Špinačna rižota z melancanovimi pohančki
Špinačna rižota z melancanovimi pohančki je top kombinacija za okusno kosilo. Kremna rižota se izvrstno poda z jajčevci, ki jih najprej popečemo v pečici, nato pa pripravimo po pariško.

Receptov z melancani ni nikoli preveč. Ta recept vam omogoča veliko mero prilagodljivosti. Pripravite jih lahko v kombinaciji z rižoto, kuhanim rižem, pečenim krompirjem, odlično pa se znajdejo tudi v sendvičih in tortiljah.
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 2 porciji / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za špinačno rižoto:
- 2 žlici olivnega olja
- pol čebule
- strok česna
- 4 rezine vloženega suhega paradižnika
- 160 g riža arborio
- 600 ml zelenjavne jušne osnove
- žlica balzamičnega kisa
- 120 g sveže mlade špinače
- 40 g ribanega parmezana
- sol po okusu
Sestavine za melancanove pohančke:
- večji melancan
- 2 žlici olja
- 2 jajci
- 4 žlice moke
- žlička česna v prahu
- olje za praženje
Priprava:
- Najprej se lotimo peke melancana. Pečico segrejemo na 200 °C. Melancan prerežemo vzdolž na dve polovici, premažemo z oljem, prestavimo v pekač s prerezano stranjo navzdol in pečemo 20-25 minut. Odvisno od velikosti melancana.
- Vmes se lotimo rižote. Najprej drobno sesekljamo čebulo in strok česna. V loncu segrejemo olje in na njem najprej prepražimo čebulo do zlatorjave barve, nato dodamo česen in pražimo še toliko časa, da zadiši.
- Dodamo na koščke narezane vložene suhe paradižnike, riž in pražimo še 2 do 3 minute.
- Riž pričnemo postopoma zalivati z vročo zelenjavno jušno osnovo. Vmes pogosto premešamo.
- Rižoto kuhamo približno 18-20 minut na srednjem ognju.
- Proti koncu kuhanja ji primešamo še žlico balzamičnega kisa, dodamo špinačo in vse skupaj premešamo, da špinača oveni in se lepo vmeša v rižoto.
- Dodamo še riban parmezan in premešamo.
- Vmes pečeni polovici melancana vzamemo iz pečice in ju malce ohladimo. Lahko ju prestavimo tudi v zamrzovalnik za par minut, da bo hitreje.
- Melancana olupimo tako, da z žlico zarežemo ob skorjico in jo nato potegnemo dol tako, da ostane samo sredica jajčevca.
- Melancane lahko prerežemo prečno, v primeru debelejšega melancana pa lahko zarežemo tudi vzdolž tako, da dobimo dva tanjša fileja. Melancane še solimo in popramo in z njimi ravnamo previdno, da ne razpadejo.
- V enem krožniku razžvrkljamo dve jajci, v drugem moko zmešamo s česnom v prahu.
- Vzamemo kos melancana, ga pomokamo, namočimo v jajce in ponovimo še enkrat.
- Ko imamo vse kose melancanov spanirane jih prestavimo v ponev z vročim oljem. Pražimo jih 3-4 minute na vsaki strani, oziroma toliko časa, da so zlatorjave barve.
- Postežemo skupah s špinačno rižoto.


Nasveti:
Melancane lahko popražimo samo v jajčni zmesi, ni potrebno, da dodajamo še moko. Krasno se znajdejo tudi v sendvičih ali poleg bogatih solat.
Poskusite tudi fritato z jajčevci in ljutenico ali preprost presni pad thai.
Dober tek!