Stročji fižol z belo gorgonzolino omako in poširanim jajcem
Mamljiv stročji fižol, bela gorgonzolina omaka, poširano jajce. Preprosta kombinacija, ki pa tukaj izpade fenomenalna. Poskusi. Prvič po navodilih, v drugo pa bo že šlo brez njih.
Sestavine
- 300 g stročjega fižola
- 2 jajci
- 3 žlice masla
- 1 čebula
- 2 žlici bele gladke moke
- 50 g sira gorgonzola
- sol in poper
Postopek
- Stročji fižol operi, zavri vodo in kuhaj toliko časa, da bo še al dente (približno 10 minut).
- Na ponvi razpusti eno žlico masla in prepraži nasekljano čebulo.
- Omako pripraviš tako, da v loncu zmešaš dve žlici moke in dve žlici masla, segrevaj in mešaj z metlico približno 2-3 minute (ne sme porjaveti), nato k omaki postopoma dodajaj mleko in mešaj z metlico.
- Ko je omaka vroča dodaj še gorgonzolo in kuhaj toliko časa, da se stopi.
- Po potrebi omaki dodaj še sol in beli poper.
- Kuhan stročji fižol pogrej v ponvi s prepraženo čebulo.
- Fižol po potrebi posoli, vendar ga poskusi skupaj z omako, da ne bo preveč slano.
- Pripravi še poširani jajci tako, da vodo zavreš skoraj do vretja, v loncu z žlico narediš vrtinec in vanj zliješ eno jajce, ki ga potem kuhaš 3-4 minute (ne sme vreti).
- Jajce odstavi v hladno vodo in skuhaj še drugega.
- Fižol prelij z omako in dodaj še poširano jajce.