Kolački z mandlji in imono

Kolački z mandlji in limono

Kolački z mandlji in limono so tako mehki in puhasti, da jih tudi mandljevo polnilo ne obteži. Pripravljeni so iz kvašenega testa, ki ima čudovito rumeno barvo in limonin priokus. Kolački so napolnjeni s slastno mandljevo kremo, ki sta z limono odličen par. Za barvno popestritev poskrbijo sveže maline, ki se jim lahko tudi izognemo.

Kolački z mandlji in imono

Pomladni kolački so pripravljeni iz kvašenega testa, kjer se poslužimo metode tanzhong. Tangzhong se uporablja za pripravo mlečnih kruhov oziroma za pekovske izdelke, kjer želimo dobiti res mehko, rahlo in dlje obstojno svežino izdelka. Kuhanje moke s tekočino poveča absorbnost moke, kar pomeni da lahko v testo vmešamo večjo količino tekočine. Posledično večja količina tekočine ohrani testo dlje časa mehko in sočno.

Kvašeno testo je obarvano z mleto kurkumo, ki poleg barve doda testu tudi bolj poln okus. Mandljevo kremo, ki je uporabljena v pomladnih kolačkih, lahko uporabimo tudi kot nadev za pite, rogljičke ali različno pecivo pripravljeno iz listnatega in vlečenega testa.

Recept je nastal v sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 10 kolačkov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za tangzhong testo:

  • 15 g moke
  • 85 ml mleka

Sestavine za kvašeno testo:

  • 340 g moke
  • žlica kislega testa
  • žlička kurkume
  • ¾ žličke soli
  • lupinica 1 limone
  • 40 g sladkorja
  • 135 ml mleka
  • 5 g suhega kvasa Fala (2 žlički)
  • 1 jajce L
  • 65 g masla

Sestavine za mandljevo kremo z limono:

  • 125 g masla
  • 125 g sladkorja v prahu
  • žlica limonine lupinice
  • žlica limoninega soka
  • 1 ½ jajca ali 1 jajce L
  • 125 g mletih mandljev
  • 1 ½ žlice jedilnega škroba
  • ščep soli

Premaz:

  • 1 jajce- pred peko
  • 30 g stopljenega masla
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava testa:

  1. V manjši lonec stresemo moko in primešamo mleko. Kuhamo in mešamo na srednjem zmernem ognju približno 3-4 minute, da dobimo gosto in lepljivo pasto. Pasto odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
  2. V skledo mešalnika presejemo moko, kislo testo, kurkumo, in sol. Premešamo.
  3. Dodamo limonino lupinico, sladkor, mlačno mleko, kvas, jajce in tangzhong pasto. Pričnemo mešati pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Ko se pričnejo sestavine povezovati v testo, postopoma dodajamo zmehčano maslo. Ko je maslo popolnoma umešamo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo dobrih 5 minut. Testo bo precej sočno, mehko vendar se ne sme lepiti na prste. V primeru da se, dodamo še kakšno žlico moke več.
  4. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo.
  5. Testo naj vzhaja 60-90 minut oziroma toliko časa, da se njegov volumne podvoji.
  6. Med vzhajanjem testa pripravimo mandljevo kremo z limono.

Priprava mandljeve kreme z limono:

  1. Zmehčano maslo stepamo skupaj s sladkorjem v prahu 2-3 minuti, da dobimo svetlo in kremasto teksturo.
  2. Dodamo jajce in stepamo, da se v celoti umeša. Nato dodamo limonino lupinico limonin sok, mandlje in jedilni škrob. Stepamo toliko časa, da dobimo enotno maso.
  3. Mandljevo kremo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom 10-11 mm. Če nimamo nastavkov za brizganje, dresirni vrečki odrežemo konec v podobni širini. 

Priprava in peka kolačkov:

  1. Pripravimo model za muffine/kolačke, ki ga dobro namastimo.
  2. Vzhajano testo razdelimo na 10 enako težkih kosov (približno 70 g). Vsak del na rahlo pomokani površini razvaljamo v pravokotnik 17 cm x 15 cm. Daljša stranica naj na nas meji pravokotno. 
  3. Zgornjo polovico pravokotnika narežemo na 1 cm debele trakove.
  4. Na sredino spodnje polovice pravokotnika nabrizgamo mandljevo kremo po celotni širini.
  5. Spodnji rob testa zavihamo čez nadev in s prsti dobro pritisnemo na šiv. Testo stisnemo tudi ob straneh, da je nadev v celoti ujet v testo. Sedaj zavijemo zaprt nadev proti zgornjemu robu testa. Dobiti moramo rebrasti valj, ki ima zaprte konce.
  6. Valj oblikujemo v krog in s prsti stisnemo konce. Krog položimo v model za kolačke.
  7. Ponovimo postopek s preostalim testom in nadevom.
  8. Oblikovane kolačke pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 20 minut. Tik pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  9. Pečico segrejemo na 175 °C
  10. Kolačke pečemo 25 minut. Po 15 minutah pekač obrnemo, da se enakomerno spečejo. Pečene kolačke še tople premažemo z mešanico masla, limoninega soka in sladkorja v prahu.
  11. Po želji jih okrasimo s svežimi malinami.

Nasveti:

Pomladni kolački so najbolj okusni prvi dan, vendar jih lahko hranimo v zaprti posodi v hladilniku 3 dni. Če jih hranimo v hladilniku je fino, da jih pred postrežbo pustimo pol ure na toplem.

Kolačke po peki premažemo za dodaten lesk in okus. Namesto napisanega premaza lahko uporabimo tudi stopljeno marelično marmeladom brez koščkov sadja.

Poskusite tudi Emona kocke.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi