Domači vanilijev sladoled z jagodičevjem je kremen, okusen in preprosto slasten. Ja, v kavarnah in slaščičarnah se da dobiti odličen sladoled ampak domači sladoled bo vedno nekaj posebnega in unikatnega, saj ga lahko popolnoma prilagodimo našemu okusu.

Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem zelo dobro zadovolji potrebo po sladkemu. Če imamo doma sladoledni aparat, je njegova priprava resnično enostavna in hitra. A tudi če ga nimamo in ga mešamo na roke, nam tale recept ponudi odlično osnovo za zelo okusen sladoled. Pri okusih in količnah uporabljenih sestavin lahko eksperimentiramo, da dobimo svoj sanjski sladoled.

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina:10 kepic / Čas priprave: 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kepico)
Energetska vrednost  530 kcal
Beljakovine 3 g
Ogljikovi hidrati 109 g
Maščobe 9 g

Sestavine za Angleško kremo:

  • 400 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 strok vanilije
  • 4 rumenjakov
  • 80 g sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • marmelada gozdnih sadežev ali čokoladni namaz

Priprava Angleške kreme za sladoled:

  1. V lonec vlijemo 400 ml mleka in 200 ml sladke smetane. Dodamo še semena in strok vanilije. Zavremo in odstavimo.
  2. Vmes z ročnim mešalnikom stepamo rumenjake in sladkor, do svetle in goste teksture.
  3. V stepene rumenjake postopoma vlijemo ⅓ vročega mleka. Med dodajanjem mleka neprestano mešamo, da se poveže z rumenjaki.
  4. Nato rumenjake prelijemo v lonec k preostalemu mleku. Kuhamo na zmernem ognju in vmes neprestano mešamo z metlico. Kuhamo toliko časa, da se krema segreje na 80- 85 °C. Mešanica se bo rahlo zgostila in pustila sled na žlici, ko bo dosegla pravo teksturo in temperaturo.
  5. Kremo prelijemo skozi cedilo v ohlajeno skledo. Površino kreme pokrijemo s folijo za živila in jo prestavimo v hladilnik, da se ohladi.
  6. Nato polovico ohlajene kreme vlijemo v sladoledni aparat in ga zaženemo.*
  7. Preostanek kreme pospravimo v hladilnik in jo prihranimo za drugo rundo sladoleda.
  8. Pripravljen sladoled prestavimo v ohlajeno skledo s pokrovom. V sladoled vmešamo 2 žlici marmelade gozdnih sadežev ali pa čokoladni namaz. Z žlico malo marmoriramo, pokrijemo posodo in prestavimo sladoled v zamrzovalnik za 3 ure.
  9. Če nimamo sladolednega aparata, kremo za sladoled z vilicami premešamo vsakih 45 minut dokler se ne strdi.

Domači vanilijev sladoled z jagodičevjem

Nasveti:

Namesto sadne marmelade lahko vmešamo različne sadne pireje ali čokoladne namaze.

Če želimo, lahko dodamo v kremo še kakšen rumenjak več za še bolj bogato kremo.

Poskusi še avokadov sladoled s kokosom in veganske sladoledne čokobananice.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje