Pehtranove vrtnice
Pehtranove vrtnice nas očarajo s svojim izgledom in z okusom. Sveže pečene vrtnice imajo nežno hrustljavo skorjico in mehko sredico polnjeno s skutnim pehtranovim nadevom. Za piko na i poskrbi jagodna marmelada, ki naredi vrtnice še slajše.
Pehtranove vrtnice so pripravljene iz kvašenega testa, ki ga velikokrat uporabljamo za pripravo mlečnega kruha. V nadevu se skriva nežno sladkana pasirana skuta zmešana samo s sladko smetano in pehtranom. Testo in nadev se pripravita hitro in enostavno, največ časa nam vzame zavijanje in oblikovanje vrtnic. A ker je to najlepši del peke nam za to ni mar 😉
Jagodna marmelada ni obvezna, jo pa toplo priporočam za bolj sladek grižljaj, saj v vrtnicah ni veliko sladkorja. Pehtranove vrtnice so še mehkejše drugi dan, če jih hranimo v zaprti posodi.
Količina: 16 vrtnic / Čas priprave: 2 uri 20 minut / Zahtevnost: 3 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 226 kcal |
Beljakovine | 7 g |
Ogljikovi hidrati | 40 g |
Maščobe | 4 g |
Sestavine za testo:
- 500 g moke
- 250 ml mlačnega mleka
- 7 g suhega kvasa
- 1 jajce
- 40 g masla
- 40 g sladkorja
- 10 g soli
- 1 žlica limonine lupinice
- 1 žlička vanilije
- 1 jajce za premaz
Sestavine za nadev:
- 300 g pasirane skute
- 7 g suhega pehtrana
- 70 ml sladke smetane
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 40 g sladkorja
- 200 g jagodne marmelade
Priprava testa:
- V mlačno mleko dodamo en zavojček suhega kvasa in eno žlico sladkorja. Premešamo in pustimo ob strani, da se kvas aktivira.
- Moko presejemo v mešalno skledo ter dodamo sol in preostanek sladkorja. Premešamo.
- K moki vlijemo kvasni nastavek, dodamo eno jajce, limonino lupinico in vanilijev ekstrakt.
- Testo začnemo mešati pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Med mešanjem vlijemo še stopljeno maslo. Nato dvignemo hitrost in gnetemo še 5 minut.
- Testo mora biti gladko, nelepljivo in elastično.
- Testo oblikujemo v kepo in ga prestavimo v čisto z maslom/oljem premazano posodo. Pokrijemo s folijo za živila ali vlažno krpo in pustimo vzhajati vsaj 60 minut. Volumen testa se mora podvojiti.
Priprava nadeva:
- Nadev pripravimo, ko čakamo na vzhajano testo.
- V manjšo kozico vlijemo smetano in k njej primešamo suhi pehtran. Odstavimo tik pred vretjem in pustimo ob strani, da se pehtran zmehča in smetana ohladi na sobno temperaturo.
- Nato v skledo dodamo pasirano skuto, zavojček vanilijevega sladkorja, sladkor in ohlajeno smetano s pehtranom. Premešamo, da se vse sestavine povežejo v gost nadev.
Zavijanje vrtnic:
- Vzhajano testo položimo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 16 enakih delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Pri taki razdelitvi ima vsaka kroglica približno 55 g. Kroglice pokrijemo z vlažno krpo in se lotimo oblikovanja vrtnic.
- Vsako posamezno kroglico sploščimo med rokami, nato jo razvaljamo v ploščat krog, ki ima premer približno 15 cm in debelino 5 mm.
- Sedaj testo zarežemo po levi in desni diagonali, vendar se zarezi ne smejo stikati na sredini. Zarez z vseh strani mora biti dolg največ 4 cm tako, da na sredini ostane krog celega testa. Krog smo razdelili na štiri dele, ki bodo prekrili nadev na sredini.
- Nato vzamemo skodelico mlačne vode in z njo premažemo robove vseh štirih “listov”.
- Na sredino kroga položimo 2 žlički nadeva in ga objamemo s prvim delom testa . Testo bo prekrilo le eno stran nadeva, vrh in druga stran ostaneta odprti. Nato čez nadev zavihamo nasprotni del testa, ki prekrije nadev, le vrh ostane odprt.
- Sedaj, ko imamo nadev prekrit z dvema listoma testa, enako ponovimo s tretjim in četrtim listom testa. Ko ovijemo zadnji list testa, robove spodvijemo po zavito vrtnico in jih nežno stisnemo, da se med peko ne odprejo.
- Postopek ponovimo z vsemi preostalimi kroglicami. Iz ene kroglice lahko oblikujemo listke, ki se super podajo k obliki venca.
- Zavite vrtnice položimo ob rob okroglega namaščenega pekača. Zlagamo jih eno poleg druge vendar se med seboj ne smejo dotikati. Da vse vrtnice zložimo v obliko venca potrebujemo pekač s 30 cm premera. Vendar Lahko uporabimo tudi manjši pekač in preostale vrtnice spečemo v modelu za kolačke.
- Vrtnice v pekaču pokrijemo z vlažno krpo in jih pustimo vzhajati še 25-30 minut. Vmes segrejemo pečico na 180 °C.
- Tik pred peko vrtnice premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Vrtnice pečemo na sredini 25 minut in brez ventilacije. Če vrtnice pečemo v modelu za kolačke lahko zmanjšamo čas peke na 20 minut.
- Pečene vrtnice pustimo hladiti 10 minut. Nato napolnimo vrečko za brizganje z jagodno marmelado in skozi vrhove vrtnic v sredico potisnemo za 1 žlico jagodne marmelade.
- Za konec jih posujemo s sladkorjem v prahu in postavimo na častno mesto, na sredino mize.
Nasveti:
Vrtnice lahko naredimo tudi v slani verziji. Paziti moramo le, da je nadev dovolj gost, da okoli njega ovijemo testo.
Poskusi še skutino torto s pehtranom in spomladanske zelenjavne zavitke.
Dober tek!