Torta z jabolki

Torta z jabolki je rahla, sočna in kremasta. Bogat mandljev biskvit ima čudovit marcipanov okus, ki se super poda k sočnemu jabolčnemu nadevu. Za piko na i poskrbi nežna medena krema z dodatkom konjaka.

Torta z jabolki je sladica, ki nas spomni na pozno jesen, ki se že ovija v zimski plašč. Sladko kisla jabolka dajo sočnost in svežo sadno noto, ki je fina proti utež začinjenemu mandljevemu biskivtu. Rahla mascarponejeva krema z nežnim okusom medu in konjaka naredi torto bolj odraslo in okusno drugačno.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 1 ščep soli
  • 150 ml olja
  • 150 ml mleka
  • ½ žličke mandljevega ekstrakta
  • 220 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • ¼ žličke klinčkov
  • 100 g mandljeve moke

Sestavine za jabolčni nadev:

  • 500 g jabolk
  • sok 1/2 limone
  • 150 g želirnega sladkorja 2:1

Sestavine za kremo:

  • 300 g smetane
  • 300 g mascarponeja
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 100 g medu
  • 3 žlice konjaka

Priprava biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni model s premerom 22cm. Tortni model premažemo z maslom ali oljem.
  2. V večji mešalni skledi stepamo jajca s sladkorjem in soljo. Stepamo 5 minut, oziroma toliko časa, da jajčna zmes postane svetla, puhasta in kremna.
  3.  K jajčni masi primešamo olje, mleko in mandljev ekstrakt.
  4. Nato dodamo še presejano moko, pecilni prašek, cimet in klinčke.
  5. Dobro premešamo in dodamo še mandljevo moko.
  6. Maso za biskvit prelijemo v pripravljen pekač.
  7. Biskvit pečemo 40-45 minut, oziroma toliko časa, da iz sredice biskvita izvlečemo čist zobotrebec.
  8. Biskvit ohladimo in šele nato odstranimo iz modela.
  9. Ohlajen biskvit razrežemo na dve plasti.

Priprava jabolčnega nadeva:

  1. Jabolka olupimo in naribamo.
  2. V lonec dodamo naribana jabolka, limonin sok in želirni sladkor.
  3. Premešamo, zavremo in kuhljamo 10-15 minut.
  4. Jabolka prestavimo v širšo skledo, ki jo damo na hladno. Jabolka pred nadaljno uporabo popolnoma ohladimo.

Priprava kreme:

  1. Mascarpone zmehčamo z ročnim mešalnikom.
  2. Nato v večjo skledo dodamo sladko smetano in jo stepamo do polovice, ne stepamo jo do konca.
  3. Sedaj dodamo še zmehčan mascarpone, med in konjak.
  4. Nadaljujemo stepanje, dokler ne dobimo gladke in zračne kreme.

Sestavljanje torte:

  1. Tortni obroč premera 22 cm podložimo s tortnim podstavkom.
  2. V tortni model položimo eno plast biskvita.
  3. Na plast biskvita položimo jabolčni nadev.
  4. Jabolčni nadev premažemo z 2/3 mascarponejeve kreme.
  5. Čez kremo položimo še zadnjo plast biskvita, ki ga premažemo s preostalo kremo.
  6. Torto prestavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da krema zatrdi.
  7. Ohlajeno torto previdno vzamemo iz modela in jo okrasimo s kupčki stepene sladke smetane in mandljevimi lističi.

Nasvet:

Pri mandljevem ekstraktu pazimo, da ne pretiravamo z njegovo količino, saj hitro zagreni.

Mandljev biskvit je z enostavno pripravo in odlično teksturo super izbira tudi za druge torte oziroma slaščice.

Namesto konjaka, bi lahko uporabili tudi medico ali kakšen drug sadni liker.

Poskusi še jogurtovo torto z grozdjem in jesenske mavrične krekerje.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi