Smetanov biskvit z borovnicami
Dekadentna sladica, ki izgleda vrhunsko, priprava pa je lažja, kot bi si mislili. Biskvitno testo s kakavom, borovničeva marmelada in smetana z mascarponejem.
Sestavine
Biskvit
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 200 g gladke bele moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 0,5 dl ruma
- 2 žlici kakava v prahu
- 5 žlic vode
Borovničev namaz
Smetanov premaz
- 2 dl sladke smetane
- 2 dl mascarponeja *
- kakav za posip
* Partner SKETA.si in Presno.si je družba Mercator
Postopek
- kvadratni ali okrogel model za torte (cca 25 cm) namažeš z maslom, poprašiš z moko
- v posodi zmešaš moko, pecilni prašek, vanilijev sladkor in kakav
- beljake stepeš v sneg (uporabi jajca sobne temperature)
- rumenjake v drugi posodi stepeš z vodo, sladkorjem in rumom, nastati mora penasta struktura
- v rumenjakovo kremo postopno preseješ mešanico moke in pecilnega praška, vmes mešaš na nizki hitrosti
- na koncu v zmes z lopatico previdno vmešaš sneg beljakov
- biskvitno testo pečeš v modelu 35 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija
- ohlajen biskvit narežeš v eno ali dve plasti
- vsako plast premažeš z borovničevo marmelado ali džemom, nato jih zložiš eno na drugo
- zmešaš sladko smetano in ji vmešaš mascarpone ter s to kremo premažeš biskvit
- na koncu ga posuješ s kakavom v prahu in hraniš v hladilniku