Riževa solata z jogurtom

Riževa solata z jogurtom

Riževa solata z jogurtom je osvežilna poletna solata, ki se bo dobro znašla na vsakem pikniku. Njen čar je, da jo lahko piripravimo s poljubno zelenjavo in jo začinimo po svoje. Zagotavljam vam, da jo bo hitro zmanjkalo.

Riževa solata z jogurtom

Riževa solata z jogurtom je različica recepta, ki izvira iz južnega dela Indije. Tam jo z lokalnimi začimbami pogosto postrežejo na raznih praznovanjih. Praktično ne sme manjkati na polno obloženi mizi.

Za ta recept lahko uporabite kateri koli riž. Jaz sem uporabil okroglozrnatega, super pa se bo obnesel tudi Sant Andrea, Arborio, lahko uporabite tudi Basmati ali recimo Integralni riž. Kar imate pri roki.

V receptu sem uporabil riž Zlato polje.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 25 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 318 kcal
Beljakovine14 g
Ogljikovi hidrati50 g
Maščobe7 g

Sestavine:

  • 200 g riža
  • 500 g grškega jogurta
  • Ena večja kumara
  • En korenček
  • 100 g redkvic
  • Pest svežega peteršilja
  • Žlička koriandrovih semen
  • Žlička gorčičnih semen
  • Pol žličke kumine
  • Sol in poper

Postopek:

  1. Riž skuhamo v osoljeni vodi in ga pustimo, da se popolnoma ohladi.
  2. Kumaro operemo in narežemo na čim tanjše rezine, redkvice narežemo na osminke, korenček drobno naribamo, čebulo in peteršilj nasekljamo.
  3. Ohlajen riž nekoliko pretlačimo s kuhalnico, nato mu primešamo grški jogurt in vse dobro premešamo.
  4. Primešamo kumare, korenje, redkvice, čebulo in peteršilj in premešamo.
  5. Semena koriandra, gorčična semena in kumino popražimo na suhi vroči ponvi, da zadišijo. Približno 30 sekund.
  6. Začimbe nato prestavimo v terilnik ali kavni mlinček in jih zdrobimo.
  7. Drobljene pražene začimbe dodamo v solato, dodamo še sol in poper po okusu in premešamo.
  8. Poskusimo in po potrebi dodamo še nekaj limoninega ali limetinega soka.
  9. Solato prestavimo na hladno za pol ure preden jo postrežemo.
Riževa solata z jogurtom

Nasveti:

Kadar uporabljamo začimbe v zrnju jih je pred uporabo vedno dobro popražiti v vroči ponvi brez olja. Tako bomo zbudili eterična olja v začimbah in te bodo posledično še bolj intenzivnih arom.

V kolikor imate dostop do svežega koriandra, ga zamenjajte s peteršiljem v receptu. Ta se odlično poda. Jogurtu lahko dodati tudi nekaj malega limonine ali limetine lupinice za dodatno aromo.

Poskusite tudi njoke po rimsko in kumarično solato s črno kumino in koriandrom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi