Riževi cupcakesi s češnjami

Riževi cupcakesi s češnjami

Riževi cupcakesi s češnjami so slastni čokoladni cupcakesi, polnjeni s svežimi češnjami in pokriti z limetino kremo. So brezglutenska sladica, saj je biskvit pripravljen iz kuhanega riža in mletih madljev. V čokoladnem biskvitu se skrivajo sveže češnje, ki jih prekrijemo z limetino kremo.

Riževi cupcakesi s češnjami

Riževi cupcakesi s češnjami so lahki in ravno prav sladki tako, da nam zadišijo tudi na bolj topel dan. Čokoladni biskvit ima bolj rahlo in drobljivo teksturo, h kateri se super podajo sočne češnje. Verjetno se sliši nenavadno ampak limetina krema in čokolada sta zelo kompatibilen par. Limetina krema doda prijetno poletno svežino čokoladni biskvitni osnovi.

Količina: 10 cupcakesov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na cupcake) 
Energetska vrednost 457 kcal
Beljakovine10 g
Ogljikovi hidrati43 g
Maščobe29 g

Sestavine za biskvit:

  • 150 g svežih češenj
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 200 g kuhanega riža ( 80-100 g surovega riža)
  • 200 g sladkorja
  • 5 jajc
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • ¼ žličke cimeta
  • 160 g mletih mandljev
  • 40 g temnega kakava
  • 1 žlička pecilnega praška

Sestavine za kremo:

  • 330 g mascarpone sira
  • 1 žlička vanilije
  • 1 žlica limetinega soka
  • 1 žlička limetine lupinice
  • 230 ml sladke smetane
  • 60 g sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C.
  2. Pripravimo model za kolačke, ki ga obložimo s papirnatimi skodelicami.
  3. Nekaj češenj pustimo celih, preostalim odstranimo koščico in jih narežemo na polovice.
  4. K češnjam dodamo vanilijev sladkor, premešamo in jih pustimo ob strani. Če so češnje dovolj sladke in sočne, lahko sladkor izpustimo.
  5. V multipraktik ali blender stresemo kuhan riž in sladkor. Zmešamo do gladke in tekoče paste.
  6. Riževo pasto prestavimo v skledo, dodamo jajca in dobro zmešamo z ročnim mešalnikom.
  7. Nato dodamo vanilijev ekstrakt, cimet, mlete mandlje, temen kakav in pecilni prašek. Dobro premešamo, da dobimo enotno in tekočo maso za testo.
  8. Pred vlivanjem maso na hitro premešamo, da se nam oreščki ne usedejo na dno. Maso vlijemo v posamezne skodelice do ¾ višine.
  9. Nato dodamo k sladkanim češnjam jedilni škrob in premešamo, da se v celoti pomokajo.
  10. V vsako skodelico dodamo 6 polovic češenj.
  11. Napolnjen pekač prestavimo na sredino v ogreto pečico in pečemo kolačke slabih 30 minut. Pečenost lahko preverimo z zabodom zobotrebca v sredino kolačka. Če pride ven čist, so kolački pečeni.
  12. Pečene kolačke ohladimo v modelu nato se lotimo priprave kreme.
  13. V večjo skledo dodamo mascarpone sir, vanilijev ekstrakt, limetin sok in lupinico. Premešamo z ročnim mešalnikom, da zrahljamo mascarpone.
  14. Nato do mehkih vrhov stepemo sladko smetano skupaj s sladkorjem v prahu.
  15. Stepeno smetano dodamo k mascarponeju in vse skupaj premešamo z ročnim mešalnikom. Mešamo le kratek čas, če ne bo krema postala preveč čvrsta.
  16. Kremo prestavimo v vrečko za brizganje, ki ima rebrasto konico.
  17. Na ohlajene kolačke nabrizgamo limetino kremo in na vrh položimo prihranjene cele češnje.
Riževi cupcakesi s češnjami
Riževi cupcakesi s češnjami

Nasveti:

Da dobimo gladko riževo pasto uporabimo blender in skoraj razkuhan riž. Vendar nič ni narobe, če nam ostanejo delci riža. Ti bodo skupaj z mletimi mandlji dodali prijetno zrnato teksturo.

Če želimo bolj rahlo in zračno limetino kremo lahko zmanjšamo količino mascarponeja in povečamo količino sladke smetane.

Kolački so najbolj okusni prvi dan, na hladnem in v zaprti posodi se obdržijo 3 dni.

Poskusi še avokadov sladoled s kokosom in lemon ginger blast.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi