Najboljše testo za pico (vedno uspe)

Testo za pico (najboljše, ki vedno uspe)

Testo za pico, ki vedno uspe je zelo enostavna zadeva. Vsaka pica se v resnici začne z dobrim testom. To je osnova, ki je ne moremo popraviti tudi še s tako bogatimi in okusnimi oblogami.

Najboljše testo za pico (vedno uspe)

Testo za pico sploh ni težko pripraviti. Potrebujemo moko, svež kvas, vodo in sol. Nekateri v testo dodajajo še olivno olje, vednar se jaz temu ponavadi izognem.

Količina: 4 manjše pice ali 2 večji / Čas priprave: 20 minut + 30 minut vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Pa poglejmo sestavine za testo:

 • 200 g ostre moke
 • 300 g gladke moke
 • 20 g svežega kvasa
 • 3,5 dl mlačne vode
 • 10 g soli

Postopek priprave pica testa:

 1. Kvas zdrobimo v mlačno vodo, dodamo ščep sladkorja, da se hitreje aktivira in premešamo.
 2. Obe moki damo v posodo mešalnika, ob strani dodamo sol.
 3. Vlijemo kvasno mešanico in gnetemo 10 minut, da prebudimo gluten. Če mešamo ročno si pa vzamimo še 5 do 10 minut več časa.
 4. Testo razdelimo na 4 dele, jih oblikujemo v kroglice in pustimo vzhajati eno uro. S te mase lahko pripravimo tudi dva pladnja pice za celo družino.
 5. Če imamo čas je priporočljivo hladno vzhajanje v hladilniku vsaj 24 ur.
 6. Testo lahko tudi brez težav zamrznemo in ga uporabimo kasneje. Pa gremo na peko.

Nadaljujmo s pripravo pice:

 1. Pečico segrejemo na maksimum (250 °C ali višje). Bolj kot bo vroča, manj časa se bo pekla in testo se ne bo izsušilo.
 2. Pekača za pico niti ne potrebujemo. Če imate pica kamen ga uporabite, s tem se pica res fino zapeče, sicer pa je tukaj en preprost trik.
 3. Pladenj iz pečice obrnite na glavo in prižgite pečico.
 4. Vzemite drug pladenj, ga pomokajte ali pa dodajte koruzni zdrob, da bo pica z njega lažje zdrsnila na vroč pladenj, ki čaka v pečici. Namesto drugega pladnja lahko uporabite pica lopar, če ga le imate.
 5. Pri oblikovanju pice je pomembno, da testa ne valjamo. Veliko bolje je, če jo preprosto raztegnemo z dlanmi.
 6. Testo na grobo oblikujemo v krog. Rob pustimo debelejši in ga s prsti zarobimo. Testo potem preprosto nežno razvlečemo z rokami. To počnemo kar na pekaču.
 7. Pico nato obložimo, vendar pazimo, da je ne obložimo preveč. Več kot je toppingov, bolj vlažna bo pica in dlje časa se bo pekla.
 8. Najprej dodamo nekaj pelatov. Potresemo nekaj suhega origana.
 9. Potem dodamo mocarelo ali druge sire. Pri picah se najbolje odnesejo mastni siri, ki se fino topijo. Recimo edamec.
 10. Sledijo šunke, drugi mesni izdelki in zelenjava.
 11. Pršut, bufala mocarelo in svežo baziliko pa dodamo na koncu, oziroma ob primernih trenutkih. Vsaka sestavina potrebuje svoj čas, da je pripravljena in na to je fino biti pozoren. Recimo jajca na oko dodamo par minut preden je pica pečena.

Nasveti:

Po mojih izkušnjah je pri pripravi testa za pico ena izmed najpomembnejših stvari čas gnetenja. Ta resnično precej vpliva na testo in priporočam, da testo res gnetete 10 minut z električnim mešalnikom (opremljenim s kljukastim nastavkom) ali 15 minut ročno.

Izbira moke je tudi pomembna, vendar naj to ne bo ovira pri pripravi pice. Tudi, če nimate ostre in gladke moke, kot je zapisano v receptu, lahko uporabite le eno izmed njih. Fino se obnese tudi mešanica gladke in polnozrnate moke.

Poglej še nekaj receptov za različne pice ali presne hrustljave pica prigrizke.

Naj ti tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi