Solnograški žličniki

Solnograški žličniki so slastna tradicionalna sladica iz Avstrije. Zanje je značilna rahla in puhasta tekstura, zelo podobna sufleju. Žličniki, ki se v ustih kar topijo, imajo prijeten okus po vaniliji in limoni. Pokuhano jagodičevje naredi celotno sladico zelo okusno in uravnoteženo.

Priprava solnograških žličnikov ni zahtevna a vseeno moramo biti pri pripravi natančni, da nam uspejo kot si želimo. Paziti moramo, da je sneg pravilno stepen, njegova tekstura mora biti čvrsta in gosta zato je pomembno, da so sestavine sobne temperature. Sneg ne sme imeti kupčkaste teksture, saj to pomeni, da je preveč stepen.

Poznati moramo tudi temperaturo naše pečice, da vemo potreben čas peke. Pri solnograških žličnikih priporočam raje daljši čas peke kot krajši, saj je lahko sneg na dnu premalo pečen. Čas peke prilagodimo tudi na uporabljen pekač. V kovinskem pekaču bodo žličniki prej pečeni.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Solnograški žličniki

Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 250 g zamrznjenega jagodičevja
  • 3 zavoji vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 50 ml mleka
  • 7 beljakov L
  • ščep soli
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjakov L
  • 50 g brezglutenske moke Belbake

Priprava:

  1. V lonec stresemo zamrznjeno jagodičevje, dodamo vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico. 
  2. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut. Vmes večkrat premešamo, da se jagodičevje enakomerno pokuha in zgosti. Odstavimo z ognja in ohladimo.
  3. Ovalni keramični pekač premažemo z maslom in posujemo s sladkorjem. Pekač obračamo naokoli, da se sladkor prime tudi na stranice pekača.
  4. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Za jed uporabimo 7 beljakov in 4 rumenjake. Preostale rumenjake prihranimo za drugo jed ali sladico.
  5. Beljake prelijemo v skledo mešalnika in jih z metlico stepamo do mehkih vrhov. Dodamo sol in vanilijev ekstrakt, med stepanjem pa postopoma dodajamo sladkor v prahu. Beljake stepemo do sijočih in čvrstih vrhov. 
  6. Rumenjake razžvrkljamo in jih prilijemo k beljakom. 
  7. Dodamo še brezglutensko moko in vse skupaj premešamo na roke z lopatko, da ohranimo čim več volumna stepenih beljakov.
  8. Po dnu pekača razporedimo kuhano jagodičevje in prilijemo mleko.
  9. Čez nažličkamo beljakovo maso. Maso prestavljamo z lopatko za testo, ki poskrbi za značilno stožčasto obliko žličnikov.
  10. Žličnike pečemo 15-18 minut pri 200 °C, na spodnji tretjini pečice in brez ventilacije.
  11. Pečene žličnike posujemo s sladkorjem v prahu in jih postrežemo takoj.

Nasveti:

Med peko ne odpiramo pečice, da ohranimo paro in pravo temperaturo.

Če se nam žličniki po peki sesedejo, so verjetno premalo pečeni ali pa sneg ni imel prave teksture.

Poskusi še praznične smrečice in kolač zlomljenih kosti.

Dober tek!

Naročnik oglasa je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi