To ni Nutella. Je pa lešnikov čokoladni namaz, ki bi ga lahko kdo imenoval tudi z blagovno znamko Nutella, zgolj v namen, da vemo, čemu je ta namaz podoben. A hkrati tako zelo drugačen. Priprava je preprosta. Prepražiš lešnike, dodaš kakav, kokosovo olje, kondenzirano mleko in sladkor, malce cimeta in vanilije ter ruma. Mešaš.

Domači lešnikov namaz

Sestavine za cca 450 g namaza

  • 250 g praženih lešnikov
  • 100 g kondenziranega mleka ali 1 dl sladke smetane
  • 1 dl kokosovega olja
  • 30 g kakava
  • 30 g sladkorja
  • 1 čž cimeta
  • 1 čž burbonske vanilije

Postopek

  • kupi že pražene lešnike, lahko pa nepražene lešnike razporediš po pekaču in jih praži pri 180 C 10-15 min v pečici
  • olupi jih in spravi v posodo blenderja
  • kokosovo olje stopi, mora biti tekoče
  • dodaj vse sestavine in blendaj do gladke konsistence
  • prelij v kozarec

Nasvet: kondenirano mleko kupiš, lahko ga nadomestiš s sladko smetano ali povsem izločiš iz recepta in povečaš delež kokosovega olja. Namaz ni zelo sladek, lahko dodaš sladkor ali uporabiš sladila. Uporabiš lahko tudi predhodno pražene lešnike.

 

Lešnike na papir za peko, v pečico pri 180 C za 10 do 15 min, nato očistiš.