Marmoriran skutin kolač z jagodami
Marmoriran skutin kolač z jagodami je poln svežine in okusa. Odlikujeta ga enostavna priprava in zabaven videz. Lahkotna poletna sladica, ki jo morate poskusiti. En kos vsebuje namreč le 265 kalorij.
Marmoriran skutin kolač z jagodami ima svojo osnovo v klasičnem skutnem kolaču le, da mu dodamo pasirane jagode. Namesto jagod lahko uporabimo tudi maline, te bodo sladici dale še bolj intenzivno rdečo barvo. Odlično se prileže s kepico sladoleda, najboljši pa je še topel. Lahko ga brez težav shranimo v hladilnik in pogrejemo v mikrovalovni pečici.
Količina: 10 kosov / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 265 kcal |
Beljakovine | 9 g |
Ogljikovi hidrati | 31 g |
Maščobe | 12 g |
Sestavine:
- 100 g masla
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 150 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g pasirane skute
- 150 g pšeničnega zdroba
- 1 žlica limonine lupinice
- 200 g jagodnega pireja (250-300 g svežih jagod)
Priprava:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač za torte premera 20 cm. Pekač premažemo z maslom in ga pustimo ob strani.
- V večji skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature.
- Nato dodamo vanilijev sladkor in stepamo do svetle, lahke, kremne mase.
- K masleni masi postopoma dodajamo jajca in stepamo, da dobimo enotno maso.
- Sedaj dodamo pasirano skuto, limonino lupinico in pšenični zdrob. Zmešamo do gladke teksture.
- Maso razpolovimo in v eno polovico vlijemo jagodni pire. Jagodni pire dobimo tako, da sveže jagode spasiramo v paličnem mešalniku in jih precedimo, da se znebimo pečk.
- Sedaj v pripravljen pekač vlijemo polovico jagodne mase, nato v sredino vlijemo polovico bele mase. Nato zajemalko potisnemo v sredino in vse skupaj rahlo potisnemo proti robu. Postopek ponovimo s preostankom mase.
- Prestavimo v pečico in pečemo 30 do 35 minut.
- Pečenost preverimo z zobotrebcem, zapičimo ga v kolač in, če pride ven čist, je kolač pečen.
- Kolač sedaj odstranimo iz pečice in pustimo približno 10 minut, da se ohladi, preden ga odstranimo iz pekača.
- Postrežemo s stepeno smetano, vanilijevim sladoledom ali prelijemo s segretim jagodnim džemom.
Nasveti:
Jagode v kolaču lahko nadomestimo z drugim jagodičevjem, recimo malinami in borovnicami.
Kolač lahko hranimo v hladilniku do dva dni. Preden ga postrežemo, ga nekoliko pogrejemo v mikrovalovni pečici.
Poskusite tudi avokadov sladoled s kokosom in presno mango torto s slano karamelo.
Dober tek!