Domači kruh
Rustikalni domači kruh. Takšen slasten, dišeč, hrustljav in kot iz reklam. Lepota tega recepta je, da je popolnoma preprost, dopušča pa ogromno nadgradenj. Priporočam, da ga najprej pripravite v osnovni izvedbi, nato pa se začnete igrati z dodatki.
Sestavine
- 500 g gladke bele moke *
- 20 g kvasa *
- 1 čajna žlica sladkorja
- 2 čajni žlici soli
- 3 dl mlačne vode
Postopek
- kvas nadrobiš v kozarec, dodaš 1 dl mlačne vode in sladkor, premešaš, pustiš 10 minut
- vmes pripraviš moko, na sredino vliješ kvas, ob robu posode sol
- začneš mešati in postopno doliješ še preostalo vodo
- gneteš dokler testo ne postane elastično, pri delu si pomagaš z malce moke, da se testo ne prijemlje dlani
- testo pustiš v posodi, jo pokriješ z vlažno krpo in pustiš pol ure do uro na toplem, da testo vzhaja
- pečico vmes na 180 stopinj Celzija
- testo pregneteš in oblikuješ hlebec ali štruco
- pečeš 45 minut, v pečico pa lahko postaviš tudi ognjevarno posodo z malce vode, kruh bo tako še boljši
- pečen kruh se mora najprej ohladiti, šele nato ga lahko razrežeš
* Partner SKETA.si in Presno.si je družba Mercator