijo, je potrebno podaljšati čas peke.
- Hladno sladko smetano in vanilijev sladkor stepamo z ročnim mešalnikom do srednje črvstih vrhov. Smetano prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom, ki ima 1 cm veliko odprtino.
- Na največji piškot nabrizgamo kupčke smetane. Po smetani nadrobimo svežo malino in čez položimo drugi, malo manjši piškot.
- Nanj zopet nabrizgamo kupčke smetane in nadrobimo svežo malino. Pokrijemo z najmanjšim piškotom in zaključimo s kupčkom smetane.
- Smrečice postavimo v hladilnik za 1-2 uri, da se prepojijo in zmehčajo.
- Pred postrežbo jih posujemo z jedilnimi bleščicami in čokoladnimi dekoracijami.
Nasveti:
- Namesto, da malino nadrobimo, lahko na sredino vsakega piškota postavimo celo malino.
- Med plasti smetane lahko dodamo še pražene lešnike, temni kakav ali čokolado.
- V smetanovo kremo lahko dodamo kremni liker Baileys, pralinejevo pasto ali stopljeno temno čokolado.
- Dacquise piškote lahko pripravimo vnaprej in jih hranimo v tesno zaprti posodi 1-2 dni pred pripravo.
Dober tek!