Domači lešnikov namaz (“Nutella”)
Domači lešnikov namaz čudovito popestri našo domačo shrambo. Če je med vami vsaj en, ki ima Nutello rad tako kot jaz, mu bo recept zagotovo prišel prav.
Seveda namaz ni enakega okusa, saj ima mnogo več lešnikov in čokolade, kot pa olja in sladkorja. Je pa zato tudi bolj okusen in recimo, da je tudi bolj prijazen do našega telesa. Priprava namaza je enostavna, potrebujemo le dobro zmogljiv mešalnik/blender, ki zmelje lešnike v gladko pasto.
Domači lešnikov namaz lahko uporabimo kot namaz za na kruh ali kot nadev za sladice.
Količina: 450 g namaza / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 250 g praženih celih lešnikov
- 100 g kondenziranega mleka ali 100 ml sladke smetane
- 100 ml kokosovega olja
- 30 g temnega kakava
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička ekstrakta burbonske vanilije
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pladenj za peko.
- Na pladenj stresemo 250 g celih lešnikov in jih pečemo v ogreti pečici 10-15 minut. Vmes jih malo premešamo.
- Pražene lešnike zavijemo v bombažno krpo in jih pustimo zavite nekaj minut. Nato še tople lešnike zdrgnemo s krpo, da jih olupimo.
- V blender damo lešnike, stopljeno kokosovo olje, kondenzirano mleko, temen kakav, sladkor, cimet in vanilijev ekstrakt. Zmešamo do gladke teksture.
- Namaz prelijemo v čist lonček s pokrovom. Hranimo ga na sobni temperaturi.
Nasveti:
Kondenirano mleko kupiš, lahko ga nadomestiš s sladko smetano ali povsem izločiš iz recepta in povečaš delež kokosovega olja. Namaz ni zelo sladek, lahko dodaš sladkor ali uporabiš sladila. Uporabiš lahko tudi predhodno pražene lešnike.