Limonina sirna pita s slano karamelo
Svežina limone, hrustljavo testo in svilnat preliv slane karamele. Postrezi z nasmehom.

Sestavine
TESTO
- 250 g moke
- 130 g masla
- 30 g sladkorja
NADEV
- 400 g kremnega sira
- 300 g pasirane skute
- 2 jajci
- sok ene limone
- 70 g sladkorja v prahu
KARAMELA
- 200 g sladkorja
- 0,5 dl vode
- 50 g masla
- 2 dl smetane
- pol žličke soli
Priprava
- zmešaj moko, ohlajeno maslo in sladkor
- dobro pregneti in testo postavi v hladilnik za pol ure
- segrej pečico na 200 °C
- testo enakomerno razporedi v model za pite premera 24 cm, dno pite nekajkrat prebodi z vilico
- peci 20 – 25 minut pri 200 °C
- v veliki skledi premešaj kremni sir, skuto, limonin sok, jajci in sladkor
- nadev razporedi po pečenemu testu in peci še 15 minut pri 200 °C
- pito odsrtrani iz pečice in pred serviranjem pusti, da se ohladi
Karamelni preliv
- v kozici premešaj 0,5 dl vode in 200 g sladkorja
- segrej do vretja in kuhaj toliko časa, da sladkor karamelizira in voda izpari (traja približno 5 minut), ves čas mešaj!
- odstavi in prilij smetano, nekaj časa mešaj, nato dodaj še maslo in sol
- mešaj toliko časa, da je preliv popolnoma brez grudic
- slano karamelo prelij čez pito tik pred serviranjem
- preliv hrani v hladilniku, pred uporabo pa ga nekoliko segrej
Dober tek!