Beljakova rolada s čokolado in kavo je preprosta in veličastna sladica. Idealna za takrat, ko nam ostanejo beljaki ali pa kadar si zaželimo nekaj sladkega. Kava in temna čokolada izvrstno uravnotežita sladko meringo.

Beljakova rolada s čokolado in kavo je ena izmed mojih novih ljubših sladic. Meringa je navzven hrustljava, v sredici pa se skriva mehka in rahlo žvečljiva plast, ki se v ustih kar stopi. Vse skupaj prelijemo z ganašem temne čokolade in premažemo z mehko smetano, ki ji dodamo malo kave. Resnično božansko razvajanje.

Za plast beljakov lahko uporabimo klasično meringo, priporočam pa, da si vzamete 5 minut časa več in poskusite s švicarsko različico meringe. Ta se pripravi tako, da beljake skupaj s sladkorjem najprej segrevamo in mešamo nad vodno kopeljo dokler ne doseže približno 70-80 °C.

Rezultat je bolj stabilna meringa, ki bo imela žvečljivo sredico in se dobesedno stopi v ustih. V kolikor nimamo termometra lahko beljake in sladkor segrevamo tudi po občutku. Ko je mešanica rahlo vroča na otip in v njej ne začutimo več zrn sladkorja je pripravljena na stepanje.

Količina: 10 rezin / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na rezino)
Energetska vrednost  413 kcal
Beljakovine 5 g
Ogljikovi hidrati 45 g
Maščobe 25 g

 

Sestavine za meringo:

  • 6 beljakov
  • 300 g kristalnega sladkorja
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • pest mandljevih lističev

Sestavine za čokoladni ganaš:

  • 200 g temne čokolade (70%)
  • 120 ml smetane za stepanje
  • 50 g masla
  • pol žličke soli

Sestavine za kavno kremo:

  • 200 ml smetne za stepanje
  • 40 g sladkorja v prahu
  • žlička instant kave (stopljena v žlički vroče vode)

Priprava meringe:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C.
  2. Beljake vlijemo v čisto skledo, dodamo sladkor in vse skupaj prestavimo nad vodno kopel.
  3. Medtem, ko se skleda segreva beljake in sladkor ves čas mešamo z metlico. To počnemo dokler se temperatura beljakov ne dvigne na 70-80 °C. V kolikor nimamo termometra poskusimo s prsti in, če je mešanica na otip vroča in v njej ne čutimo več zrn sladkorja je pripravljena. Beljaki se morajo pri tej temperaturi rahlo pobeliti in postati bolj tekoči, ko so bili na začetku.
  4. Sedaj beljake in sladkor vlijemo v mešalno posodo. Najbolje je uporabiti kuhinjskega robota. Dodamo žličko vanilijevega ekstrakta in stepamo z metlico približno 5-7 minut. Toliko časa, da nastanejo čvrsti vrhovi.
  5. Pekač obložimo s papirjem za peko in ga rahlo naoljimo. Nanj razmažemo meringo v velikosti približno 20 x 30 cm in povrh natrosimo plast mandljevih lističev.
  6. Prestavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo na 200 °C 8 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 160 °C in pečemo še 20-25 minut. Pečemo na sredini in brez ventilacije.
  7. Pečeno meringo odstranimo iz pečice, prestavimo na rešetke in pustimo, da se nekoliko ohladi. Povrh položimo še eno plast papirja za peko in jo obrnemo na glavo. Sedaj odstranimo spodnjo plast papirja za peko in odstavimo, da se vse skupaj popolnoma ohladi.

Sestavljanje beljakove rolade:

  1. Vmes v loncu segrejemo 120 ml smetane skoraj do vretja.
  2. V skledo nadrobnimo 200 g 70 % čokolade in jo prelijemo s smetano. Malce počakamo, da se čokolada prične topiti, nato pa premešamo in še v vroč, oziroma topel ganaš dodamo na kocke narezano maslo (50 g).
  3. Dodamo še pol žličke soli in vse skupaj dobro premešamo.
  4. Sedaj še topel in tekoč ganaš prelijemo čez meringo. Rolado bomo zavijali od kratke stranice proti dolgi in na vrhu si pustimo dva prsta prostora, da jo bomo lahko lepo zavili. Nekaj malega ganaša si prihranimo za dekoracijo rolade.
  5. Prestavimo v hladilnik za par minut, da se ganaš delno ohladi.
  6. Sedaj zmešamo žličko instant kave z žličko vroče vode in premešamo.
  7. Stepemo 200 ml smetane za stepanje, kateri dodamo 40 g sladkorja v prahu in stopljeno kavo.
  8. Smetano stepamo do mehkih vrhov. Naj bo še fino kremna.
  9. Rolado odstavimo iz hladilnika in povrh čokolade razmažemo še kavno kremo.
  10. Sedaj rolado zavijemo, pomagamo si s peki papirjem.
  11. Zavito rolado pokapamo s preostankom ganaša in postavimo v hladilnik za 3 ure preden jo postrežemo.

Beljakova rolada s čokolado in kavo

Nasveti:

Če želite še bolj bogato sladico lahko v meringo dodate 50 g mletih mandljev.

Postopek segrevanja beljakov in sladkorja lahko tudi izpustite in se takoj lotite stepanja. Rezultat bo malce manj žvečljiva in mehka meringa, vendar še vedno odlična.

Poskusite tudi obrnjeno piti z mascarponejem in veganske sladoledne čokobananice.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje