Puhast vanilijev biskvit se izvrstno obnese v tortah, lahko pa ga z nekaj dodatki postrežemo tudi kot sladek prigrizek ob kavi ali čaju. Pred teboj je recept za najbolj osnovni biskvit, ki ga pečem zelo pogosto.

Vanilijev biskvit je krasna osnova, ki si jo ni težko zapomniti. Nič več se vam ni potrebno spraševati, ali vam bo biskvit uspel. Če z njim delate torto ga prelijte s sladkornim sirupom ali kompotom, lahko mu dodate sadje, ga prelijete s čokolado. Možnosti je nešteto. Jaz ga najpogosteje uporabim kot osnovo za hitro torto.

Puhast vanilijev biskvit

Čas priprave: 60 minut / Količina: 12 kosov / Zahtevnost: 2 od 5 / Premer: 18-20 cm

Sestavine za puhast vanilijev biskvit:

  • 4 beljaki
  • 4 rumenjaki
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 120 g bele moke
  • pol žličke soli
  • 30 g olja
  • 40 g mleka
  • pol žličke vanilijevega ekstrakta

Priprava:

  1. Beljake stepamo in vmes postopoma vmešavamo sladkor v prahu. Stepamo do mehkih vrhov.
  2. Rumenjake nekoliko razžvrkljamo z vilicami in jih nežno in postopoma vmešamo k beljakom.
  3. K mešanici postopoma dodajamo 120 g presejane moke in sol, vmes ves čas rahlo mešamo s spatulo.
  4. V skodelici zmešamo olje, mleko in vanilijev ekstrakt in vse skupaj primešamo k masi in nežno premešamo. Pri mešanju smo nežni zato, da ohranimo čim več zračnih mehurčkov, ki so nastali med stepanjem beljakov.
  5. Pečico segrejemo na 150 °C.
  6. Zmes za biskvit vlijemo v model za torte premera 18 – 20 cm.
  7. Pečemo 35-40 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C.
  8. Biskvit odstranimo iz pečice, prestavimo na rešetke in počakamo, da se popolnoma ohladi.
  9. Odstranimo iz pekača in naš biskvit je pripravljen za uporabo.

Puhast vanilijev biskvit

Nasveti:

Puhast vanilijev biskvit lahko posipamo s sladkorjem v prahu, dodamo smetano, ga obložimo s svežim sadjem. Lahko pa ga uporabimo v različnih tortah.

Pekač za torto ob strani obložimo s papirjem za peko, ali še bolje, acetatno folijo. Tako se bo biskvit lepo in enakomerno odstranil iz pekača.

Za čokoladni biskvit k moki primešamo še žlico ali dve kakava in ju skupaj presejemo skozi cedilo.

Kadar se pri peki biskvita na vrhu naredi razpoka, to najverjetneje pomeni, da se je pekel pri previsoki temperaturi.

Ta biskvit ponavadi uspe brez kupole zaradi nekoliko nižje temperature peke. Kupola je posledica neenakomernega dvigovanja biskvita med peko. Ob straneh pekača je temperatura višja, kot na sredini in biskvit se posledično ob straneh prej zapeče, medtem ko na sredini še vzhaja. Temu se lahko izognemo tudi tako, da rob pekača obložimo z navlaženo specializirano oblogo za peko.

Poskusite tudi pisano sladoledno torto in presni matcha kokos cheesecake.

Dober tek!