Pistacijeva pita z malinami
Pistacijeva pita z malinami je sladica, ki naredi vtis z barvitim videzom in okusom. Pita je nizka, pripravljena s krhkim piškotnim testom, polnjena z lahkotno diplomat kremo in svežimi malinami.
Pistacijeva pita je primerna za zabave, piknike ali domače crkljanje. Lahko jo pripravimo brez skrbi, da bi nam testo med rezanjem počilo ali da bi nam krema jokala. Čeprav se zdi postopek izdelave dolg so posamezne komponente enostavne in precej hitro pripravljene.
Piškotno testo vsebuje rumenjake, ki naredijo testo bolj fleksibilno. Ohlajeno testo je lažje razvaljati, testo manj poka in se ne trga. Piškotno testo lahko spečemo dan prej, zavijemo ga v folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi do naslednjega dne. Nepečeno piškotno testo lahko zavijemo v folijo za živila in ga hranimo v hladilniku do 3 dni.
Pistacijeva pita z malinami je napolnjena s kremo diplomat, ki poskrbi, da je sladica bolj lahkotna kot se zdi. Za pripravo diplomat kreme potrebujemo pistacijevo pasto, ki se jo da dobiti v specializiranih trgovinah za peko ali v večjih trgovskih centrih. Paste se med seboj razlikujejo po količini pistacij v pasti in količini sladkorja. Priporočam, da pasto pred uporabo poskusite in po potrebi prilagodite napisane količine.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za piškotno testo:
- 80 g sladkorja v prahu
- 110 g hladnega masla
- ⅓ žličke mandljeve arome
- 3 rumenjaki
- 220 g moke
- ¼ žličke soli
- žlica smetane + rumenjak
Sestavine za kremo diplomat s pistacijo:
- 250 ml mleka
- strok vanilije
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 20 g moke
- 50 g pistacijeve paste
- 1 ½ listič želatine
- 60 ml stepene smetane
Preostale sestavine za nadev in okrasitev:
- pistacijeva pasta
- 150 g svežih malin
- 20 g praženih zdrobljenih pistacij
Priprava piškotnega testa:
- V skledo mešalnika damo na kocke narezano hladno maslo, mandljevo aromo in sladkor v prahu. Premešamo nato pričnemo stepati z lopatastim nastavkom. Stepamo 2-3 minute, da dobimo gladko masleno pasto.
- Postrgamo stranice mešalnika in dodamo rumenjake. Stepamo toliko časa, da se sestavine povežejo.
- Postrgamo stranice posode ter dodamo moko in sol. Pri nizki hitrosti stepamo le toliko, da dobimo enotno obarvano testo.
- Testo oblikujemo v ploščat krog in ga zavijemo v folijo za živila. Postavimo ga v hladilnik za dobrih 30 minut. Testo mora biti hladno a dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo.
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v obliki večjega kroga kot je naš pekač (24 cm). Testo naj bo debelo 3-5 mm.
- Testo rahlo pomokamo in ga zavijemo na valj. Skupaj z valjem ga prestavimo v pekač. S prsti nežno pritisnemo testo ob površino pekača in odrežemo višek testa ob robovih.
- Dno pitinega testa prepikamo z vilicami in ga prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Ohlajeno testo pokrijemo s papirjem za peko. Papir obtežimo s kroglicami za peko, fižolom ali rižem.
- Pitino osnovo pečemo 25 minut nato previdno odstranimo kroglice in papir. Nadaljujemo peko še 5-10 minut.
- V skodelici skupaj zmešamo rumenjak in žlico smetane.
- Pitino osnovo hladimo 5 minut nato jo v celoti premažemo s premazom in jo pečemo še 5-7 minut, do zlato rjave barve.
Priprava kreme diplomat:
- V lonec nalijemo mleko, dodamo postrgana semena vanilije in odprt vanilijev strok. Kuhamo na zmernem ognju tik do vretja in odstavimo z ognja.
- Medtem v večji skledi skupaj zmešamo rumenjake, sladkor in moko. Zmešamo z metlico do svetle rumene barve.
- V hladno vodo namočimo lističe želatine za dobrih 5 minut.
- Vroče mleko med mešanjem počasi prilijemo k rumenjakom, da jih temperiramo.
- Maso prelijemo nazaj v lonec in nadaljujemo kuhanje kreme. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 5 minut in kremo neprestano mešamo z metlico. Krema mora zavreti in se dobro zgostiti.
- Ko je krema kuhana dodamo dobro ožeto želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
- K vanilijevi kremi nato primešamo še pistacijevo pasto. Kremo ohladimo na sobno temperaturo tako, da jo na pultu večkrat premešamo ali pokrijemo površino kremo s folijo za živila in jo postavimo v hladilnik.
- Med hlajenjem kreme stepemo sladko smetano do mehkih vrhov. Smetano primešamo k ohlajeni pistacijevi kremi.
Sestavljanje pite:
- Dno pitinega testa premažemo s pistacijevo pasto do 2 mm debeline in čez položimo razpolovljene sveže maline.
- Čez maline prelijemo in enakomerno razmažemo pistacijevo kremo. Pito postavimo v hladilnik, da se krema strdi. V hladilniku naj bo vsaj 2 uri.
- Ohlajeno pito okrasimo s preostalimi svežimi malinami in zdrobljenimi pistacijami.
Nasveti:
Pistacijevo pito z malinami hranimo v zaprti posodi v hladilniku 2-3 dni.
Pripravo pistacijeve pite si lahko poenostavimo tako, da piškotno testo pripravimo dan prej.
Namesto svežih malin lahko damo na dno pite plast pokuhanih in zgoščenih malin.
Poskusi še limonine kocke s pistacijo in beljakove rezine z limonino kremo.
Dober tek!
Naročnik oglasnega sporočila je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.