Mamljiv stročji fižol, bela gorgonzolina omaka, poširano jajce. Preprosta kombinacija, ki pa tukaj izpade fenomenalna. Poskusi. Prvič po navodilih, v drugo pa bo že šlo brez njih.

Sestavine

  • 300 g stročjega fižola
  • 2 jajci
  • 3 žlice masla
  • 1 čebula
  • 2 žlici bele gladke moke
  • 50 g sira gorgonzola
  • sol in poper

 

Postopek

  • Stročji fižol operi, zavri vodo in kuhaj toliko časa, da bo še al dente (približno 10 minut).
  • Na ponvi razpusti eno žlico masla in prepraži nasekljano čebulo.
  • Omako pripraviš tako, da v loncu zmešaš dve žlici moke in dve žlici masla, segrevaj in mešaj z metlico približno 2-3 minute (ne sme porjaveti), nato k omaki postopoma dodajaj mleko in mešaj z metlico.
  • Ko je omaka vroča dodaj še gorgonzolo in kuhaj toliko časa, da se stopi.
  • Po potrebi omaki dodaj še sol in beli poper.
  • Kuhan stročji fižol pogrej v ponvi s prepraženo čebulo.
  • Fižol po potrebi posoli, vendar ga poskusi skupaj z omako, da ne bo preveč slano.
  • Pripravi še poširani jajci tako, da vodo zavreš skoraj do vretja, v loncu z žlico narediš vrtinec in vanj zliješ eno jajce, ki ga potem kuhaš 3-4 minute (ne sme vreti).
  • Jajce odstavi v hladno vodo in skuhaj še drugega.
  • Fižol prelij z omako in dodaj še poširano jajce.

Recept pripravljen v sodelovanju z Mercatorjem.