Čokoladna cheesecake pita z malinami
Čokoladna cheesecake pita je preprosta sladica, ki navduši s svojim svilenim čokoladnim nadevom na osnovi kremnega sira. Pito lahko okrasimo z malinami, odlično pa se obnese tudi z bananami, praženimi lešniki, smetano in amarena višnjami … Nešteto kombinacij je na voljo.
Kaj je lepšega, kot vonj sveže pečene pite, ki se širi iz kuhinje po celotni hiši? Čokoladna cheesecake pita z malinami je nekoliko drugačna pita s slastnim čokoladnim nadevom na osnovi kremnega sira. Poskusi jo, ne bo ti žal.
Količine so prilagojene pekaču premera 20 cm.
Vsebina je nastala v sodelovanju s Kenwood Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 180 g moke
- 120 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 15 g kakava v prahu
- Ščep soli
- 1 jajce
Sestavine za nadev:
- 240 g kremnega sira, sobne temperature (Lidlov ali Philadelphia sta super)
- 240 g temne čokolade
- 3 žlice mleka
- žlička vanilijevega ekstrakta
- 90 g sladkorja v prahu
- 250 g svežih malin za dekoracijo
Priprava čokoladne cheesecake pite z malinami:
- Sestavine za testo dobro premešamo v mešalniku. Sprva bo nastala tekstura drobtin, ko pa se testo sprime v kepo je pripravljeno.
- Odstranimo ga iz mešalnika, še malce pregnetemo in oblikujemo v pravokotnik. Testo zavijemo v folijo za živila in ga prestavimo v zamrzovalnik za vsaj pol ure.
- Pekač za pite premera 20 cm namastimo.
- Ohlajeno testo razvaljamo na velikost nekaj centimetrov večjo, kot je pekač, ki ga uporabljamo.
- Testo lahko razvaljamo na papirju za peko in si s tem tudi olajšamo prenos testa v pekač. Papir za peko preprosto obrnemo na glavo in vse skupaj postavimo nad pekač za pite. Papir za peko nato odstranimo in testo oblikujemo po pekaču.
- Dno testa dobro prepikamo z vilicami, da bo med peko lahko uhajal vroč zrak.
- Sedaj dno testa prekrijemo s papirjem za peko in ga obtežimo s suhim fižolom, rižem ali glinenimi kroglicami.
- Vse imamo pripravljeno za slepo peko testa. Pekač prestavimo v pečico, segreto na 180 °C z vklopljeno funkcijo zgornjega in spodnjega grela.
- Pečemo približno 10 minut, nato pito vzamemo iz pečice in previdno odstranimo obtežitev testa (riž, fižol), odstranimo tudi zaščitni sloj papirja za peko.
- Pito vrnemo v pečico in jo pečemo še približno 15 minut.
- Pečeno pito ohladimo, vmes pa se lotimo priprave nadeva.
- Za nadev potrebujemo kremni sir sobne temperature. V mešalniku zmešamo kremni sir, mleko, vanilijev ekstrakt in sladkor v prahu.
- Vmes stopimo čokolado nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Stopljeno čokolado vmešamo k preostali masi za nadev in dobro premešamo kar v mešalniku.
- Čokoladni cheesecake nadev sedaj enakomerno razporedimo po ohlajenem testu za pito.
- Vse skupaj prekrijemo s svežimi malinami ali poljubnim nadevom in postrežemo.
Nasveti:
Pito lahko pripravimo tudi v LCHF obliki. Sladkor zamenjamo z eritritolom, moko v testu pa z razmaščenimi mletimi mandlji.
Podobno velja za brezglutensko različico te sladice. Moko v testu preprosto zamenjamo z brezglutensko.
Krhko testo za pite se po mojih izkušnjah najbolje premeša v mešalniku. Uporabil sem Kenwood MultiGo Pro.
Dober tek!