Torta z jabolki
Torta z jabolki je rahla, sočna in kremasta. Bogat mandljev biskvit ima čudovit marcipanov okus, ki se super poda k sočnemu jabolčnemu nadevu. Za piko na i poskrbi nežna medena krema z dodatkom konjaka.
Torta z jabolki je sladica, ki nas spomni na pozno jesen, ki se že ovija v zimski plašč. Sladko kisla jabolka dajo sočnost in svežo sadno noto, ki je fina proti utež začinjenemu mandljevemu biskivtu. Rahla mascarponejeva krema z nežnim okusom medu in konjaka naredi torto bolj odraslo in okusno drugačno.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 1 ščep soli
- 150 ml olja
- 150 ml mleka
- ½ žličke mandljevega ekstrakta
- 220 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička cimeta
- ¼ žličke klinčkov
- 100 g mandljeve moke
Sestavine za jabolčni nadev:
- 500 g jabolk
- sok 1/2 limone
- 150 g želirnega sladkorja 2:1
Sestavine za kremo:
- 300 g smetane
- 300 g mascarponeja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 100 g medu
- 3 žlice konjaka
Priprava biskvita:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni model s premerom 22cm. Tortni model premažemo z maslom ali oljem.
- V večji mešalni skledi stepamo jajca s sladkorjem in soljo. Stepamo 5 minut, oziroma toliko časa, da jajčna zmes postane svetla, puhasta in kremna.
- K jajčni masi primešamo olje, mleko in mandljev ekstrakt.
- Nato dodamo še presejano moko, pecilni prašek, cimet in klinčke.
- Dobro premešamo in dodamo še mandljevo moko.
- Maso za biskvit prelijemo v pripravljen pekač.
- Biskvit pečemo 40-45 minut, oziroma toliko časa, da iz sredice biskvita izvlečemo čist zobotrebec.
- Biskvit ohladimo in šele nato odstranimo iz modela.
- Ohlajen biskvit razrežemo na dve plasti.
Priprava jabolčnega nadeva:
- Jabolka olupimo in naribamo.
- V lonec dodamo naribana jabolka, limonin sok in želirni sladkor.
- Premešamo, zavremo in kuhljamo 10-15 minut.
- Jabolka prestavimo v širšo skledo, ki jo damo na hladno. Jabolka pred nadaljno uporabo popolnoma ohladimo.
Priprava kreme:
- Mascarpone zmehčamo z ročnim mešalnikom.
- Nato v večjo skledo dodamo sladko smetano in jo stepamo do polovice, ne stepamo jo do konca.
- Sedaj dodamo še zmehčan mascarpone, med in konjak.
- Nadaljujemo stepanje, dokler ne dobimo gladke in zračne kreme.
Sestavljanje torte:
- Tortni obroč premera 22 cm podložimo s tortnim podstavkom.
- V tortni model položimo eno plast biskvita.
- Na plast biskvita položimo jabolčni nadev.
- Jabolčni nadev premažemo z 2/3 mascarponejeve kreme.
- Čez kremo položimo še zadnjo plast biskvita, ki ga premažemo s preostalo kremo.
- Torto prestavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da krema zatrdi.
- Ohlajeno torto previdno vzamemo iz modela in jo okrasimo s kupčki stepene sladke smetane in mandljevimi lističi.
Nasvet:
Pri mandljevem ekstraktu pazimo, da ne pretiravamo z njegovo količino, saj hitro zagreni.
Mandljev biskvit je z enostavno pripravo in odlično teksturo super izbira tudi za druge torte oziroma slaščice.
Namesto konjaka, bi lahko uporabili tudi medico ali kakšen drug sadni liker.
Poskusi še jogurtovo torto z grozdjem in jesenske mavrične krekerje.
Dober tek!