Rižamisu

Rižamisu

Rižamisu je zabavna in zelo okusna kombinacija mlečnega riža in klasičnega tiramisuja. Piškotno plast nadomestimo s kavno-čokoladnim mlečnim rižem, ki doda fino teksturo in se odlično poveže s plastjo mascarponeja.

Rižamisu

Rižamisu je hitro pripravljena sladica v kozarčku, ki ne rabi odstati čez noč, da se z njo veselo posladkamo. Mlečni riž je pripravljen iz basmati riža, ki med kuhanjem ohrani čvrsta riževa zrna in tako poskrbi za prijetno dinamiko v teksturi. K mlečnemu rižu dodamo še čokolado, instant kavo in kavni liker za bogat kavni okus, ki se lepo poveže s kremno plastjo mascarponeja.  Zloženi rižamisu  pred postrežbo na hitro ohladimo v hladilniku. Na hldnem se odlično obdrži 2 dni.

Količina: 4 kozarčki rižamisuja / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kozarček) 
Energetska vrednost 1140 kcal
Beljakovine18 g
Ogljikovi hidrati106 g
Maščobe64 g

Sestavine:

  • 200 g basmati riža
  • 600 ml polnomastnega mleka
  • 50 ml sladke smetane
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 40 g sladkorja
  • ½  žlička soli
  • 100 g mlečne čokolade
  • 3 žličke instant kave
  • 50 ml Kahlua likerja
  • 400 g mascarpone sira
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 2 zamaška ruma
  • 200 ml sladke smetane
  • temen kakav

Priprava:

  1. V lonec dodamo 600 ml mleka, 50 ml sladke smetane, 20 g vanilijevega sladkorja, 40 g sladkorja in ½ žličke soli. Premešamo in pri zmernem ognju zavremo.
  2. V vroče mleko dodamo opran in odcejen basmati riž.
  3. Riž kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, vmes večkrat premešamo, da se nam riž ne zalepi na dno posode.
  4. V kuhan mlečni riž vmešamo 100 g stopljene čokolade, 3 žličke instant kave in 50 ml kavnega likerja Kahlua.
  5. Mlečni riž pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 15 minut, da se ohladi.
  6. Vmes skupaj stepemo 400 g mascarponeja, 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta, 60 g sladkorja v prahu in 2 zamaška ruma.
  7. K mascarponeju z ročnim mešalnikom vmešamo še 200 ml mehko stepene sladke smetane. Sladko smetano ne stepemo do čvrstih vrhov, saj se nam lahko med mešanjem z mascarponejem sesiri.
  8. V servirne kozarčke ali skodelice nažličkamo plast kavnega riža, kremo in čez posujemo temen kakav. Vse plasti ponovimo in prestavimo rižamisu v hladilnik, da se ohladi.
Rižamisu
Rižamisu

Nasveti:

Če nimamo na voljo basmati riža lahko uporabimo katerikoli riž, ki ga imamo pri roki.

Zelo priporočam dodatek kavnega likerja Kahlua in ruma, ki dodata prijetno aromo in globino okusa.

Poskusi še pečene krompirjeve cmoke z jagodičevjem in kumarični detox smuti.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi