Češnjeva pita je odlična poletna sladica, ki jo je vredno pripraviti v sezoni češenj. Sočna sadna sredica je ujeta med dve plasti slastnega krhkega maslenega testa.

Češnjeva pita je brezčasen posladek, ki slavi sončno poletje. Za njeno pripravo ne potrebujemo veliko sestavin, mogoče le malo več potpežljivosti, saj je testo potrebno večkrat ohladiti. A čeprav potrebuje testo več pozornosti, je nadev sila preprost. Pripravljen le iz češenj, sladkorja in jedilnega škroba.

Krhko masleno testo med peko odlično porjavi in dobi podobno tekturo kot listnato testo, ki je masleno, lahko in krhko. Ne drobi se kot piškotno testo, temveč se drobi se v tankih hrustljavih plasteh, ki so za prste obliznit. Kljub večji količini masla, je testo lahko in prava izbira za tako sočen češnjev nadev.

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

 

K0ličina: 6 kosov / Čas priprave: 40 minut + 6 ur / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kos)
Energetska vrednost  735 kcal
Beljakovine 7 g
Ogljikovi hidrati 107 g
Maščobe 35 g

 

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 250 g masla
  • 100-120 ml hladne vode
  • ščep soli
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja (20 g)

Sestavine za nadev:

  • 1 kg svežih češenj
  • 180 g sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja (20 g)
  • 2 ½ žlici jedilnega škroba
  • 1 jajce za premaz

Priprava:

  1. V večjo skledo presejemo moko, dodamo sol, vanilijev sladkor in premešamo.
  2. K moki dodamo hladno maslo, narezano na 1 cm velike kocke, ki jih s pomokanimi prsti sploščimo in razpolovimo. Dobiti moramo za oreh velike kosmiče masla.
  3. Na sredini moke naredimo luknjo in prilijemo 100 ml zelo hladne vode ter z rokami nežno premešamo. Testa ne stiskamo in gnetemo, saj želimo obdržati ločene koščke masla. Testo bo videti drobljivo, a če ga stisnemo med prsti se mora sprijeti. Če se to ne zgodi, postopoma dodajamo preostanek hladne vode.
  4. Testo prestavimo na delovno površino in ga z nežnimi stiski oblikujemo v kepo testa.
  5. Testo razdelimo na pol in vsako polovico oblikujemo v ploščati disk, ki ga zavijemo v folijo za živila.
  6. Testo prestavimo v hladilnik za 2 uri.
  7. Med čakanjem na testo razkoščičimo češnje.
  8. Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo v obliki pravokotnika na približno 5 mm debeline. Daljša stranica pravokotnika naj bo obrnjena  pravokotno na nas.
  9. Sedaj zložimo testo tako, da prepognemo zgornjo daljšo stranico do sredine, nato zložimo spodnjo polovico čez zgornjo. Dobiti moramo tri plasti testa.
  10. Testo obrnemo za 90 stopinj in ga še enkrat prepognemo. Testo oblikujemo v okrogel ploščat disk, ki ga zopet zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  11. Postopek zlaganja naredimo z obema polovicama testa.
  12. Ko je testo ohlajeno sprva razvaljamo le eno polovico testa. Razvaljamo ga v velik krog, na 3 mm debeline.
  13. Razvaljano testo zavijemo na valja in ga skupaj z njim prestavimo na pripravljen pekač. Testo s prsti nežno pritisnemo ob robove pekača in pustimo višek testa, da visi čez rob.
  14. Sedaj zmešamo češnje s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in jedilnim škrobom.
  15. Pekač napolnimo s češnjami in jih z žlico nežno potlačimo. Tako jih enakomerno razporedimo in stisnemo čim bolj skupaj.
  16. Pito prestavimo v hladilnik in vmes razvaljamo še drugo polovico testa.
  17. Razvaljano testo lahko pustimo celo ali pa izrežemo poljubne vzorce.
  18. Testo zopet ovijemo okoli valja in z njim pokrijemo pito.
  19. Sedaj s prsti stisnemo skupaj obe plasti testa in 1 cm od roba pite odrežemo višek testa.
  20. Stisnjen rob testa zavihamo navznoter ob rob pekača. Tako, poskrbimo, da bo večina sadnega soka ujeta znotraj hrustljavega testa.
  21. Pito prestavimo v hladilnik za 30 minut in vmes segrejemo pečico na 180 ° C.
  22. Tik pred peko, pito premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  23. Na dno pečice položimo pladenj, da ujame odvečne sokove pite. Pito pečemo 75-80 minut, na spodnji tretjini. Če nam skorja pite prehitro rjavi, jo pokrijemo z alu folijo.
  24. Pečeno pito pustimo odstati vsaj 2 uri preden jo postrežemo.

Češnjeva pita

Nasveti:

Za pripravo krhkega maslenega testa je pomembno, da se nam med njegovo pripravo maslo ne topi. Če se nam med zlaganjem testa maslo zmehča, testo prestavimo zamrzovalnik za 15 minut in nato nadaljujemo pripravo.

Če je testo pravilno pripravljeno, ima čudovito hrustljavo skorjo, ki odstopa po plasteh oziroma v kosmičih.

Za nadev lahko uporabimo različno sadje (jabolka, breskve, marelice, slive, jagodičevje, mango,..)

V nadev lahko vključimo različne začimbe, kot so vanilija, cimet, kardamom, ingver, piment, klinčki, …

Testo lahko pripravimo vnaprej, v hladilniku zdrži 7 dni in v zamrzovalniku 1 mesec.

Pečeno pito ohladimo na sobni temepraturi, da se sadni sokovi zgostijo. Nato jo lahko prestavimo v hladilnik, kjer zdrži 3 dni.

Poskusi še obrnjeno pito z mascarponejem in breskvami ter višnjevo torto s čokolado.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje