Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom

Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom

Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom je bogata različica kolača, ki je izvrstna kot priloga ali kot hitri prigrizek. Najbolj zabavno je to, da lahko prilagodite svojem okusu. Papriko, paradižnike in koruzo lahko nadomestite z olivami, tuno, šunko ali čim drugim.

Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom

Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom bo ostal sočen dva dni. Zdrži pa tudi nekje pet dni v hladilniku. Naslednji dan najraje popečem rezino v toasterju in si ga privoščim kot hitri prigrizek s hummusom ali poleg sklede solate. Mmm.

Količina: 8-10 kosov / čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za slani kolač:

  • 275 g moke
  • 2 1/2 žlički pecilnega praška
  • 1 1/2 žličke soli
  • 4 jajca
  • 200 ml mleka
  • 200 ml olivnega olja
  • 140 g ribanega sira (mozzarella, edamec ipd.)
  • 100 g vloženih suhih paradižnikov
  • 150 g rdeče paprike
  • 50 g koruze
  • 2 žlički origana
Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom
Slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom

Priprava kolača:

  1. Pečico segrejemo na 160 °C.
  2. V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo še sol in premešamo.
  3. Prilijemo mleko, dodamo štiri cela jajca in premešamo z ročnim mešalnikom.
  4. Ko se masa poveže začnemo med mešanjem postopno vlivati še olivno olje. Mešamo, do homogene mase.
  5. Primešamo še riban sir. Jaz sem uporabil ribano mozzarello za pico.
  6. Operemo paprike, odstranimo semena in jih narežemo na manjše kocke.
  7. Vložene suhe paradižnike odcedimo in jih tudi narežemo na manjše koščke.
  8. Paprike in paradižnike primešamo k testu, dodamo še odcejeno koruzo in origano.
  9. Vse dobro premešamo.
  10. Podolgovat pekač dimenzije 12×24 premažemo z maslo in obložimo s papirjem za peko. Narežemo dva trakova papirja za peko in jo prečno zložimo v pekač.
  11. Maso za kolač vlijemo v pekač, jo izravnamo z lopatko in postavimo v ogreto pečico.
  12. Pečemo 50 minut pri 160 °C, na sredini s funkcijo zgornje/spodnje grelo.
  13. Nato dvignemo temperaturo na 220 °C in pečemo še 15-20 minut, da dobi kolač zlatorjavo skorjico.
  14. Pečenost preverimo z zobotrebcem, če se ta iz kolača vrne pretežno suh je pečeno.
  15. Kolač odstranimo iz pečice in počakamo 20 minut preden ga odstranimo iz pekača. Počakamo še dobre pol ure, da se ohladi in postrežemo.
  16. Najboljši je kar na sobni temperaturi, hranimo pa ga lahko do pet dni v hladilniku. Odvisno od sestavin, ki smo jih dodali v kolač.

Nasvet:

Namesto mleka lahko v kolač dodamo mešanico suhega belega vina in vermuta. Tako bo kolač še bolj bogat in sočen.

Poskusite tudi jabolčne piškote s koruznimi kosmiči in presni matcha kokos cheesecake.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi