Šunka v testu se večinoma pripravlja v času velikonočnih praznikov, ko je miza polno obložena z barvanimi pirhi, svežim hrenom in pestro izbiro potic. Za dobro šunko v testu je najbolj pomembno, da izberemo kvaliteten kos mesa, ki ga lahko med kuhanjem dodatno začinimo in nato ovijemo v slastno testo.

Šunka v testu je zelo okusna, ko je še topla od peke v pečici. Takrat se pocrkljamo z mehkim, toplim kruhom, ki obdaja sočno, slano šunko.

Sam sem pripravil mehkejše testo, ki nima debele skorje in ostane prijetno mehko tudi naslednji dan. Je zelo okusno testo, ki ga lahko uporabimo za marsikatero kvašeno pecivo. Če ste ljubitelji bolj debele in hrustljave skorje, priporočam da uporabite testo za pico. Koliko testa je potrebno za šunko? Za testo potrebujemo 70-80% moke glede na težo izbrane šunke.

Količina: 5-6 oseb / Čas priprave: 2 uri in 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

 

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost  667 kcal
Beljakovine 43 g
Ogljikovi hidrati 82 g
Maščobe 18 g

 

Sestavine za kuhano šunko:

  • 800 g prekajene šunke
  • 1,2 l vode
  • 0,4 l suhega belega vina
  • 3 lovorjevi listi
  • 1 žlička poprovih zrn
  • 1 žlička brinovih jagod
  • 1 janeževa zvezda

Sestavine za testo:

  • 280 ml mlačnega mleka
  • 10 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 500 g moke
  • 10 g soli
  • 1 jajce
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 jajce za premaz

Priprava šunke:

  1. V lonec položimo šunko ter dodamo vodo, belo vino, lovorjeve liste, poprova zrna, brinove jagode in janeževo zvezdo. Šunka mora biti v celoti prekrita s tekočino.
  2. Lonec delno pokrijemo s pokrovom in na zmernem ognju segrejemo do vretja, nato kuhamo šunko 50 minut. En kilogram naj bi kuhali 60 minut, lahko pa izmerimo središčno temperaturo, ki mora imeti 85 °C.
  3. Šunko odstavimo z ognja in jo pustimo v kuhani vodi še kakšno uro. Nekateri jo pustijo odstati tudi čez noč.
  4. Šunko nato dobro odcedimo in obrišemo do suhega.

Šunka v testu

Priprava testa in peka:

  1. V skodelici zmešamo mlačno mleko, sladkor in suhi kvas. Pustimo ob strani.
  2. V skledo mešalnika dodamo moko, sol in premešamo.
  3. K moki dodamo jajce in mleko s kvasom.
  4. Pričnemo mešati s kljukastim nastavkom pri nizki hitrosti in vmes prilijemo stopljeno maslo.
  5. Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut. Končano testo bo gladko, mehko in nelepljivo.
  6. Testo oblikujemo v kepo in ga prestavimo v čisto naoljeno skledo, ki jo pokrijemo z vlažno bombažno krpo.
  7. Testo naj vzhaja na toplem 1 uro, oziroma toliko, da se njegov volumen podvoji.
  8. Nato ga z rokami hitro pregnetemo in ga zopet vzhajamo, tokrat bo dovolj 30-40 minut.
  9. Preden se lotimo zavijanja šunke, segrejemo pečico na 160 °C z vklopljeno ventilacijo ali 180 °C brez ventilacije.
  10. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo testo na debelino 5-10 mm.
  11. Šunko premažemo z beljakom in jo položimo na sredino razvaljanega testa. Šunko prekrijemo s testom in ga nato z rokami pritisnemo ob meso, da se dobro prilepi. Šive testa stisnemo s prsti.
  12. Višek testa obrežemo in ga porabimo za poljubne dekoracije.
  13. Preden se lotimo peke, testo premažemo s preostalim rumenjakom, ki je zmešan z dvema žlicama mleka.
  14. Šunko v testu pečemo v ogreti pečici na sredini, 25-30 minut.
  15. Šunko postrežemo toplo ali hladno. Testo je izjemno mehko in je odlično tudi hladno.

 

Šunka v testu prerez

Nasveti:

Za peko šunke v testu priporočajo šink (vrat), ki ima več maščobe in ostane sočen tud po peki v pečici. Če se odločimo za pleče s kostjo, lahko kuhano vodo prihranimo za jušno osnovo. Pleče brez kosti je izbira za ljubitelje manj mastne šunke.

Za testo lahko uporabimo poljubno kvašeno testo. Največkrat se uporabi podobno testo kot je za pico, ki se ga dodatno obogati z začimbami ali semeni.

Šunka se v hladilniku obdrži 3-4 dni.

Poskusi še svinjska rebra z medeno glazuro in smuti za svežino misli.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje