Žele kutine z grškim jogurtom in granolo je čudovita sladica, ki jo postrežemo v najljubših kozarčkih. Ko kutine skuhamo se obarvajo v čudovito rožnato-rdečo barvo in nas razveselijo z nežno mešanico okusov po jabolkih, hruškah, citrusih in medu.

Žele kutine z grškim jogurtom in granolo je zelo okusen posladek, ki sem si ga privoščil večkrat odkar sem skuhal zalogo kutinovega želeja 🙂 Grški jogurt tej sladici doda svežino ter omili sadno sladkobo kutinovega želeja in, ko išemo nekaj hrustljavega, je granola popoln dodatek. V receptu je spisana količina za dober liter kutinovega želeja, ki nam bo po pripravi sladice ostal na zalogi.

V sodelovanju s Steklarno Rogaška.

Žele kutine z grškim jogurtom
Žele kutine z grškim jogurtom

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 5 minut +3 ure za žele / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti
(za 100 g kutinovega želeja)
Energetska vrednost 387 kcal
Beljakovine 0 g
Ogljikovi hidrati 100 g
Maščobe 0 g

 

Sestavine za žele kutine:

  • 1 kg kutin
  • 1 kg sladkorja
  • sok 1/2 limone

Preostale sestavine:

  • 600 g grškega jogurta
  • 120 g granole z mandlji
  • goji jagode

Priprava kutinovega želeja:

  1. Kutinam odstranimo peške in jih narežemo na kocke.
  2. Narezane kutine stresemo v večji lonec in dolijemo toliko vode, da jih v celoti prekrijemo. Kutina bo priplavala na površje, zato jo potisnemo z roko na dno in če imamo nad njo še za en prst vode smo zadeli pravo količino.
  3. Lonec prestavimo na ogenj in zavremo vodo.
  4. Nato kuhamo 90 minut na srednjem ognju.
  5. Lonec odstavimo z ognja in kutine pretlačimo s tlačilko za pire ali z vilicami. Kutine bodo mehke in bodo hitro razpadle.
  6. Pripravimo svež lonec in nanj postavimo cedilo.
  7. Sedaj prelijemo pretlačene kutine skozi cedilo v nov lonec.
  8. Cedilo s kutinovim pirejem obtežimo z drugo posodo in pustimo, da se odceja 4 ure. Odcejati lahko pustimo tudi čez noč.
  9. Odstranimo cedilo in stehtamo količino tekočine, ki se je odcedila. Razmerje za pripravo želeja je 1:1, torej če imamo 1 liter kutinovega soka dodamo 1 kg sladkorja.
  10. V isti lonec nazaj prelijemo kutinov sok, dodamo 1 kg sladkorja in sok 1/2 limone.
  11. Lonec prestavimo nazaj na srednji ogenj, zavremo in mešamo, da se sladkor v celoti raztopi.
  12. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabira na površini.
  13. Sirup kuhamo 30-40 minut oziroma toliko časa, da dosežemo temperaturo 105 °C ob kateri se aktivira pektin, ki bo sirup spremenil v žele. Ko bo sirup dosegel točko vrelišča, se bo njegova gostota začela spreminjati, takrat vstavimo vbodni termometer in začnemo spremljati temperaturo. Če nimamo na voljo termometra lahko preverimo ali sirup že želira tako, da na hladen krožnik (iz zamrzovalnika) kapnemo manjšo količino sirupa in če se ta ob pritisku prsta zguba, je žele pripravljen.
  14. Še vroč žele prelijemo v suhe sterilizirane kozarce in jih zapremo s pokrovom.
  15. Kutinov žele lahko hranimo na sobni temperaturi v shrambi ali omarici. Najbolje ga je porabiti v prvem letu, čeprav bi zdržal tudi dlje.
  16. S to količino sem dobil dober liter želeja, ki ga sem ga prehitro porabil 🙂

Priprava sladice:

  1. Pripravimo 4 kozarce z volumnom 250 ml.
  2. Na dno vsakega kozarca nažličkamo 3 žlice ohlajenega kutinovega želeja.
  3. Kutinov žele prelijemo s 150 ml grškega jogurta in čez potresemo 2-3 žlice granole.
  4. Za piko na i lahko dodamo še goji jagode, ki dodajo prijetno trpkost in kislino.

Žele kutine z grškim jogurtom in granolo

Žele kutine z grškim jogurtom in granolo

Nasveti:

Za pripravo kutinovega želeja uporabimo zrele kutine, ki imajo čudovit cvetlični vonj.

Kutine vsebujejo veliko pektina, ki omogoča pripravo okusnega želeja. Veliko se ga skriva v lupini, zato kutin ne lupimo preden jih damo kuhati, kadar z njimi delamo žele.

Včasih se zgodi, da sirup kljub doseženi temperaturi ne želira in nam ostane samo gost sirup.  Kutine so različne, enkrat želirajo prej, drugič pa potrebujejo več časa. V tem primeru podaljšamo kuhanje in večkrat preverimo gostoto. Tudi meni se je že zgodilo, da sirup ni želiral a sem ga uspešno porabil kot dodatek pri sladicah in slanih jedeh. V takšnem primeru pa lahko dodamo tudi nekaj želirnega sladkorja, ki bo pomagal urediti situacijo.

Kozarce lahko steriliziramo na več načinov:

  • lahko jih operemo v pomivalnem stroju,
  • lahko jih odprte, obrnjene na glavo postavimo v lonec z malo vrele vode in jih kuhamo 10 minut
  • lahko jih odprte in suhe prestavimo v segreto pečico pri 200 °C za 10 minut.

Poskusi še domačo mango marmelado z limonsko travo in ingverjem ter višnjev smuti z banano in mandlji.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje