Vroč karamelni napitek

Vroč karamelni napitek

Vroč karamelni napitek je noro dobra mešanice karamele, mleka in rahlo stepene sladke smetane, začinjene s šilcem Bailey’s likerja. Hitro pripravljena sladica, brez kompliciranih postopkv in dostopnih sestavin.

Vroč karamelni napitek

Recept je nastal v sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za karamelni napitek:

  • 100 g sladkorja
  • 30 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 400 ml sladke smetane
  • ⅓ žličke soli + en ščep
  • 1 ½ žlice jedilnega škroba + 2 žlici mleka
  • 60 ml smetanovega likerja Baileys
  • cimet

Priprava:

  1. V loncu skupaj zmešamo sladkor in vodo.
  2. Na zmernem ognju stopimo sladkor in ga segrevamo toliko časa, da se karamelizira in dobi temnejšo jantarjevo barvo. Približno 8-10 minut.
  3. Med čakanjem na karamelo, v drugem loncu skupaj zmešamo mleko, smetano in sol. Mleko in smetano segrejemo skoraj do vretja.
  4. Ko imamo karamelo pripravljeno, previdno prilijemo segreto mleko in smetano. Tekočina zabrbota vendar se hitro umiri. 
  5. Karamelni napitek mešamo in kuhamo še nekaj minut, da se stisnjena karamela ponovno v celoti raztopi.
  6. V skodelici skupaj zmešamo jedilni škrob in hladno mleko. Med mešanjem karamelnega napitka prilijemo mešanico škroba. Kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se karamelni napitek zgosti in lepo pokrije hrbtno stran žlice.
  7. Dobro ohlajeno sladko smetano stepemo do mehkih vrhov in ji primešamo smetanov liker.
  8. Napitek prelijemo v kozarce (4×150 ml), čez prelijemo mehko stepeno sladko smetano in okrasimo s cimetom. 

Nasveti:

Priprava karamele na moker način, torej z dodatkom vode na začetku kuhanja je enostavnejši in nudi več nadzora.

Napitek lahko tudi ohladimo ali dodamo še več škroba in ga pripravimo v obliki karamelnega pudinga.

Bailey’s lahko dodamo tudi neposredno v karamelni napitek.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi