Pehtranove vrtnice

Pehtranove vrtnice

Pehtranove vrtnice nas očarajo s svojim izgledom in z okusom. Sveže pečene vrtnice imajo nežno hrustljavo skorjico in mehko sredico polnjeno s skutnim pehtranovim nadevom. Za piko na i poskrbi jagodna marmelada, ki naredi vrtnice še slajše.

Pehtranove vrtnice

Pehtranove vrtnice so pripravljene iz kvašenega testa, ki ga velikokrat uporabljamo za pripravo mlečnega kruha. V nadevu se skriva nežno sladkana pasirana skuta zmešana samo s sladko smetano in pehtranom. Testo in nadev se pripravita hitro in enostavno, največ časa nam vzame zavijanje in oblikovanje vrtnic. A ker je to najlepši del peke nam za to ni mar 😉

Jagodna marmelada ni obvezna, jo pa toplo priporočam za bolj sladek grižljaj, saj v vrtnicah ni veliko sladkorja. Pehtranove vrtnice so še mehkejše drugi dan, če jih hranimo v zaprti posodi.

Količina: 16 vrtnic / Čas priprave: 2 uri 20 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
 
Energetska vrednost226 kcal
Beljakovine7 g
Ogljikovi hidrati40 g
Maščobe4 g

Sestavine za testo:

 • 500 g moke
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 7 g suhega kvasa
 • 1 jajce
 • 40 g masla
 • 40 g sladkorja
 • 10 g soli
 • 1 žlica limonine lupinice
 • 1 žlička vanilije
 • 1 jajce za premaz

Sestavine za nadev:

 • 300 g pasirane skute
 • 7 g suhega pehtrana
 • 70 ml sladke smetane
 • 10 g vanilijevega sladkorja
 • 40 g sladkorja
 • 200 g jagodne marmelade

Priprava testa:

 1. V mlačno mleko dodamo en zavojček suhega kvasa in eno žlico sladkorja. Premešamo in pustimo ob strani, da se kvas aktivira.
 2. Moko presejemo v mešalno skledo ter dodamo sol in preostanek sladkorja. Premešamo.
 3. K moki vlijemo kvasni nastavek, dodamo eno jajce, limonino lupinico in vanilijev ekstrakt.
 4. Testo začnemo mešati pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Med mešanjem vlijemo še stopljeno maslo. Nato dvignemo hitrost in gnetemo še 5 minut.
 5. Testo mora biti gladko, nelepljivo in elastično.
 6. Testo oblikujemo v kepo in ga prestavimo v čisto z maslom/oljem premazano posodo. Pokrijemo s folijo za živila ali vlažno krpo in pustimo vzhajati vsaj 60 minut. Volumen testa se mora podvojiti.

Priprava nadeva:

 1. Nadev pripravimo, ko čakamo na vzhajano testo.
 2. V manjšo kozico vlijemo smetano in k njej primešamo suhi pehtran. Odstavimo tik pred vretjem in pustimo ob strani, da se pehtran zmehča in smetana ohladi na sobno temperaturo.
 3. Nato v skledo dodamo pasirano skuto, zavojček vanilijevega sladkorja, sladkor in ohlajeno smetano s pehtranom. Premešamo, da se vse sestavine povežejo v gost nadev.
Pehtranove vrtnice

Zavijanje vrtnic:

 1. Vzhajano testo položimo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 16 enakih delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Pri taki razdelitvi ima vsaka kroglica približno 55 g. Kroglice pokrijemo z vlažno krpo in se lotimo oblikovanja vrtnic.
 2. Vsako posamezno kroglico sploščimo med rokami, nato jo razvaljamo v ploščat krog, ki ima premer približno 15 cm in debelino 5 mm.
 3. Sedaj testo zarežemo po levi in desni diagonali, vendar se zarezi ne smejo stikati na sredini. Zarez z vseh strani mora biti dolg največ 4 cm tako, da na sredini ostane krog celega testa. Krog smo razdelili na štiri dele, ki bodo prekrili nadev na sredini.
 4. Nato vzamemo skodelico mlačne vode in z njo premažemo robove vseh štirih “listov”.
 5. Na sredino kroga položimo 2 žlički nadeva in ga objamemo s prvim delom testa . Testo bo prekrilo le eno stran nadeva, vrh in druga stran ostaneta odprti. Nato čez nadev zavihamo nasprotni del testa, ki prekrije nadev, le vrh ostane odprt.
 6. Sedaj, ko imamo nadev prekrit z dvema listoma testa, enako ponovimo s tretjim in četrtim listom testa. Ko ovijemo zadnji list testa, robove spodvijemo po zavito vrtnico in jih nežno stisnemo, da se med peko ne odprejo.
 7. Postopek ponovimo z vsemi preostalimi kroglicami. Iz ene kroglice lahko oblikujemo listke, ki se super podajo k obliki venca.
 8. Zavite vrtnice položimo ob rob okroglega namaščenega pekača. Zlagamo jih eno poleg druge vendar se med seboj ne smejo dotikati. Da vse vrtnice zložimo v obliko venca potrebujemo pekač s 30 cm premera. Vendar Lahko uporabimo tudi manjši pekač in preostale vrtnice spečemo v modelu za kolačke.
 9. Vrtnice v pekaču pokrijemo z vlažno krpo in jih pustimo vzhajati še 25-30 minut. Vmes segrejemo pečico na 180 °C.
 10. Tik pred peko vrtnice premažemo z razžvrkljanim jajcem.
 11. Vrtnice pečemo na sredini 25 minut in brez ventilacije. Če vrtnice pečemo v modelu za kolačke lahko zmanjšamo čas peke na 20 minut.
 12. Pečene vrtnice pustimo hladiti 10 minut. Nato napolnimo vrečko za brizganje z jagodno marmelado in skozi vrhove vrtnic v sredico potisnemo za 1 žlico jagodne marmelade.
 13. Za konec jih posujemo s sladkorjem v prahu in postavimo na častno mesto, na sredino mize.
Pehtranove vrtnice
Pehtranove vrtnice

Nasveti:

Vrtnice lahko naredimo tudi v slani verziji. Paziti moramo le, da je nadev dovolj gost, da okoli njega ovijemo testo.

Poskusi še skutino torto s pehtranom in spomladanske zelenjavne zavitke.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi