Krhki flancati z limonino omako
Krhki flancati z limonino omako so pripravljeni večinoma v času pustovanja. Ko kraljujejo debeli kvašeni krofi in flancati, se s skrhkimi flancati lahko posladkamo bolj lahkotno saj nas en krhki flancat ne nasiti preveč. Ker so flancati tako lahki in krhki se poleg odlično prileže limonina omaka, ki doda piko na i.

Priprava krhkih flancatov je enostavna, saj testo ne vsebuje kvasa in nas nikamor ne priganja. Testo se med cvrtjem napihne in hrustljavo zapeče. Ko se flancati ohladijo zgubijo malo hrustljavosti a ostanejo prijetno krhki. Da se testo bolj hrustljavo zapeče in da med cvrtjem ne vpije preveč maščobe poskrbi žganje. Žganje ali vino data testu tudi nekaj okusa, tako da izberemo kar nam je dobro.
Limonino omako lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zaprti posodi v hladilniku do enega tedna.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 30-40 flancatov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 240 g moke
- ščep soli
- 2 zavoja vanilijevega sladkorja
- 80 g kisle smetane
- 4 rumenjaki L
- 30 g masla
- žlička limonine lupinice
- žlička pomarančne lupinice
- 30 ml žganja Grappa
Sestavine za limonino kremo:
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 100 ml limoninega soka
- lupinica ene limone
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 30 g masla

Priprava flancatov:
- V skledo mešalnika stresemo moko, sol, vanilijev sladkor, kislo smetano, rumenjake, maslo, pomarančno lupinico, limonino lupinico in grappo.
- Testo zamesimo s kljukastim nastavkom, mešamo ga 3-5 minut pri srednji hitrosti. Končno testo mora biti gladko, mehko in nelepljivo.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga zavijemo v folijo za živila. Pustimo ga počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut.
- Spočito testo razdelimo na pol in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik, na debelino 2 mm.
- Testo z nazobčenim rezalnim koleščkom narežemo na manjše pravokotnike (8 x 4 cm). Na sredini vsakega pravokotnika naredimo zarezo, ki ne sega do robov pravokotnika. Sedaj spodnje krake pravokotnika spodvihamo skozi sredinsko zarezo, da dobimo metuljčkasto zavito testo.
- Zavite flancate pokrijemo s kuhinjsko krpo in segrejemo olje.
- V lonec z debelim dnom vlijemo olje za 3 prste višine. Olje segrejemo na 165-170 °C.
- V vroče olje položimo 4-5 flancatov naenkrat, odvisno od velikosti lonca. Cvremo jih 1-2 minuti, vmes jih obrnemo. Ko imajo flancati svetlo rjavo barvo jih s penovko poberemo iz vročega olja in jih odcedimo na papirnati brisački.
- Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.
Priprava limonine omake:
- V skledi nad vodno kopeljo na nizkem zmernem ognju zmešamo jajca in sladkor. Ko se sladkor v celoti stopi, dodamo limonin sok. Omako kuhamo nad vodno kopeljo približno osem minut, vmes ves čas stepamo z metlico.
- Ko se omaka zgosti je pripravljena. Preverimo lahko tako, da vanjo pomočimo hrbtno stran žlice, po sredini potegnemo s prstom in če ostane sled je omaka pripravljena.
- Primešamo še vanilijev ekstrakt in zmehčano, na kocke narezano maslo. Premešamo toliko, da se maslo v celoti stopi.
- Omako prelijemo v čisto posodo, pokrijemo s folijo za živila in počakamo, da se popolnoma ohladi.
- Flancate postrežemo skupaj z limonino omako.

Nasveti:
Limonino omako lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zaprti posodi v hladilniku do enega tedna.
Poskusi še pustne krofe in koromačeva juha s čičeriko in limono.
Doer tek!
Naročnik oglasa je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.