Marmoriran skutin kolač z jagodami je poln svežine in okusa. Odlikujeta ga enostavna priprava in zabaven videz. Lahkotna poletna sladica, ki jo morate poskusiti. En kos vsebuje namreč le 265 kalorij.

Marmoriran skutin kolač z jagodami ima svojo osnovo v klasičnem skutnem kolaču le, da mu dodamo pasirane jagode. Namesto jagod lahko uporabimo tudi maline, te bodo sladici dale še bolj intenzivno rdečo barvo. Odlično se prileže s kepico sladoleda, najboljši pa je še topel. Lahko ga brez težav shranimo v hladilnik in pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Količina: 10 kosov / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost  265 kcal
Beljakovine 9 g
Ogljikovi hidrati 31 g
Maščobe 12 g

 

Sestavine:

  • 100 g masla
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 500 g pasirane skute
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 1 žlica limonine lupinice
  • 200 g jagodnega pireja (250-300 g svežih jagod)

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač za torte premera 20 cm. Pekač premažemo z maslom in ga pustimo ob strani.
  2. V večji skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature.
  3. Nato dodamo vanilijev sladkor in stepamo do svetle, lahke, kremne mase.
  4. K masleni masi postopoma dodajamo jajca in stepamo, da dobimo enotno maso.
  5. Sedaj dodamo pasirano skuto, limonino lupinico in pšenični zdrob. Zmešamo do gladke teksture.
  6. Maso razpolovimo in v eno polovico vlijemo jagodni pire. Jagodni pire dobimo tako, da sveže jagode spasiramo v paličnem mešalniku in jih precedimo, da se znebimo pečk.
  7. Sedaj v pripravljen pekač vlijemo polovico jagodne mase, nato v sredino vlijemo polovico bele mase. Nato zajemalko potisnemo v sredino in vse skupaj rahlo potisnemo proti robu. Postopek ponovimo s preostankom mase.
  8. Prestavimo v pečico in pečemo 30 do 35 minut.
  9. Pečenost preverimo z zobotrebcem, zapičimo ga v kolač in, če pride ven čist, je kolač pečen.
  10. Kolač sedaj odstranimo iz pečice in pustimo približno 10 minut, da se ohladi, preden ga odstranimo iz pekača.
  11. Postrežemo s stepeno smetano, vanilijevim sladoledom ali prelijemo s segretim jagodnim džemom.

Nasveti:

Jagode v kolaču lahko nadomestimo z drugim jagodičevjem, recimo malinami in borovnicami.

Kolač lahko hranimo v hladilniku do dva dni. Preden ga postrežemo, ga nekoliko pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Poskusite tudi avokadov sladoled s kokosom in presno mango torto s slano karamelo.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje