Krompirjev fondant je priljubljen v restavracijah, kjer nam postrežejo masleno mehek krompir, ki se kar topi v ustih. Poleg tega ima hrustljavo skorjico in bogat, poln okus. Tradicionalen recept s krompirjem, ki ga preprosto morate poskusiti.

Krompirjev fondant je verjetno najlepši pečen krompir, ki ga lahko pripravimo. Fina zlato-rjava skorjica, vmes ravno prav skuhan in vse skupaj zapakirano v lepo cilindrično obliko. Poleg okusa je tukaj so tukaj še tekstura in arome, ki vas bodo nedvomno očarale. Krompir je maslen in se dobro prepoji z okusi jušne osnove, zelišč in masla. Njami.

To čudovito ponev, ki sem jo uporabil v receptu je zagotovil RIESS Slovenija.

Količina: 2-3 porcije kot priloga / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Krompirjev fondant

Sestavine:

  • 700 g krompirja za peko
  • 1 žlica olivnega olja
  • 60 g masla
  • 2-3 vejice svežega timijana
  • 2 stroka česna
  • 350-500 ml zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  1. Segrejemo pečico na 220° C in pripravimo ognjevarno ponev.
  2. Če imamo večje krompirje jih razpolovimo, odrežemo konico in ob straneh olupimo. Pri manjšem krompirju odrežemo konice in olupimo stranice. Krompirji morajo biti podobne višine in v obliki valja.*
  3. Olupljen krompir splaknemo s hladno vodo, da speremo škrob. Oprani krompir osušimo s kuhinjsko krpo.
  4. Pripravimo ognjevarno ponev primerne velikosti za našo količino krompirja (jaz sem uporabil ponev premera 24 cm).
  5. V ponev dodamo žlico olivnega olja in jo segrejemo na srednjem ognju.
  6. Sedaj v dodamo v ponev še maslo in počakamo, da se stopi.
  7. Nato v vroče maslo dodamo krompir in ga dobro solimo ter popramo. Krompir pečemo 5-8 minut na višjem srednjem ognju, oziroma toliko časa, da spodnja stran dobi lepo rjavo skorjico.
  8. Ko je krompir zapečen na eni strani ga previdno obrnemo na drugo stran. Sedaj dodamo še olupljena in strta stroka česna ter sveže vejice timijana.
  9. Krompir na drugi strani zopet pečemo 5-8 minut, oziroma toliko časa, da dobi zapečeno zlato rjavo skorjico.
  10. Zapečen krompir zalijemo z vročo jušno osnovo. Tekočina naj sega približno do 3/4 višine krompirja. V kolikor bomo krompir iz ponve prestavili v pekač, izberemo nekoliko manjši pekač.
  11. Sedaj krompir prestavimo v ogreto pečico in ga pečemo 20-30 minut. Med peko pečice ne odpiramo, da veb ne izpustino pare.
  12. Ko je krompir kuhan bo večina jušne osnove izparela oziroma se bo močno zreducirala. Kuhanost krompirja lahko preverjamo tudi s konico noža ali zobotrebca potisnjeno skozi sredico.
  13. Pečen krompir postrežemo še vroč kot prilogo poleg mesne ali zelenjavne jedi.

Krompirjev fondant

Nasveti:

Za peko krompirjevega fondanta je priporočljiva uporaba krompirja za pečenje, ki je bolj čvrst.

* Konice krompirja lahko shranimo in uporabimo za pire krompir, manjšo porcijo ocvrtega krompirčka ali krompirjeve palačinke.

V tem receptu sem uporabil ponev premera 24 cm. Namesto ponve se lahko uporabi tudi globji pekač.

Ostanek tekočine lahko na srednjem ognju zreduciramo in jo uporabimo kot polivko za čez krompir.

Poleg timijana lahko dodamo tudi rožmarin in lovorjev list za še bolj aromatičen okus.

Poskusi še krompirjeve krokete in poletje na krožniku.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje