Vanilijev biskvit se izvrstno obnese v tortah, lahko pa ga z nekaj dodatki postrežeš tudi kot sladek prigrizek ob kavi ali čaju.

Vanilijev biskvit je krasna osnova, ki si jo ni težko zapomniti. Nič več se vam ni potrebno spraševati, ali vam bo biskvit uspel. Če z njim delate torto ga prelijte s sladkornim sirupom ali kompotom, lahko mu dodate sadje, ga prelijete s čokolado. Možnosti je nešteto.

Sestavine za puhast vanilijev biskvit:

  • 4 beljaki
  • 4 rumenjaki
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 120 g bele moke
  • pol žličke soli
  • 30 g olja
  • 40 g mleka
  • pol žličke vanilijevega ekstrakta

Priprava:

  1. beljake stepaj in vmes postopoma vmešavaj sladkor v prahu
  2. stepaj dokler se ne tvorijo mehki vrhovi
  3. beljakom nežno in postopoma vmešaj rumenjake
  4. k mešanici postopoma dodajaj 120 g presejane moke in sol, vmes ves čas rahlo mešaj
  5. v skodelici zmešaj olje, mleko in vanilijev ekstrakt in vse skupaj primešaj k masi in ponovno nežno premešaj
  6. pečico segrej na 150 °C
  7. zmes za biskvit prelij v model za torte premera 18 cm
  8. peci 35-40 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C
  9. biskvit odstrani iz pečice in počakaj, da se popolnoma ohladi

Nasveti:

Puhast vanilijev biskvit lahko posipaš s sladkorjem, dodaš smetano, ga obložiš s svežim sadjem. Lahko pa ga uporabiš v različnih tortah.

Pekač za torto ob strani obložimo s papirjem za peko, ali še bolje, acetatno folijo. Tako se bo biskvit lepo in enakomerno odstranil iz pekača.

Za čokoladni biskvit k moki primešamo še žlico ali dve kakava in ju skupaj presejemo skozi cedilo.

Kadar se vam pri peki biskvita naredi na njem razpoka, to najverjetneje pomeni, da ste pekli pri previsoki temperaturi.

Poskusite tudi pisano sladoledno torto in presni matcha kokos cheesecake.

Dober tek!