Pljučna pečenka s polentinimi žličniki z baziliko. Popolna kombinacija kvalitetne in sočne pečenke s prilogo bele polente, ki jo pripravimo v obliki žličnikov z baziliko.

Pljučna pečenka je vedno prava izbira za praznično večerjo. S tako kvalitetnim kosom mesa že težko zgrešimo. Sploh, če jo postrežemo v vinski omaki in s prilogo polentinih žličnikov. Poleg pečenke postrežemo še zelenjavno prilogo, jaz sem izbral brokoli, brstični ohrovt in korenje.

Recept je nastal v sodelovanju z Zlatim poljem.

Čas priprave: 90 minut (plus hlajenje čez noč) / Količina: 16 rezin / Zahtevnost: 3 od 5 

Pljučna pečenka s polentinimi žličniki z baziliko

Sestavine za pečenko:

  • 1 kg govejega fileja (pljučna pečenka)
  • 2 žlici poprovih zrn
  • 2 žlici gorčičnih semen
  • Žlica koriandrovih zrn
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici grobo mlete soli
  • 2 korenja
  • 2 rdeči čebuli

Za omako:

  • 4 dl rdečega vina
  • 3 dl goveje jušne osnove
  • 3 žlice olivnega olja
  • 30 g masla
  • 1 žlička koruznega škroba

Za polentine žličnike:

  • 200 g bele polente Zlato polje
  • 800 ml goveje jušne osnove
  • 100 g kisle smetane
  • 50 ml limoninega soka
  • 120 g masla
  • 80 g parmezana
  • Šop sveže bazilike
  • Sol

Postopek za pečenko:

  1. Meso pripravimo večer prej ali zjutraj, da se ima čas marinirati.
  2. Meso prevežemo z jedilno vrvico, s tem določimo enakomerno debelino in obliko naše pečenke.
  3.  V terilniku stremo poprova, koriandrova in gorčična semena.
  4. Meso nato v celoti premažemo z olivnim oljem ter ga povaljamo v mešanici drobljenih semen in grobo mlete soli. Marinirano meso damo čez noč ali za par ur na hladno.
  5. Zmarinirano meso pred peko, vzamemo iz hladilnika, vsaj dve uri prej, da se segreje na sobno temperaturo.
  6. Med tem časom olupimo ter na večje kose narežemo korenje in rdečo čebulo.
  7. Pripravljen pekač obložimo z narezano zelenjavo in nanjo položimo pečenko.
  8. Pečico segrejemo na 220 °C. Pri tej temperaturi  pečemo prvih 15 minut, nato spustimo temperaturo na 160 °C in jo pečemo še okoli 40 minut. Za najboljši rezultat si pomagamo z vbodnim termometrom.
  9. Če želimo imeti srednje pečeno pečenko (medium) mora sredica pečenke doseči 60 stopinj, če želimo imeti medium rare mora doseči 55 stopinj.
  10. Pečeno pečenko vzamemo iz pekača in jo zavijemo v folijo. Meso pred serviranjem pustimo počivati na toplem, vsaj 15 minut, med tem časom pa pripravimo omako.

Postopek za omako:

  1. Naša osnova za vinsko omako je sok pečenke in pečene zelenjave, ki je nastal med peko.
  2. Pekač od pečenke postavimo na štedilnik in nadaljujemo kuhanje pri srednjem ognjju.
  3. Pečeni zelenjavi dodamo olje, jušno osnovo in rdeče vino. Premešamo in reduciramo tekočino za ⅓. Nato omako precedimo v lonec, ki ga pustimo na nizkem ognju.
  4. Vzamemo tri žlice omake in jih zmešamo z eno žličko jedilnega škroba. Škrobno mešanico prilijemo k preostali omaki ter jo, na nizkem ognju, mešamo toliko časa, da se naša omaka zgosti.

Postopek za polentine žličnike:

  1. V lonec zlijemo 600 ml goveje jušne osnove, limonin sok in sol. Vse skupaj zavremo.
  2. Nato postopoma vmešamo 200 g polente. Ko se začne gostiti dodamo še 80 g masla. Polenta se bo kuhala slabih 5 minut. Pri mešanju si pomagamo s kuhalnico, saj se polenta precej zgosti.
  3. Skuhano polento zlijemo na čist pekač obložen s peki papirjem in jo damo v hladilnik za 2 uri, da se ohladi. Ohlajene polente bo prišlo več, kot jo bomo porabili za naše žličnike. Poglej med nasvete kaj storiti z viškom polente.
  4. V večjem loncu segrejemo 200 ml jušne osnove, nato dodamo 400 g ohlajene polente. Kuhamo toliko časa, da se vse skupaj močno segreje.
  5. Primešamo 100 g kisle smetane, 40 g masla in 80 g parmezana. Premešamo in dodamo narezano svežo baziliko.
  6. Polento pustimo odstati 10 minut nato oblikujemo žličnike in serviramo.

Nasveti:

Višek polente lahko razrežemo na manjše rezine ali kvadratke, ki jih naslednji dan popečemo na maslu. Poleg pa postrežemo jajce na oko.

Poskusite tudi cesarski rižev puding in presno začinjeno bučno torto.

Dober tek!