Špinačna rižota z melancanovimi pohančki

Špinačna rižota z melancanovimi pohančki

Špinačna rižota z melancanovimi pohančki je top kombinacija za okusno kosilo. Kremna rižota se izvrstno poda z jajčevci, ki jih najprej popečemo v pečici, nato pa pripravimo po pariško.

Špinačna rižota z melancanovimi pohančki

Receptov z melancani ni nikoli preveč. Ta recept vam omogoča veliko mero prilagodljivosti. Pripravite jih lahko v kombinaciji z rižoto, kuhanim rižem, pečenim krompirjem, odlično pa se znajdejo tudi v sendvičih in tortiljah.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 2 porciji / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za špinačno rižoto:

  • 2 žlici olivnega olja
  • pol čebule
  • strok česna
  • 4 rezine vloženega suhega paradižnika
  • 160 g riža arborio
  • 600 ml zelenjavne jušne osnove
  • žlica balzamičnega kisa
  • 120 g sveže mlade špinače
  • 40 g ribanega parmezana
  • sol po okusu

Sestavine za melancanove pohančke:

  • večji melancan
  • 2 žlici olja
  • 2 jajci
  • 4 žlice moke
  • žlička česna v prahu
  • olje za praženje

Priprava:

  1. Najprej se lotimo peke melancana. Pečico segrejemo na 200 °C. Melancan prerežemo vzdolž na dve polovici, premažemo z oljem, prestavimo v pekač s prerezano stranjo navzdol in pečemo 20-25 minut. Odvisno od velikosti melancana.
  2. Vmes se lotimo rižote. Najprej drobno sesekljamo čebulo in strok česna. V loncu segrejemo olje in na njem najprej prepražimo čebulo do zlatorjave barve, nato dodamo česen in pražimo še toliko časa, da zadiši.
  3. Dodamo na koščke narezane vložene suhe paradižnike, riž in pražimo še 2 do 3 minute.
  4. Riž pričnemo postopoma zalivati z vročo zelenjavno jušno osnovo. Vmes pogosto premešamo.
  5. Rižoto kuhamo približno 18-20 minut na srednjem ognju.
  6. Proti koncu kuhanja ji primešamo še žlico balzamičnega kisa, dodamo špinačo in vse skupaj premešamo, da špinača oveni in se lepo vmeša v rižoto.
  7. Dodamo še riban parmezan in premešamo.
  8. Vmes pečeni polovici melancana vzamemo iz pečice in ju malce ohladimo. Lahko ju prestavimo tudi v zamrzovalnik za par minut, da bo hitreje.
  9. Melancana olupimo tako, da z žlico zarežemo ob skorjico in jo nato potegnemo dol tako, da ostane samo sredica jajčevca.
  10. Melancane lahko prerežemo prečno, v primeru debelejšega melancana pa lahko zarežemo tudi vzdolž tako, da dobimo dva tanjša fileja. Melancane še solimo in popramo in z njimi ravnamo previdno, da ne razpadejo.
  11. V enem krožniku razžvrkljamo dve jajci, v drugem moko zmešamo s česnom v prahu.
  12. Vzamemo kos melancana, ga pomokamo, namočimo v jajce in ponovimo še enkrat.
  13. Ko imamo vse kose melancanov spanirane jih prestavimo v ponev z vročim oljem. Pražimo jih 3-4 minute na vsaki strani, oziroma toliko časa, da so zlatorjave barve.
  14. Postežemo skupah s špinačno rižoto.
Špinačna rižota z melancanovimi pohančki
Špinačna rižota z melancanovimi pohančki

Nasveti:

Melancane lahko popražimo samo v jajčni zmesi, ni potrebno, da dodajamo še moko. Krasno se znajdejo tudi v sendvičih ali poleg bogatih solat.

Poskusite tudi fritato z jajčevci in ljutenico ali preprost presni pad thai.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi