Cesarski rižev puding je prava paša za oči in brbončice. Ponosno bo stal na vaši praznično obloženi mizi in obljubim vam, da ne boste morali verjeti kako okusen je.

Cesarski rižev puding je najbolje pripraviti z okroglozrnatim rižem. Jaz ponavadi uporabim kar arborio. Sladica je sestavljena iz mlečnega riža, bavarske kreme, stepene smetane in kandiranega sadja, namočenega v višnjevem likerju. Najbolje jo je pripraviti en dan vnaprej, da ima želatina dovolj časa, da vse fino prime. In še en trik, preden puding odstranite iz modela ga dajte za pol ure v zamrzovalnik. Poleg tega pa pazite, da dovolj dobro namastite model, saj je tekstura tega pudinga precej rahla.

Recept je nastal v sodelovanju z Zlatim poljem.

Čas priprave: 90 minut (plus hlajenje čez noč) / Količina: 16 rezin / Zahtevnost: 3 od 5 

Cesarski rižev puding

Sestavine za mlečni riž:

  • 150 g riža arborio Zlato polje
  • 7,5 dl mleka
  • Žlička vanilijeve esence
  • 50 g sladkorja
  • 40 g masla
  • Pol žličke soli

Sestavine za bavarsko kremo:

  • 8 rumenjakov
  • 6 dl mleka
  • 120 g sladkorja
  • 6 lističev želatina
  • Žlička vanilijevega ekstrakta
  • 500 ml smetane za stepanje

Za okras:

  • 200 g kandiranega sadja
  • 50 ml višnjevega likerja

Postopek:

  1. Najprej vzamemo kandirano sadje in ga namočimo v višnjev liker.
  2. Nato stepemo smetano in jo postavimo v hladilnik, potrebovali jo bomo kasneje.
  3. Mleko pristavimo na štedilnik in dodamo sladkor, maslo, in vanilijev ekstrakt.
  4. Ko mleko zavre zmanjšamo ogenj in dodamo riž.
  5. Na srednjem ognju kuhamo 25-30 minut, vmes vseskozi mešamo, da se riž ne prismodi na dnu.
  6. Vmes se lotimo bavarske kreme. V hladni vodi namočimo 6 lističev želatine.
  7. V skledo dodamo 8 rumenjakov, sladkor in stepamo z metlico, da vse skupaj posvetli. Pri stepanju si lahko pomagamo z električnim mešalnikom.
  8. V drugem loncu zavremo mleko za bavarsko kremo, vmes pa ne pozabimo mešati riževega pudinga.
  9. Ko mleko za kremo zavre primešamo tretjino mleka k rumenjakovi zmesi. Dobro premešamo. S tem bomo temperirali rumenjake, da ne bi slučajno zakrknili.
  10. Nato jajčno zmes z mlekom primešamo nazaj k mleku in premešamo. Mešamo in segrevamo toliko časa, da masa za kremo doseže 80 °C.
  11. Kremo odstavimo in precedimo skozi cedilo.
  12. Še vroči kremi dodamo ožete lističe želatine in žličko vanilijevega ekstrakta. Dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
  13. Če se naš mlečni riž še vedno kuha, pazimo da ga še vedno mešamo.
  14. Ko je riž skuhan ga odstavimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
  15. Enako naredimo z bavarsko kremo, prestavimo jo v skledo in pustimo na sobni temperaturi, da se postopoma ohlaja. Med ohlajanjem jo večkrat premešamo, da se na površini ne naredi skorjica in, da se krema hitreje ohladi.
  16. K ohlajenemu rižu dodamo malo ohlajene bavarske kreme in premešamo, da se riž nekoliko razredči.
  17. Zdaj primešamo še preostalo kremo, dodamo kandirano sadje in dobro premešamo.
  18. K masi vmešamo tretjino stepene smetane in premešamo, da se vse skupaj poveže.
  19. Nato primešamo še ostalo smetano.
  20. Namastimo pekač premera 20 centimetrov, jaz sem uporabil silikonski model za šarkelj, in vanj zlijemo maso za cesarski rižev puding.
  21. Pokrijemo ga s folijo in postavimo v hladilnik, najbolje čez noč da odstoji in se popolnoma zatrdi.

Nasveti:

Za puding priporočamo uporabo kovinskega modela. V primeru silikonskega modela, je priporočljivo model pred vlivanjem pudinga postaviti na trdno podlago, ki jo boste lahko prestavili v hladilnik. Puding pred odstranitvijo iz silikonskega ali kovinskega modela zamrznimo, tako ga bomo lažje in lepše odstranili iz modela.

Poskusite tudi torto Caprese in presno bananino pito s čokolado.

Dober tek!